Hakkında soruşturma yokken 12 Eylül'de, 3.5 yıl tutuklu kalan kişi tazminat kazandı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 31 Ekim 2011 08:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Anayasa referandumunun ardından, 12 Eylül darbecileri hakkında dava açan mağdur Zeki Çalık, yerel mahkemece ilk tazminat kazanan kişi oldu. Mahkeme, devletin Çalık'a yaklaşık 42 bin lira ödemesine karar verdi.

Referandumla Anayasa'daki 15. maddenin kaldırılmasının ardından, hakkında soruşturma yokken 12 Eylül sabahı yatağından alındıktan sonra 3.5 yıl tutuklu kalmasını gerekçe göstererek dava açan Zeki Çalık, beş celsede davayı kazandı. 12 Eylülzede Çalık'a asgari ücret üzerinden yapılan hesaplamayla 26 bin 785.60 TL maddi ve 15 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

Darbe sabahı gözaltı, 3,5 yıl hapis

12 Eylül askeri darbe sürecinde haksız yere tutuklandığını savunan Zeki Çalık, anayasa referandumu sonrası Amasya Ağır Ceza Mahkemesi'nde tazminat davası açtı. Dava 5. celsede karara bağlandı. Cumhuriyet Savcısı, mütalaasında mevcut bilirkişi raporu ile sabit olduğu üzere davacı Zeki Çalık'ın gözaltına alındığı 12. Eylül 1980 tarihinden tahliye edildiği 06 Ekim 1983 tarihleri arasında tutuklu kaldığını, bu süre içerisinde toplam 931 gün tutuklu bulunduğunun belirlendiğini kaydetti. Davacının herhangi bir işte çalışmadığı anlaşıldığından asgari ücret üzerinden yapılan hesaplama sonucu dava tarihi itibariyle istemesi mümkün olan 26 bin 785,60 TL maddi tazminat ödenmesini isteyen savcılık, davacının dava tarihi olan 20 Aralık 2010 tarihinden itibaren yasal faiz de uygulanmak suretiyle haksız tutuklu kaldığı süre için tazminat talebinin kabulüne karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti Zeki Çalık'a 26 bin 785,60 TL maddi ve 15.000. TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi. Mahkeme kararının bir ilk olduğunu ve Yargıtay sürecini de takip edeceklerini belirten Zeki Çalık'ın avukatı Melahat Akgün, ?Bu 12 Eylülle ilgili açılan davalarda ilk kazanılan davadır. İnsani haklarda zaman aşımı söz konusu edilmemelidir? dedi. 8SEDA ÇAKMAK

ÇALIK: HAYATIM ALT ÜST OLDU

Verilen tazminat acıların bedeli değil

Zeki Çalık, 12 Eylül'de ?nedenini' anlamadan gözaltına alındığını ve yaklaşık 3,5 yıl tutuklu kaldığını, söyledi. Çalık, şunları söyledi: ?3,5 sene boyunca değişik cezaevlerinde kaldım. Hiçbir günümüz normal değildi. Hapisten çıktıktan sonra sabıkalı olduğumuz için iş bulmakta zorlandık. 22 yıl kömür deposunda işçi olarak çalışıp emekli oldum. Kazanılan tazminat, hiçbir miktar bu acıların bedeli olamaz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber