Adalet Bakanlığının promosyon anlaşması kast sistemine göre düzenlenmiş

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Haziran 2011 01:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan maaş promosyonu sözleşmesinde, sözleşmeye tayin vs. gibi nedenlerden ötürü sonradan katılan personel yok sayılmıştır.

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 164. Maddesi'nin son fıkrasında ?Üçüncü fıkra kapsamına giren personelin her türlü özlük haklarının ve tahakkuk işlemlerinin belli merkezlerden yapılabilmesi ve ödemelerin bankacılık sistemi aracılığı ile gerçekleştirilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya ve gerekli tedbirleri almaya Maliye Bakanlığı yetkilidir.? hükmü yer almaktadır.

Bu kanun hükmüne göre kamu çalışanları aylık ve diğer ödemelerini banka ve ilgili kamu görevlisinin çalıştığı kurum arasında yapılan sözleşme ve protokollere göre banka aracılığı ile ödenmektedir. Yapılan veya yapılacak olan ödemelerin sözleşme ve protokol yapılan bankada belirli bir süre kalmasından dolayı bankalar bu paralardan bir kısım gelirler elde etmektedirler. Bankalar bu paralardan elde ettiği gelirlerin karşılığı olarak ilgili kamu görevlisine belli bir miktarda mali imkan sunmaktadır.

Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında 2007 yılında Taşra teşkilatında ve merkez teşkilatında çalışan personellerinin bir kısmını kapsayan promosyon anlaşması yapılmıştır, yapılan bu promosyon anlaşmasına ilişkin Adalet Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı Başkanlık Kalemi tarafından yapılan duyuruda, Vakıfbank ile promosyon anlaşması yapıldığını ve bu anlaşmanın detayına ilişkin bilgilerin Cumhuriyet Başsavcılıkları,İdare Mahkemesi Başkanlıkları, Vergi Mahkemesi Başkanlıkları, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıklarına e-posta ile gönderildiği belirtilmiştir.

Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan promosyon anlaşması taşra teşkilatı ve merkez teşkilatının tamamını kapsamamaktadır; çünkü bu yapılan promosyon anlaşması Vakıfbank'ın şubesinin olduğu teşkilatlar için geçerlidir; mesela: X adliyesi promosyon anlaşması yapacak olsun, X Adliyesinin bulunduğu şehirde eğer Vakıfbank'ın şubesi yok ise bu anlaşmaya dahil olmamaktadır, Vakıfbank'ın şubesinin olmadığı adliyeler,hangi banka ile anlaşma yapacakları hususunun takdiri ilgili adliyeye bırakılmıştır;ancak Vakıfbank ile anlaşma yapacak olan birimler ilgili yerde Vakıfbank yok ise maaşlarını Ziraat Bankasından alacağı, bu hususta kendilerine verilecek promosyon ücreti konusunda ise kısıtlamanın olacağı sözleşme kapsamına alınmıştır. Yani; X Adliyesinin bulunduğu yerde Vakıfbank şubesi yoksa, X adliyesi hangi banka ile anlaşma yapacağına kendisi karar verecektir, eğer Vakıfbank ile promosyon anlaşması yapmak isterse X adliyesi çalışanları maaşlarını Ziraat Bankasından alacak, kendilerine promosyon olarak 100 TL promosyon verilecektir, X adliyesi çalışanları Vakıfbank'ın bulunduğu yerde maaşlarını Vakıfbank'tan alan Adliye çalışanlarının tabii olduğu şartlarda değil, 100 Lira promosyon alacaktır;Bakanlık promosyon hususunda Vakıfbank'ın olmadığı şehirlerde ki adliyeleri hangi banka ile anlaşma yapacakları hususunda ihtiyari bırakmıştır.

Özetle: Promosyon anlaşması yapacak olan adliyenin bulunduğu yerde Vakıfbank'ın şubesi yok ise ve bu adliye de Vakıfbank ile promosyon anlaşması yapmak isterse ilgili adliyenin personeli maaşlarını Ziraat Bankası'ndan alacak, ilgili adliye personeline promosyon olarak sadece 100 TL verilecektir;ancak ilgili adliye birimi bulunduğu yerde Vakıfbank'ın şubesi olmadığından Vakıfbank ile anlaşma yapma hususunda ihtiyaridir.

Adalet Bakanlığı, Vakıfbank ile yapılan promosyon anlaşması ve bu anlaşmanın detayına ilişkin bilgileri Cumhuriyet Başsavcılıkları,İdare Mahkemesi Başkanlıkları, Vergi Mahkemesi Başkanlıkları, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıklarına e-posta ile bildirmiştir.

Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan maaş promosyonu anlaşmasının maddeleri nedendir bilinmez sır gibi saklanmaktadır, bu konuda sözleşmeyi isteyen personel ilgili İdari İşler Müdürlüğü'nün umursamaz tavrı ile karşılaşmaktadır; kendi imkanlarımız ile Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan maaş promosyonuna ilişkin sözleşme hükümlerine Memurlar.Net'in Adalet Personeli bölümünde yer alan bir konudan ulaşılmıştır,aşağıda bu sözleşmenin hükümleri belirtilmiştir.

Aşağıda Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan Maaş Promosyonu anlaşmasına ilişkin hükümlerin açıklamalarına yer verilmiştir.

Bakanlığın Cumhuriyet Başsavcılıkları,İdare Mahkemesi Başkanlıkları, Vergi Mahkemesi Başkanlıkları, Bölge İdare Mahkemesi Başkanlıklarına e-posta ile bildirmiş olduğu hükümler:

"Sayı : B.030.İMİ.0.08- ?/?/2007

Konu : Banka Maaş Sözleşmeleri

...............................CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

...............................BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

...............................İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

...............................VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

İlgi: : a) 22.08.2005 gün ve 08/4345 sayılı yazımız.

b)22.12.2005 gün ve 08/5410 sayılı yazımız.

c) 05.12.2006 gün ve 08/4367 sayılı yazımız.

d) 06.04.2007 gün ve 08/808 sayılı yazımız.

Bilindiği üzere 2007 Eylül ayından itibaren Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatına ait banka maaş anlaşmalarının merkezden ve tek elden yapılacağı ilk kez ilgi (a) sayılı yazımızla duyurulmuş olup, bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucu Bakanlığımız en yüksek promosyonu teklif eden Vakıfbankla mutabakata varıp, çerçeve anlaşma imzalamıştır. Sözleşmeyle ilgili olarak;

1- SÖZLEŞME KAPSAMI:

T.C. Adalet Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatı ile bağlı kuruluşların (T.C. Adalet Bakanlığı Merkez Teşkilatı, tüm Adli ve İdari Yargı Teşkilatı, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Cez ave Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Adli Tıp Kurumu ve Adalet Akademisi) personelinin maaş ve diğer ödemelerine ilişkin hangi bankayla ne şartlarda protokol imzalanacağına ilişkin kuralları düzenlemektir.

2- SÖZLEŞME SÜRESİ:

Sözleşme 15.09.2007 - 01.09.2012 tarihleri arasında olmak üzere toplam 5 yıl süreli olarak imzalanmıştır. Sözleşmesi 15 Eylül 2007 tarihinden sonra bitip anlaşma kapsamına dahil olacak birimlerimiz sözleşme başlangıcına bakılmaksızın en son 01.09.2012 tarihini geçmeyecek şekilde sözleşme imzalayacaklardır.

3- ALINACAK PROMOSYON MİKTARI:

a- 15 Eylül 2007 tarihinde sözleşme kapsamına dahil olacak birimlerimizdeki personele ödenecek promosyon miktarı:

Bankaca sözleşme kapsamındaki tüm personele unvan, görev, derece ve kademe ayrımı yapılmaksızın öncelikle sözleşmeye dahil olduğu tarihten itibaren her yıl 15 Eylülde kişi başı 100 YTL verilecektir. Ayrıca buna ilave olarak personelin Ağustos ayı net maaş tutarı üzerinden %10 oranında her yıl ek promosyon verilecektir.

b- 15 Eylül 2007 tarihinden sonra sözleşme kapsamına dahil olacak birimlerimizdeki personele ödenecek promosyon miktarı:

Protokolleri 15 Eylül 2007 tarihinden sonra bitip anlaşmaya dahil olacak birimlerdeki personele ödenecek 100 YTL ve %10 luk ilave promosyonun ödenmesinde kıstelyevm hesabı uygulanacak olup, %10' luk promosyon tutarının hesaplanmasında sözleşmeye dahil olunan aydaki personel net maaş tutarı esas alınacaktır. Yani ilk yıl için sözleşme başlangıcı olan Eylül ayına kadar kaç aylık bir süre varsa ona göre ödeme yapılacaktır. Örneğin ilk kez 15 Mart 2008 tarihinde protokole dahil olacak mahaldeki personele (Mart ayı ile Eylül ayı arasında 6 ay olduğu için) (100/12)x 6 = 50 YTL ve protokole dahil olduğu Mart ayı net maaş tutarının %5'i oranında promosyon ödemesi Mart ayında peşin olarak ödenecektir. 2008 ve sonraki yılların Eylül ayında ise, oradaki tüm personele kişi başı 100 YTL ve ilave olarak promosyon aldığı her yılın Ağustos ayı net maaş tutarının %10'u oranında promosyon peşin olarak verilecektir.

4- BANKACA KURUM PERSONELİNE SUNULACAK İMKANLAR:

a- Protokol süresince kurumumuz personelinden Bankomat-724 ve Kredi Kart bedeli alınmayacaktır.

b- Protokol süresince kurumumuz personelinden hesap işletim ücreti alınmayacaktır.

c- Protokol süresince, maaş hesabı üzerinden internetten ve bağlı olduğu şube üzerinden yapılacak EFT'lerden masraf alınmayacaktır.

d- Kurumumuz personelinin Türkiye genelindeki tüm Vakıfbank şubelerinden yapacakları havalelerden masraf alınmayacaktır.

e- Bankaca kredi mevzuatı ve prosedürüne göre yapılacak değerlendirme sonucu kredilendirilmesi uygun görülen Kurumumuz personeline, şahsi taahüdüne istinaden 4 maaş,1 kefille 5 maaş ve 2 kefille toplam 7 maaş tutarında Bireysel Kredi (Kredi Kartı+Kredili Bankomat+Tüketici Kredisi) verilebilecektir. Kurumumuz personelinin kullanacakları Taksitli İhtiyaç Kredileri (Araç, Kampanya ve Konut Kredileri hariç) için 1-24 ay vadede cari faiz oranı üzerinden 0,05 puan indirim uygulanacaktır. Ayrıca Kurumumuz personeline banka düşük faizli özel kampanyalar yapacaktır.

f- Kurumumuz personeline Bankomat-724 Kartları uygun faizle (cari faiz oranından % 5,9 daha düşük) kredilendirilecek, Kredi Kartı'na cari faiz oranından %5,26 daha düşük oran uygulanacaktır.

g- Kurumumuz personeli kesintisiz olarak 7 gün 24 saat tüm Bankacılık Hizmetlerini Vakıfbank Çağrı Merkezi (444 0 724) kanalıyla ve Şubesiz Bankacılık (İnternet) (www.vakifbank.com.tr) aracılığı ile yapabileceklerdir.

h- Kurumumuz personeli Vakıfbank şubesinin ve ATM cihazlarının olmadığı yerlerde T.C. Ziraat Bankası ATM'lerinden ücretsiz olarak para çekme işlemi yapabileceklerdir.

Vakıfbanka ait yurt genelinde faaliyet gösteren 1886 adet ATM Cihazı (Altın Nokta kapsamındaki ATM Cihazları hariç) mevcuttur. Personelimiz 90 Cent komisyon ödeyerek Altın Nokta kapsamındaki ATM lerden para çekebileceklerdir. Ayrıca personelimiz, Bankomat-724 debit kartlarıyla Bankamızın ATM cihazlarının yanısıra toplamı 4.863 adet olan Altın Nokta (Akbank, Garanti Bankası, Fortisbank, Yapıkredi) logolu ATM cihazlarından, yurt dışında da Visa/ Visa Electron/Mastercard/Maestro amblemini taşıyan ve sayıları 310.000' ini aşan ATM cihazlarından, bulunduğu ülkenin para birimi üzerinden Vakıfbanktaki hesabına erişerek, nakit ihtiyaçlarını giderebileceklerdir.

ı- Kurum personelimizin vereceği talimata istinaden tüm faturaları (su, elektrik,doğalgaz, telekom, cep telefonu, vb.) son ödeme tarihinde hesaplarında para olmasa dahi tanınan kredi hesabından otomatik ve düzenli olarak ödenecektir.

j- Kurumumuz personelinin talebi doğrultusunda açılacak Havuz Hesabı sayesinde,

Bankomat-724 hesaplarında bulunan 100.-YTL ve üzerindeki atıl hesap bakiyeleri, tercihegöre gün sonunda otomatik olarak B Tipi Likit Fon, USD ya da EURO cinsi döviz alınmak sureti ile değerlendirilebilecektir. Ayrıca, düzenli ödeme talimatında yer alan her türlü ödemeleri, öncelik sırasına göre hesap bakiyeleri, yatırım fonlarının bozdurulması ya da ilgili dövizlerin TL'ye çevrilmesi ya da Bankomat-724 kredi limitlerinden çekilmesi suretiyle otomatik olarak ödenecektir.

5- TEMEL İLKELER:

a- Promosyon, her yıl Eylül ayı maaşı ile birlikte peşin olarak verilecektir. Promosyon alındıktan sonra o mahalde göreve başlayan (tayin, atama vs. nedenlerle) personele bir sonraki yılın Eylül ayına kadar promosyon ödemesi yapılmayacaktır.

a- Bakanlığımızca imzalanan anlaşma çerçeve protokol niteliğinde olup, ilgili mahallerimizdeki harcama yetkilileri bu protokol çerçevesinde adı geçen banka ile sözleşme imzalayacaklardır.

b- Vakıfbank şubesinin ya da ATM sinin bulunduğu mahallerde Vakıfbank ile sözleşme yapılacaktır.

c- Vakıfbank şubesinin yada ATM sinin olmadığı yerlerde sözleşme kapsamına dahil olmak ihtiyari olup, dahil olunması halinde orada bulunan personele promosyon olarak sadece yıllık 100 YTL verilecek olup, ayrıca maaş tutarının %10' u oranındaki ilave promosyon verilmeyecektir. Vakıfbank şubesinin ya da ATM sinin bulunmadığı mahaldeki personel maaşlarını orada bulunan T.C. Ziraat Bankası ATM lerinden ücretsiz olarak çekebileceklerdir.

d- İmzalanan çerçeve protokol gereği alınacak yıllık promosyonun tamamı yasal bir engel bulunmadığı sürece her yıl Eylül ayı maaşı ile birlikte (ara dönemlerde anlaşmaya dahil olacak birimlere, dahil oldukları ayın 15 inde) Vakıfbank tarafından personelin maaş hesabına peşin olarak doğrudan aktarılacaktır.

e- Anlaşmaya dahil olacak mahallerdeki harcama yetkilileri, personel sayısı ile birlikte personelin 2007 ve devamı yıllara ait Ağustos ayı net maaş tutarını, ara dönemlerde anlaşmaya dahil olunması halinde ise dahil olunacak aydaki personel sayısı ve net maaş tutarlarını ilgili banka şubesine bildireceklerdir.

f- Vakıfbank, bağlı şube açma yada ATM cihazı kurmada Ağır Ceza Merkezlerimizin ve büyük çapta birimlerimizin bulunduğu yerlere öncelik tanıyacaktır.

g- Bankaca Kurumlara yakın yerlere ATM cihazı konulacaktır."


ADALET BAKANLIĞI İLE VAKIFBANK ARASINDA YAPILAN MAAŞ PROMOSYONU HÜKÜMLERİNİN İNCELENMESİNDE:

Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan maaş promosyonu;

1-Sözleşme Kapsamı,

2-Sözleşme süresi,

3-Alınacak Promosyon miktarı

4-Bankaca kurum personeline sunulacak imkanlar

5-Temel İlkeler

şeklinde düzenlenmiştir. Bu hususların ne anlama geldiğini ise aşağıda belirtilmiştir.

1-Sözleşme Kapsamı: Adalet Bakanlığı yaptığı bu promosyon anlaşmasına tüm teşkilatını dahil etmiştir. Yani; tüm teşkilatında çalışan personeli adına kendisi anlaşma yapmıştır.

2-Sözleşmenin Süresi: Bakanlık burada; sözleşmenin başlangıcı ve bitişini 15.09.2007 - 01.09.2012 tarihleri arasında olmak üzere toplam 5 yıl süreli olarak belirlemiştir;Ancak Sözleşmesi 15 Eylül 2007 tarihinden sonra bitip anlaşma kapsamına dahil olacak birimlerin sözleşme başlangıcına bakılmaksızın en son 01.09.2012 tarihini geçmeyecek şekilde sözleşme imzalanacağını belirtmiştir;yani 01.09.2012 tarihine kadar Vakıfbank ile Adalet Bakanlığı arasında bu anlaşma devam edecektir.

3- Alıncak Promosyon Miktarı: Maalesef bakanlık yine burada Hakim ve Savcı lehine bir düzenleme yapmıştır, her ne kadar bakanlık anlaşmanın alınacak Promosyon Miktarı kısmında ?Bankaca sözleşme kapsamındaki tüm personele unvan, görev, derece ve kademe ayrımı yapılmaksızın öncelikle sözleşmeye dahil olduğu tarihten itibaren her yıl 15 Eylülde kişi başı 100 YTL verilecektir. Ayrıca buna ilave olarak personelin Ağustos ayı net maaş tutarı üzerinden %10 oranında her yıl ek promosyon verilecektir.? hükümlerine yer vermiş ise de; Hakim ve Savcı'nın aldığı maaş ile Zabıt Kâtibi-Mübaşir-Yazı işleri Müdürü veya diğer personelin aldığı maaş aynı değildir; yani burada maaşı fazla olan fazla promosyon almaktadır tam tersi durumda da yani maaşı az olan ise az promosyon almaktadır.

4-Bankacı Kurum Personeline Sunulacak İmkanlar: Aslında Vakıfbank'ın kurum personeline sunmuş olduğu imkan adı altında ki hususlar; anlaşma yapılmayan başka bir banka tarafında da sunulmaktadır, gerek EFT olsun gerekse havale olsun ücretsiz şekilde yapan bankalarda olmaktadır.Vakıfbank'ın kurum personeline sunacağı imkanlar adı altında yapılan bu anlaşma Vakıfbank'ın gerek müşteri memnuniyetsizliği, gerekse ATM'lerinin ne kadar köhne bir yapıda olduğu esasında Vakıfbank'ın diğer bankaların tersi bir durumda imkan sunduğunun da göstergesi olmaktadır.

5-Temel İlkeler : Sözleşmenin en can alıcı konularını içerdiği kısımdır ve bu hususları detaylı şekilde izah etmekte fayda vardır.

a- Promosyon, her yıl Eylül ayı maaşı ile birlikte peşin olarak verilecektir. Promosyon alındıktan sonra o mahalde göreve başlayan (tayin, atama vs. nedenlerle) personele bir sonraki yılın Eylül ayına kadar promosyon ödemesi yapılmayacaktır.

AÇIKLAMASI: Bu madde; A isimli personel X adliyesinde Ekim ayında göreve başlamış olsa, promosyon kendisi işe başlamadan 1 ay önce verildiği için bu personel bir daha ki yılın Eylül ayına kadar Vakıfbank'tan promosyon alamayacağı anlamına gelmektedir. Burada şu husus dikkat çekmektedir; A isimli vatandaş Ekim ayında ilgili yerde göreve başlamış olması kendi uhdesinde olan bir durum mu ki bu hususta ilgili personel promosyondan mahrum edilmektedir. Kaldı ki; Vakıfbank A isimli personelin bir dahaki yılın Eylül ayına kadar almış olduğu maaştan ötürü zaten belli bir miktarda kazanımlar elde etmektedir ve bu kazanımların personele yapılan cüz'i bir miktarı promosyon adını almaktadır;ancak nedendir bilinmez bakanlık yaptığı bu anlaşmaya bu maddenin eklenmesini sağlayarak ilgili mahalde göreve başlayan personeli yok saymıştır.

b- Vakıfbank şubesinin ya da ATM sinin bulunduğu mahallerde Vakıfbank ile sözleşme yapılacaktır.

AÇIKLAMASI:Bu madde ilgili mahallerdeki adliyelerin Vakıfbank ile sözleşme yapacağını garantilemiştir, yani bakanlık merkezi bir anlaşma ile yukarıda da belirttiğimiz gibi Vakıfbank'ın olduğu şehirlerde yer alan adliyeleri kendi yaptığı anlaşma doğrultusunda, ilgili mahaldeki adliyeyi şekillendirmiştir.

c- Vakıfbank şubesinin yada ATM sinin olmadığı yerlerde sözleşme kapsamına dahil olmak ihtiyari olup, dahil olunması halinde orada bulunan personele promosyon olarak sadece yıllık 100 YTL verilecek olup, ayrıca maaş tutarının %10' u oranındaki ilave promosyon verilmeyecektir. Vakıfbank şubesinin ya da ATM sinin bulunmadığı mahaldeki personel maaşlarını orada bulunan T.C. Ziraat Bankası ATM lerinden ücretsiz olarak çekebileceklerdir.

AÇIKLAMASI: Bakanlığın anlaşması çerçevesinde ilgili mahaldeki adliye eğer vakıfbank ile anlaşma yaparsa ve vakıfbank'ın o yerde ATM'si yok ise anlaşma yapılan birimde çalışan personel maaşlarını o yerde bulunan Ziraat Bankası vasıtası ile alacaktır;ancak bu anlaşmaya dahil olmak ilgili yerdeki adliyenin isteğine bağlıdır şeklinde düzenlemiştir.burada şu husus dikkat çekmektedir; bakanlık bu maddede ilgili mahalde anlaşma yapacak personelin promosyon alacağını belirtmiştir;yani anlaşmayı yapacak birim o yerde Vakıfbank'ın ATM'si olmasa da Ziraat Bankası vasıtası ile maaşını alacak ve sözleşme dahilide yer alan hüküm doğrultusunda promosyon ücretini alacaktır, burada sözleşmeye yeni katılan birim düşünülmüş;ancak sözleşmeye daha sonradan tayin vs. gibi nedenlerde ötürü dahil olmuş personel düşünülmemiştir, bu da bakanlık yaptığı anlaşmada yeni katılacak personeli yok saydığı anlamına gelmektedir.

Temel hükümler kısmının diğer maddeleri açıklamaya gerek olmadığından detaylandırılmamıştır.

Yukarıda Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan maaş promosyonu anlaşmasına ilişkin detaylı bir şekilde açıklama yapılmıştır. Yapılan bu açıklamalar doğrultusunda, Adalet Bakanlığı ile Vakıfbank arasında yapılan maaş promosyonu anlaşmasın eksik kalan ve biran önce düzeltilmesi gereken yönleri ise aşağıda belirtilmiştir.

1- Adalet Bakanlığı, Vakıfbank ile yaptığı maaş promosyonu anlaşması ile; sözleşmeye sonradan dahil olacak olan personeli düşünmemiştir. Yukarıda da açıklandığı üzere promosyon Eylül ayında dağıtıldığı sözleşmede belirtilmiştir;ancak sözleşme kapsamında promosyon dağıtıldıktan sonra yani Ekim ayında Vakıfbank ile maaş protokolü yapılan mahalde göreve başlayan personel bir sonraki yılın Eylül ayına kadar maaş promosyonu alamamaktadır;ama Vakıfbank ilgili personelin maaşından bir dahaki yılın Eylül ayına kadar bir takım mali kazanımlar elde etmektedir.

2- Adalet Bakanlığı, Vakıfbank ile yaptığı maaş promosyonu anlaşması ile;sözleşmeye sonradan dahil olacak olan birimi düşünmüş ve ilgili birimin alacağı promosyonun nasıl olacağını orada bulunan personele promosyon olarak sadece yıllık 100 YTL verilecek olup, ayrıca maaş tutarının %10' u oranındaki ilave promosyon verilmeyecektir şeklinde düzenlemiştir. Ancak, sözleşmeye sonradan dahil olacak olan personeli düşünmemiştir, yukarıda da izah ettiğimiz üzere; eğer personel Eylül ayında promosyon dağıtılıyor ve Ekim ayında göreve başlamış ise bir daha ki yılın Eylül ayına kadar Vakıfbank'tan promosyon alamıyor yapılan bu anlaşmanın bu hükmü hakkaniyet ile bağdaşmayan, hakkaniyet ile tezatlık teşkil eden bir durumdur.

3- Adalet Bakanlığı, Vakıfbank ile yaptığı maaş promosyonu anlaşması ile; ilgili birimin olduğu yerde Vakıfbank ATM'si yok ise ve o yer adliyesi Vakıfbank ile anlaşma yapmış ise maaşını ilgili yerde bulunan Ziraat Bankası'ndan alacak;ancak kendilerine maaşının % 10'u oranındaki ilave promosyonun verilemeyeceğini hüküm altına almıştır. Bu da hakkaniyet ile ne kadar bağdaşır orası ise ayrı bir tartışma konusunu teşkil etmektedir.

4-Adalet Bakanlığı, Vakıfbank ile yaptığı maaş promosyonu anlaşması ile; Bankaca sözleşme kapsamındaki tüm personele unvan, görev, derece ve kademe ayrımı yapılmaksızın öncelikle sözleşmeye dahil olduğu tarihten itibaren her yıl 15 Eylül'de kişi başı 100 YTL verilecektir. Ayrıca buna ilave olarak personelin Ağustos ayı net maaş tutarı üzerinden %10 oranında her yıl ek promosyon verilecektir hükmüne yer vererek fazla maaş alan personelin fazla promosyon alacağını, fazla maaş almayan personelin ise fazla promosyon alamayacağı şeklinde bir anlaşma yapmıştır ki bu da hakkaniyet ile ne kadar bağdaşır orası ise ayrı bir tartışma konusunu teşkil etmektedir.

Hülasa; Bakanlığın yaptığı anlaşma personelin aleyhine bir çok konuları içermektedir. Personel aleyhine olan ve dikkatimizi çeken hususlar yukarıda izah edilmiştir, bakanlık yaptığı bu promosyon anlaşması ile Hakim ve Savcıları düşünmüş, Bakanlık için diğer personel olarak nitelenen;ancak o diğer personel olarak nitelendirilen kişilerin yokluğu Adalet Hizmetlerinin olmazsa olmazı olan personeli yani Zabıt Kâtibi, Mübaşir,Yazı İşleri Müdürü, İnfaz Koruma Memuru, İcra Müdürü ve İcra müdür Yardımcısı gibi Adalet Bakanlığı'nın bel kemiğini oluşturan çalışanlarını yok saymıştır.Bakanlık Hakim ve Savcı dışındaki personeline bu hususta iyileştirme yapar mı? Orasını zaman gösterir; görülen köyün klavuza gerek olmadığı gibi Vakıfbank ile yapılan maaş promosyonu anlaşmasında personel aleyhine olan hususları da görmeye klavuz gerekmemektedir.

Konunun önemi ilgililer tarafından dikkate alınıp, Adalet Bakanlığı'nın diğer personel olarak nitelendirdiği, ancak yoklukları Adalet Hizmetlerini sekteye uğratacak olan personel lehine yani Zabıt Kâtibi, Mübaşir,Yazı İşleri Müdürü, İnfaz Koruma Memuru, İcra Müdürü ve İcra müdür Yardımcısı kısacası tüm Adalet Bakanlığı çalışanlarının lehine Maaş Promosyonu konusunda gerekli düzenlemelerin yapılması dileğiyle.

Memurlar.Net Forum
Adalet Personeli Bölümü Editörü
' ÇOTANAK '

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber