Vergi denetmenlerinin %5'i grup değiştirebilecek

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 01 Kasım 2011 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mevzuat değişti vergiye yol açıldı

Devletin harcamalarında en önemli kalemi oluşturan vergilerin denetimi ve izlenmesinde yeni dönem başlıyor. Devletin mükellefe karşı vergi mahkemelerinde kaybetmesine neden olan mevzuata uygun olmayan raporların, artık mahkemelere gönderilmeden okuma komisyonlarınca mevzuatlara uygunluğu denetlenecek

ANKARA

Vergi bilincinin oluşturulmasına yönelik çalışmalar sürerken, devletin harcamalarında en önemli kalemi oluşturan vergilerin denetimi ve izlenmesinde bundan sonra yeni bir döneme geçiliyor. Bu kapsamda vergi denetiminde çağdaş, etkin, devletin ve milletin hakkını koruyan ve uzmanlaşmış denetim birimi amacıyla oluşturan Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı'nın (VDKB) kurul, vergi incelemelerinde uyulacak usul ve esaslar, tarhiyat öncesi uzlaşma ve rapor değerlendirme komisyonlarının oluşturulması ile ilgili dört yönetmelik yayımlandı.

MAHKEME MASRAFI BİTİYOR

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onayı ile hangi ilde ne kadar sayıda grup başkanlığı ve buralarda görevlendirilecek müfettiş sayısının da bu hafta belirlenmesi bekleniyor. Buna göre, VDKB bundan böyle beyanname üzerinden verilen kurumlar vergisi, ÖTV, ticari ve serbest meslek kazancı gibi deftere dayalı vergilerle ilgili kontrolleri yapacak. Ödenecek vergilerin doğruluğunun araştırılması ve risk analiz sistemine dayalı mükellef seçimini de VDKB gerçekleştirecek. Yeni süreçte artık devletin mükellefe karşı vergi mahkemelerinde kaybetmesine neden olan mevzuata uygun olmayan raporlar dönemi de kapanacak. Raporlar mahkemelere gönderilmeden okuma komisyonlarınca mevzuatlara uygunluğu denetlenecek.

BAŞARI DERECESİ ÖNEMLİ

Yeni süreçte vergi müfettişlerine 1 Ocak 2012'den itibaren performans değerlendirme sistemi getirilecek. Vergi müfettişinin performans değerlendirmesinde; görev yaptıkları süre içinde sınavlarda aldığı başarı derecesine bakılacak. Ayrıca grup başkanlarının değerlendirmesi ve hazırladığı vergi inceleme raporlarına ilişkin okuma komisyon üyelerinin değerlendirmesi de etken olacak. Müfettişin lisansüstü eğitim düzeyi de ayrı bir kriter olacak. VDKB'de dört grup başkanlığı yer alıyor. Buna göre; vergi denetmenleri Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler, maliye müfettişleri Büyük Ölçekli Mükellefler, hesap uzmanları Organize Vergi Kaçakçılığı ile Mücadele, gelirler kontrolörleri ise Örtülü Sermaye, Transfer Fiyatlandırması ve Yurtdışı Kazançlar Grup Başkanlıklarında görev alacaklar. Kurul kökenli üç vergi müfettiş grubu, aynı zamanda birbirlerinin başkanlıklarında görev alabilecekler. Oluşturulan VDKB'da dört başkan yardımcısı bulunacak. Başkan yardımcılıklarına, hesap uzmanı Sema Küçük, gelirler kontrolörü Necmi Keskinsoy ve Salih Tanrıkulu ile maliye müfettişi Mutlu Akın atanırken, yetkililer başkan yardımcılığı kadrolarında değişiklik olmayacağını belirttiler.

Uzlaşma tutanakları kesin olacak

Uzlaşma komisyonlarının, uzlaşma neticesinde düzenleyecekleri uzlaşma tutanakları kesin olup, gereği vergi dairelerince derhal yerine getirilecek. Üzerinde uzlaşılan veya tutanakla tespit edilen hususlar hakkında dava açılamayacak ve hiçbir merciye şikayette bulunulamayacak. Tarhiyat öncesi uzlaşmanın herhangi bir nedenle temin edilememesi veya uzlaşmaya varılamaması hallerinde, mükellefler verginin tarhı ve cezanın kesilmesinden sonra tarhiyat sonrası uzlaşma talep edemeyecek. Yönetmelik ile 3 Şubat 1999 tarihli ve 23600 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce uzlaşma günü belirlenmiş ve mükelleflere tebliğ edilmiş tarhiyat öncesi uzlaşma talepleri hakkında, bu yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Tarhiyat Öncesi Uzlaşma Yönetmeliği hükümleri uygulanacak. Bu arada, bir diğer yönetmelikle Vergi Denetim Kurulu üyelerinin görev, yetki ve sorumlulukları belirlendi.

Denetmenlere grup değiştirme şansı

KHK'nın ek 29'uncu maddesiyle vergi denetmenlerine diğer grup başkanlıklarında uzmanlaşma şansı da getirildi. Buna göre, vergi denetmeni kadrosuyla Küçük ve Orta Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı'nda görevlendirilen müfettişlerden, vergi başmüfettişi olarak atananlar arasından giriş sınavından yüzde 10, yeterlik sınavından yüzde 20, performans değerlendirmeden de yüzde 70 toplam puan alanlardan en başarılı yüzde 5'ine maliye müfettişi, hesap uzmanı ve gelirler kontrolörlerinin görev aldığı grup başkanlıklarında çalışma imkanı getirildi. VDKB, beyanname üzerinden verilen; kurumlar vergisi, ÖTV, ticari ve serbest meslek kazancı gibi deftere dayalı vergilerle ilgili kontrolleri yapacak. Ödenecek vergilerin doğruluğunun araştırılması ve risk analiz sistemine dayalı mükellef seçimini de yine VDKB yapacak. Vergi inceleme yetkisine haiz vergi denetmenleri ve gelirleri kontrolörleri kurula alındığı için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) artık vergi dairelerinde bulunan yoklama memurları aracılığıyla yoklama yapacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber