Lojmanı geç tahliye eden, işgaliye bedeli ödeyecek

Kamu Konutları Yönetmeliğinde, Bakanlar Kurulu Kararıyla iki yeni düzenleme yapıldı. İlk düzenlemeye göre, artık idare veya yönetici tarafından alınan kararlara uymayanlar da zorla çıkarılabilecek. İkinci düzenleme ise lojmanları geç boşaltanlardan alınacak işgaliye parasına ilişkin... Buna göre, lojmanları belirlenen tarihten önce boşaltmayanlar işgaliye bedeli verecektir. Bu bedel, tahliye edilmesi gereken tarihten sonraki 3 ay için ödenmesi gereken kira bedelinin iki katı olarak, daha sonraki aylar için ise dört katı olarak uygulanacaktır. Ayrıntılar için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 20 Eylül 2011 09:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEVCUT DÜZENLEME

Konuttan Çıkarılma

Madde 34 ? Konutlar, 33 üncü maddede belirtilen süreler sonunda boşaltılamaz ise tahsise yetkili makam tarafından ilgili mülki veya askeri makamlara başvurulur. Bu başvuru üzerine konut, başka bir bildirime gerek kalmaksızın, kolluk kuvveti kullanılarak, bir hafta içinde zorla boşalttırılır. Zorla boşalttırmaya karşı, idareye ve yargı mercilerine yapılacak başvuru, boşalttırma işleminin icra ve infazını durdurmaz.

Konutun tahsisine yetkili makam tarafından kendilerine tahsis yapılmadan konutları işgal edenler veya tahsis yapıldıktan sonra gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar ile konut blok veya gruplarındaki diğer konut sakinlerinin huzur ve sükununu bozucu, genel ahlak değerlerini zedeleyici tutum ve davranışlarda bulunan ve kendisine yapılan yazılı uyarılara rağmen bu davranışlarında ısrar ettiği tesbit edilenler hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

YENİ DÜZENLEME

MADDE 2 ? Aynı Yönetmeliğin 34 üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

?Konutun tahsisine yetkili makam tarafından kendilerine tahsis yapılmadan konutları işgal edenler veya tahsis yapıldıktan sonra gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu anlaşılanlar, konut blok veya gruplarındaki diğer konut sakinlerinin huzur ve sükûnunu bozucu, genel ahlak değerlerini zedeleyici tutum ve davranışlarda bulunanlar ile yönetici veya idare tarafından alınan kararlara uymayanlar ve kendisine yapılan yazılı uyarılara rağmen bu davranışlarında ısrar ettiği tespit edilenler hakkında da yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır.

33 üncü madde gereğince konutta oturma süresini doldurduğu halde konutu tahliye etmeyenlerden, tahliye tarihine kadar geçecek süreler için tebligata gerek olmaksızın konutun tahliye edilmesi gereken tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşları tarafından işgaliye bedeli tahsil edilir. Bu bedel; konutun tahliye edilmesi gereken tarihten sonraki üç ay için, ödenmesi gereken kira bedelinin iki katı, daha sonraki aylar için ise dört katı olarak uygulanır. Ancak, bu şekilde oturulan süreler 33 üncü madde ile belirlenmiş olan sürelerin uzatılması sonucunu doğurmaz ve oturanlar yönünden bir hak teşkil etmez.?

AÇIKLAMA

1- Mevzuatta bazı açıklardan dolayı, lojmanlarda oturanlar idare veya yönetici kararlarına uymayabiliyordu. Öncelikle yönetmeliğin tanımlar maddesine "idare" tanımı eklenmiştir. Sonrasında ise 34. maddenin 2. fıkrası değiştirilmiş ve yönetici veya idare kararlarına uymayanların konutlarının zorla boşaltılacağı hüküm altına alınmıştır.

2- Bazı memurlar süre dolmasına rağmen konutta oturmaya devam edebiliyordu. Bunu bitirmek için işgaliğye parası getirildi. Buna göre geç tahliye eden, ödenecek kira bedelinin iki veya dört katı tutarında işgaliye bedeli verecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber