Şiddet ve disiplinsiz davranışların ilköğretimlere kadar yayılması üzerine, MEB, okul yönetimi ve öğretmenleri güçlendiren yeni bir yönetmelik hazırladı.

Haber Giriş : 20 Ağustos 2003 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Şiddet ve disiplinsiz davranışların ilköğretimlere kadar yayılması üzerine, MEB, okul yönetimi ve öğretmenleri güçlendiren yeni bir yönetmelik hazırladı.

Yönetmeliğe göre, öğretmenine saldıran öğrenciye okul değiştirme cezası verilecek. Yeni İlköğretim Kurumları Yönetmeliği, öğretmen lehine reform niteliğinde değişiklikler içeriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), özellikle son yıllarda, öğrencilerin disiplinsiz davranışları ile okul yöneticilerine yönelik saldırıların artması üzerine yeni bir yönetmelik hazırlanmasına karar verdi.

Yeni yönetmelikte, öğrenci disiplinsizliklerini önlemek amacıyla, "Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi" başlığıyla yeni bir kısım oluşturuldu. Yönetmeliğin bu bölümünde önce öğrencilerden beklenen davranışlar sıralandı. Bu beklentiler arasında öğretmenlere ve okul yöneticilerine saygılı davranılmasının yanısıra sigara ve benzeri bağımlılık yapan maddelerin kullanılmaması da yer aldı. "Öğrencilerin olumsuz davranışları ve uygulanacak yaptırımlar" başlıklı 110. Madde'de ise öğrencilere verilecek cezaların uyarma, kınama ve okul değiştirme olacağı belirtildi. Sözleşme imzalanacak Uyarma yaptırımı ise sözlü uyarı, öğrenci ile sözleşme imzalama ve veliyle görüşme kademelerine ayrıldı. Buna göre yaptığı olumsuz davranışı sözlü uyarıya rağmen sürdüren öğrenci, davranışını değiştireceğine dair bir sözleşme imzalayacak. Öğrencinin olumsuz davranışlarından vazgeçmemesi durumunda ise velisi okula davet edilecek. Kınama cezası ise öğrencinin okul yönetimince yazılı olarak uyarılmasından oluşacak.

Yönetmeliğin 111. Madde'sinde ise uyarma, kınama ve okul değiştirme cezalarına neden olacak davranışlar tek tek sıralandı. Derse geç kalan, okula raporsuz devamsızlık yapan, yalan söylemeyi alışkanlık edinen vb öğrenciler öğretmenleri tarafından uyarılacak. Buna karşılık yönetici ve öğretmenlere saygısız davranan, kopya çeken, okul törenlerine mazeretsiz katılmayan, kılık-kıyafet kurallarına uymayan, sigara içen, kavga eden vb öğrencilerin velilerine okul yönetimince kınama yazısı yazılacak.

En ağır yaptırım olan okul değiştirme cezası da, yönetmelik maddesinde belirtilen 17 davranışı sergileyen öğrencilere uygulanacak. Bundan böyle öğretmenine saldıran öğrenciler kendisini okul kapısı önünde bulacak.

HANGİ DURUMDA CEZA VEREBİLECEK? Okul değiştirme cezası gerektiren hallerden birkaçı:
-Sarkıntılık, hakaret, iftira, tehdit ve taciz etmek veya başkalarını bu gibi davranışlara kışkırtmak.
-Okula yaralayıcı, öldürücü aletler getirmek.
-Okulda siyasi parti ve sendika propagandası yapmak.
-Okul içinde ve dışında okul yöneticilerine, öğretmenlere ve diğer personele karşı saldırıda bulunmak.
-Kılık-kıyafet yönetmeliğine uymamakta ısrar etmek.
-Başkasının yerine sınava girmek ya da kendi yerine başkalarını sınava katmak.
-Alkol veya bağımlı maddeleri kullanmak veya bulundurmak.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber