Bakanlık ve kurumların teşkilat yapılarında yeni değişiklikler yapıldı

17 Ağustos 2011 tarihli Resmi Gazete yayımlanan 648 ve 649 nolu KHK'lar ile bir çok kurumun teşkilat ve personel yapısında değişiklik yapılmış, görevlere yeni eklemeler yapılmıştır. Söz konusu KHK'lar ile Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı kapatılmış, "Milli Prodüktivite Merkezi" Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına devredilmiştir. Bazı Bakanlıklardaki müsteşar yardımcısı ve müşavir sayısında artışa gidilmiş, yeni genel müdürlükler ve daire başkanlıkları kurulmuştur. Memurlar.net olarak, 648 ve 649 nolu KHK'lar üzerinden yaptığımız incelmelere ilişkin değerlendirmelere bakmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2011 01:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

648 sayılı KHK ile yapılan düzenlemeler

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığındaki müsteşar sayısı dörttten beşe çıkarıldı.

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü adı altında yeni bir Genel Müdürlük kurulmuştuır.

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığında, Bakanlık Müşavirleri, Bakanın uygun göreceği merkez veya taşra teşkilatına ait birimlerde çalıştırılabilecek.

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, "Gecekondu, kıyı alanları ve tesisleri ile niteliğinin bozulması nedeniyle orman ve mera dışına çıkarılan alanlar dâhil kentsel ve kırsal alan ve yerleşmelerde yapılacak iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamalarında idarelerce uyulacak usul ve esasları belirlemek, Bakanlar Kurulunca belirlenen bu nitelikteki uygulamalar ile finans merkezleri ve benzeri özel proje alanları ve özel yapım gerektiren yapılaşmalar ile 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu uyarınca Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan uygulamalara ilişkin her tür ve ölçekte etüt, harita, plan, parselasyon planı ve yapı projelerini yapmak, yaptırmak, onaylamak, kamulaştırma, ruhsat ve yapım işlerini gerçekleştirmek, yapı kullanma izinlerini vermek ve bu alanlarda kat mülkiyetinin kurulmasını sağlamak" konularında çalıştırılmak üzere sözleşmeli personel istihdam edebilecektir. Bakanlar Kurulunca belirlenen projelerde, proje ve uygulama süresini aşmamak kaydıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılmasına dair hükümlerine bağlı kalınmaksızın, özel bilgi ve ihtisas gerektiren konularda sözleşmeli personel çalıştırılabilir. Bu suretle çalıştırılacakların unvanı, sayısı, ücretleri ile diğer hususlar, Bakanlar Kurulunca yürürlüğe konulacak hizmet sözleşmesi esaslarına göre tespit edilecektir.

* Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı kapatıldı. Bu kurumun işlerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığının birimleri yürütecektir. Kapatılan Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığında Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı, Başkan Yardımcısı, I. Hukuk Müşaviri ve Daire Başkanı kadrosunda bulunanlar, ekli (3) sayılı liste ile ihdas edilen Bakanlık Müşaviri kadrolarına, Özel Çevre Koruma Müdürü ve Özel Çevre Koruma Müdür Yardımcısı kadrolarında bulunanlar, bulundukları illerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün şube müdürü kadrolarına halen bulundukları kadro dereceleriyle atanmış sayılır. Bu madde uyarınca ihdas edilen Bakanlık Müşaviri kadroları, herhangi bir sebeple boşalması halinde hiçbir işleme gerek kalmaksızın iptal edilmiş sayılır. Bunlar dışında kalan personel, hiçbir işleme gerek kalmaksızın kadro ve pozisyonlarıyla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığına devredilmiştir.

* Çevre ve Şehircilik Bakanlığı için 200 kadro ihdas edilmiştir. İhdas edilen kadrolar şu şekildedir: Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı, Mühendis, Şehir Plancısı, Jeolog, Jeomorfolog, Biolog, Şube Müdürü... Yapılan düzenlemeye göre bu kadrolara diğer kurumlardan yapılacak naklen atamalar, 2011 yılı bütçe kanununda yer alan yüzde 50 sınırlamasına tabi olmayacaktır.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

* Müsteşar yardımcısı sayısı üçten dörde çıkarılmıştır.

* Orman ve Su İşleri Bakanlığında; Bakanlık Müşavirleri, Bakanın uygun göreceği merkez veya taşra teşkilatına ait birimlerde çalıştırılabilecek.

* Koruma bölge kurulları kaldırıldı. Koruma bölge kurullarının mevcut üyelerinin görevleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erdi.

* Orman Genel Müdürlüğünde, Orman Harita ve Uzaktan Algılama Dairesi Başkanlığı adı altında yeni bir daire başkanlığı kurulmuştur.

İLLER BANKASI

* "Genel Müdür aynı zamanda Yönetim Kurulunun başkanıdır" hükmü kaldırılmıştır.

* Yönetim kurulu yine 7 kişiden oluşacaktır. Ama "Yönetim Kurulunun; iki üyesi Banka Genel Müdür yardımcıları arasından olmak üzere dört üyesi Bakanlık tarafından atanır" ibaresi "Yönetim Kurulunun dört üyesi Bakanlık tarafından atanır" şeklinde değiştirilmiştir.

* Genel Müdürün ortak kararname ile atanmasından vazgeçilmiştir. Genel Müdür, Bakanın teklifi üzerine Başbakan tarafından atanacaktır.

TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI

* Toplu Konuta İdaresinden, başkan yardımcıları Başkan tarafından atanıyordu. Yeni düzenlemeye göre, Başkan Yardımcıları, Başkanlığın bağlı bulunduğu Bakan tarafından atanacaktır.

649 sayılı KHK ile yapılan değişiklikler

AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI

* Avrupa Birliği Bakanlığında, 5 olan müşavir sayısı 15'e çıkarılmıştır.

BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI

* Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında "Verimlilik Genel Müdürlüğü" adı altında yeni bir Genel Müdürlük kurulmuştur

* "(4) Bu Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı teşkilatlanıncaya kadar, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatında değişen ve yeniden kurulan birimlere verilen görev ve hizmetler, merkez ve taşra teşkilatları tarafından mevcut personel eliyle yürütülmeye devam olunur" hükmü kaldırılmıştır.

* 580 sayılı Millî Prodüktivite Merkezi Kuruluş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır. Mevzuatta 580 sayılı Millî Prodüktivite Merkezi Kuruluş Kanununa yapılmış olan atıflar 635 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye, Millî Prodüktivite Merkezine yapılmış olan atıflar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına yapılmış sayılacaktır.Millî Prodüktivite Merkezi, Bakanlığa devredildi. Millî Prodüktivite Merkezinde istihdam edilen Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı, Teknik Müşavir, Bölge Müdürü, Bölüm Başkanı, Müşavir, Muhasebe Müdürü ve Verimlilik Uzmanı unvanlı pozisyonlarda bulunan personel Verimlilik Uzmanı, diğer personel ise mevcut pozisyon unvanlarıyla Bakanlığa devredilmiş sayıldı. Bu personelin eski maaşları ile yeni maaşları arasında fark olması halinde, fark tazminatı verilecek.

EKONOMİ BAKANLIĞI

* Hazine Kontrolörü unvanını ihraz etmiş olanlar, Bakanlık kadrolarına atandıkları tarihten itibaren Dış Ticaret Kontrolörü unvanını ihraz edecektir. Hazine Kontrolörü kadrosunda geçirdikleri süreler Dış Ticaret Kontrolörü kadrosunda, Stajyer Hazine Kontrolörü kadrosunda geçirdikleri süreler Stajyer Dış Ticaret Kontrolörü kadrosunda geçmiş sayılacaktır.

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI

* Gençlik ve Spor Bakanlığında, "Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürlüğü" ile Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı adı altında iki yeni birim kurulmuştur.

* 10 olan Bakanlık müşaviri sayısı yirmiye çıkarılmıştır.

* Diğer kurum personeli bu Bakanlığa aylıklı izinli olarak görevlendirilebilir. İlgili hüküm şu şekildedir: "8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde sayılan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlar kurumlarının, hâkim ve savcılar ise kendilerinin muvafakatiyle aylık, ödenek, her türlü zam ve tazminatlar ile diğer malî ve sosyal hak ve yardımları kurumlarınca ödenmek kaydıyla geçici olarak Bakanlıkta görevlendirilebilir. Bu personel, kurumlarından aylıklı izinli sayılır. İzinli oldukları sürece memuriyetleri ile ilgili özlük hakları devam eder ve bu süreler terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır. Terfileri başkaca bir işleme gerek kalmaksızın süresinde yapılır.?

* ilçe spor müdürlükleri kuruldu.

*" Diğer kurumlardan Gençlik ve Spor Uzmanlığına atanma
GEÇİCİ MADDE 4- (1) Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde; bir defaya mahsus olmak ve ekli (1) sayılı listede yer alan Gençlik ve Spor Uzmanı unvanlı serbest kadro adedinin yüzde otuzunu geçmemek üzere, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olup mesleğe özel yarışma sınavı ile girilen ve belirli süreli meslek içi eğitimden ve özel bir yeterlik sınavından sonra 657 sayılı Kanunun 36 ncı maddesinin "Ortak Hükümler" başlıklı bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde belirtilen kadrolara atanmış olanlar ile öğretim üyeleri ve araştırma görevlileri Gençlik ve Spor Uzmanı olarak atanabilirler. Bu şekilde atanacakların mesleklerinde en az beş yıllık deneyime sahip olmaları gerekir."

Bu maddede koyu olarak gösterilen ibareler yüzde 50 ve 3 yıl olarak değiştirilmiştir.

* Spor Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında İl Spor Müdürü ve İlçe Spor Müdürü kadrolarında bulunanların görevleri bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte sona erer. Bunlar ekli (2) sayılı liste ile ihdas edilen Araştırmacı kadrolarına halen bulundukları kadro dereceleriyle atanmış sayılır.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI

* Üç olarak belirlenmiş olan müsteşar yardımcısı sayısı beşe çıkarılmıştır.

* Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı altında; Teftiş Grup Başkanlığı, Gümrük İnceleme ve Soruşturma Grup Başkanlığı ve Ticaret İnceleme ve Soruşturma Grup Başkanlığı olmak üzere 3 başkanlık kuruldu. Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı; Başkan, Başkan Yardımcıları, Grup Başkanları ile Gümrük ve Ticaret Müfettişlerinden oluşacak. Başkan Yardımcıları ile Grup Başkanları fiilen on yıldan fazla denetim görevi yapmış olanlar arasından Bakan tarafından görevlendirilecek. Gümrük ve Ticaret Müfettişlerinin hangi grup başkanlığı bünyesinde görev yapacağı Bakan tarafından belirlenecek.

* 20 olan Bakanlık müşaviri sayısı 30 olarak belirlenmiştir.

* Personel alımında sözlü sınav getirildi. Buna göre Gümrük ve Ticaret Bakanlığına personel alınırken KPSS'den 70 ve üzeri puan alanlara sözlü sınav uygulanacatır. Bu husus yönetmelikle düzenlenecek. İlgili madde şu şekildedir:

"Personel alım usulü
MADDE 38 ? (1) Bakanlıkça, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin ?Ortak Hükümler? bölümünün (A) fıkrasının (11) numaralı bendinde yer alan Bakanlık kadroları dışındaki kadrolara ve sözleşmeli personel pozisyonlarına ilk defa atanacaklar; ilgili mevzuat uyarınca yapılan merkezî sınavdan yetmiş ve üzeri puan alanlar arasından, sınav komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonucuna göre belirlenir. Bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle düzenlenir.?

* Başkontrolör, kontrolör ve stajyer kontrolörler müfettiş yapıldı. İlgili madde şu şekildedir: "190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki (I) sayılı cetvelin Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ait bölümünde yer alan boş ve dolu Başkontrolör, Kontrolör ve Stajyer Kontrolör kadrolarının unvanı sırasıyla Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi, Gümrük ve Ticaret Müfettişi ve Gümrük ve Ticaret Müfettiş Yardımcısı olarak değiştirilmiştir.
Bu fıkranın yayımı tarihinden önce Müfettiş ve Kontrolör unvanını ihraz etmiş olanlardan, taşrada Bölge Müdürü veya İl Müdürü, merkezde ise Daire Başkanı ve üstü görevde bulunanlar ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığından Bakanlığa devredilen birimlerde Müfettiş, Kontrolör ve Sanayi ve Ticaret Uzmanı unvanını ihraz etmiş olanlardan Daire Başkanı ve üstü görevlerde bulunanlar ilgisine göre Gümrük ve Ticaret Müfettişi ve Gümrük ve Ticaret Uzmanı unvanını ihraz etmiş sayılır. "

SAVUNMA SANAYİ MÜSTEŞARLIĞI

* Savunma Sanayi Müsteşarlığı özelinde değişiklik yapılmıştır. Savunma Sanayii Müsteşarlığına ait Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, I.Hukuk Müşaviri, Daire Başkanı ve Müşavir Avukat kadroları; istisnai kadro olarak belirlenmiştir. Savunma Sanayi Müsteşarlığındaki Uzman, Uzman Yardımcısı ve Şube Müdürleri (Uzman) kadroları istisnai kadrolar arasından çıkarılmıştır. Savunma Sanayi Müsteşarlığının uzman ve uzman yard. kadroları 657/36A-11'e eklenmiştir. Bu düzenleme Savunma ve Sanayi Müsteşarlığı uzman yardımcılığına KPSS sınavıyla alım yapılacağı anlamına gelmektedir.

* Müsteşarlıkta Şube Müdürü (Uzman) unvanıyla görev yapanlar Uzman kadrolarına bulundukları kadro dereceleriyle herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayıldı

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI

* "Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı" ve "Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı" adı altında iki yeni daire başkanlığı kurulmuştur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber