İlk defa atananlara harcırah verilmez, örnek dava dilekçelerine itibar etmeyin

Hem forum bölümünde hem de gelen maillerde, hala harcırah konusunun kafalarda soru işareti oluşturduğu görülmektedir. Oysaki bu sorun son olarak, 2006 yılında çözülmüştür. Buna göre; ilk defa atama halinde harcırah verilmemektedir. Bu husus, 6245 sayılı Harcırah Kanununun 10. maddesinde açık olarak düzenlenmiş olup, aday memurlar arasında dolaşmakta olan dava dilekçeleri, hem mahkemeleri boş yere meşgul edecektir hem de adayları sadece maddi ve manevi olarak zarara sokacaktır. Devamı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Haziran 2011 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HARCIRAHI DÜZENLEYEN MADDE

Harcırah konusu, 6245 sayılı Harcırah Kanununda düzenlenmiştir. Bu kanunda 2000 yılından bu yana çok sayıda değişiklik yapılmış, değişikliklerin bir kısmı Anayasa Mahkemesince iptal edilmiştir. Ancak özellikle 12/7/2006 tarihinden sonra göreve başlayanlar için açık bir düzenleme yapılmış olup, bu düzenleme hala yürürlüktedir ve Anayasa Mahkemesince iptal edilmemiştir. 6245 sayılı Kanunda, 12/7/2006 tarihinde yapılan değişiklik şu şekildedir:

"Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafının birlikte verilmesini icabettiren haller:
Madde 10 ? Yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer dağiştirme masrafı aşağıdaki hallerde verilir:
1. (Değişik: 1/7/2006-5538/2 md.) Yurt içinde veya yurt dışında görev yapmakta iken yurt içinde veya yurt dışındaki sürekli bir göreve naklen atanan ya da yabancı ülkelerdeki memuriyet merkezi değiştirilen memur ve hizmetlilere yeni görev yerlerine kadar;"

DEĞERLENDİRME

Bu madde çok açık olarak sadece sürekli bir göreve naklen atananlara harcırah verileceğini düzenlemiştir. Bu hüküm halen yürürlüktedir. 12/7/2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5538 sayılı Kanunla, 6245 sayılı Kanuna eklenen bu hüküm Anayasa Mahkemesince de iptal edilmemiştir. Dolaysıyla, ilk defa atananların harcırah alması şu aşamada mümkün görünmemektedir.

Bir kısım üyeler tarafından, memurlar.net forumunda hem örnek dilekçe yayımlanmakta hem de bazı mahkemelerin ilk defa atama halinde de harcırah alabileceği yönünde kararları bulunduğu belirtilmektedir. Bu konuya ilişkin olarak da şu hususun bilinmesi gerekmektedir: Mevzuat, 12/7/2006 tarihi itibariyle değişmiştir. 5538 sayılı Kanuna eklenen yukarıdaki hüküm sonrasında, bu tarihten itibaren atanmış olanların harcırah alması hukuken mümkün değildir. Bahse konu mahkeme kararları ya daha önceki yıllara ait bir karardır ya 5538 sayılı düzenlemeye ilişkin değildir ya da varsa bile bize göre yanlış bir karardır. İdare mahkemesi kararları herkesi bağlayan emsal kararlar değildir. Bir hakim bu yönde karar vermiş olsa dahi, kurumun itirazı halinde bu karar üst mahkemde bozulacaktır.

Memurlar.net olarak, hem mahkemelerin boş yere meşgul edilmemesi hem de adayların maddi ve manevi olarak zarara uğramaması amacıyla, bu yöndeki örnek dilekçelere itibar etmemelerini öneriyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber