İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kamu-Sen, Hükümetle yapılan toplu görüşmelere devam edeceğini açıkladı

Haber Giriş : 21 Ağustos 2003 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu-Sen, Hükümetle yapılan toplu görüşmelere devam edeceğini açıkladı

KESK MASADAN KALKTI KAMU-SEN DEVAM EDİYOR

Hükümetle gerçekleştirilen toplu görüşmelerin ikinci ayağında KESK siyasi iradenin bir rakam vermediğini belirterek masayı terk etti. Toplu görüşmelere kamu çalışanları adına başkanlık eden Türkiye Kamu-Sen'in devam ettiği ikinci oturumda Türkiye Kamu-Sen tarafından siyasi iradenin samimi bir yaklaşım sergilemesi durumunda bir mutabakat sağlanabileceği vurgulandı.

Memur sendikalarıyla hükümet yetkilileri arasında ikinci kez sürdürülen ve KESK'in görüşmelerden çekildiği ikinci oturumda, kamu çalışanlarının 2003 yılına ilişkin mali ve sosyal haklarının değerlendirilmesi için Hazine, DPT, Maliye Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ile Türkiye Kamu-Sen'in temsilcilerinden oluşan bir komisyonun oluşturulması kararlaştırıldı. İkinci görüşmenin ardından çalışmalarına başlayacak olan komisyon, çalışmalarını bir rapor olarak pazartesi günü sunacak. Siyasi irade ile Türkiye Kamu-Sen arasında gerçekleştirilen görüşmede, Şubat 2002'de 631 sayılı Kanun Hükmünde Kararname uyarınca üst düzey bürokratlara 'görev tazminatı' adı altında ödenen 250-400 milyon lira arasındaki bir paranın diğer kamu çalışanlarına ödenmesi konusunda oluşturulan komisyonun çalışma yapması benimsendi. Aynı komisyonun Konut Edindirme Yardımı'nın tasfiyesine ilişkin bir çalışma yürütmesinde de görüş birliği sağlandı.

Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından birlikte gazetecilere açıklamalarda bulundular. Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, kendisinin de devletin bir memuru olduğunu belirterek, karşılıklı anlayış içinde ortak bir noktaya varılabileceğini söyledi. Ekim ayında yapılacak olan Yüksek Planlama Kurulu Toplantısı'nın ardından kamu çalışanları için net bir rakam ifade edilebileceğini belirten Şahin, bu rakamın enflasyonun altında kalmasının söz konusu olmadığını belirtti. İşçilere verilen zamdan daha üstte bir rakamın kamu çalışanlarına verileceğini belirten Şahin, bir mutabakat zaptının bu görüşmelerin ardından imzalanabileceğini kaydetti. Kamu çalışanlarının 2003 yılına ilişkin mali ve sosyal haklarının bu yılki toplu görüşmelerde ele alınmasını ve sonuçlandırılmasını istediklerini ve bu konuda ısrarcı olduklarını söyleyen Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ise, 2003 yılında kamu çalışanlarının yüzde 18 oranında kaybı bulunduğunu, ancak Başbakan Yardımcısı Şahin ve kamu işveren kurulu yetkililerinin, bu konuda yanıldıklarını kendilerine ilettiğini belirtti. Kamu çalışanlarının 2003 yılına ilişkin mali haklarının değerlendirilmesi için bir komisyon kurulmasına karar verdiklerini ifade eden Akyıldız, bunun bir anlamda 2003 yılı alacaklarının değerlendirilmesi anlamına da geleceğini söyledi.

Akyıldız, kamu çalışanlarının haklarının alınması ve genişletilmesi için çalışmaların devam etmesine inandıklarını söyleyerek, ?Bugün toplu görüşme masasından netice almak için uğraşıyoruz. Biz de toplu görüşme masasından mutabakat metni hazırlayarak kalkmak istiyoruz. Ancak Yüksek Planlama Kurulu kararı ile ortaya çıkan değerlere göre kamu çalışanlarının haklarının belirlenmesi yerine toplu görüşme masasında belirlenecek rakamların esas alınması 4688 Sayılı Yasa gereğidir. Çünkü yasa uyarınca mutabakat metni ortaya çıktığında siyasi iradenin bu zaptı hayata geçirme zorunluluğu vardır? dedi.

Akyıldız, ayrıca 2003 yılına ilişkin mali ve sosyal hakların toplu görüşme masasında sürdürüleceğini, mutabık kalınması halinde 2004 yılına ilişkin görüşmelerin devam edeceğini de belirterek, şöyle konuştu: ?Biz inanıyoruz ki, kamu çalışanlarının haklarıyla ilgili oldukça olumlu bir mutabakat metninin altına imza atılacaktır. Olumlu gelişme olmaması halinde açlık grevi yapmak istemiyoruz. Toplu görüşme masasından mutabakat zaptı ile çıkabileceğimiz kanaatindeyim.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber