TÜİK Türkiye'nin fotoğrafını çekecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2011 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), ülke nüfusunun, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'nden (ADNKS) elde edilemeyen; demografik, sosyal ve ekonomik nitelikleriyle, ülkedeki bina ve konutlara ilişkin bilgilerin temini amacıyla 2,4 milyon adreste, 3 bin 500 anketör eliyle yürüttüğü, ''2011 Nüfus ve Konut Araştırması''nın alan uygulaması, bu ay sonunda tamamlanacak.

Araştırma; yerleşim yeri, işteki güncel faaliyet durumu, yapılan iş, faaliyet kolu, uyruk, yurt dışında ikamet etme durumu ve gelinen yıl, bir önceki daimi ikamet yeri, hanehalkı yapısı, aile yapısı, çekirdek aile türü, büyüklüğü, hanehalkı türleri, özürlülük, eğitim, mülkiyet durumu, konutun kullanım alanı, oda sayısı, su temin sistemi, tuvalet, banyo olanağı, ısınma türü, bina türüne göre konutlar ve binanın yapım dönemine ilişkin bilgileri sunacak.

Araştırma sonuçları, gelecek yılın ikinci yarısında hem il bazında hem de nüfusu 20 binin üzerindeki ilçeler bazında açıklanacak.

-Yüzyüze görüşmeler ve soru kağıtları-

Teknik çalışmaları 2009 yılında başlatılan araştırma çerçevesinde, anketörler halen yüz yüze görüşmelerle soru kağıtlarının cevaplanmasını sağlıyor ve kendilerine verilen netbooklarla cevapları internet üzerinden TÜİK'e ulaştırıyor.

Ulaşımın zor olduğu yerlerde ya da çeşitli nedenlerle anketörlerin gidemediği yerlerde ise o bölgelerdeki kamu görevlileri aracılığıyla soru kağıtları dolduruluyor.

Soru kağıtlarında; adres bilgileri, bina ve konut bilgileri, hanehalkı, kişisel bilgiler ve ölümlülük başlıklı 5 bölümde pek çok soru yer alıyor.

-''Politikaların belirlenmesinde kullanılacak''-

AA muhabirinin araştırmaya yönelik sorularını yanıtlayan TÜİK Başkanı Birol Aydemir, bu çapta bir araştırmanın Türkiye'de ilk kez yapıldığını ve araştırma sonucunda elde edilecek verilerin pek çok başlıkta geleceğe yönelik politikaların belirlenmesinde kullanılacağını söyledi.

Araştırma için ilk etapta 6,1 milyon adres tespit edildiğini, bunların bir kısımının boş, arsa, tarla ya da işyeri olması nedeniyle örnek büyüklüğünün 2,4 milyon adres olarak belirlendiğini anlatan Aydemir, bu 2,4 milyon adreste yürütülen alan uygulamasını Kasım sonunda bitirmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Soru kağıtlarının bir kısmının elle, bir kısmının da elektronik ortamda doldurularak kendilerine ulaştırılacağını belirten Aydemir, verilerin işlenip sonuçların alınmasının gelecek yılı bulacağını, başka araştırmalar ve idari kayıtlarla çek edilecek araştırma sonuçlarını 2012'nin ikinci yarısında açıklayacaklarını ifade etti.

-Anketin kalite kontrolü de yapılacak-

2011 Nüfus ve Konut Araştırması tamamlandıktan sonra anketin kalite kontrolünün de yapılacağını anlatan Aydemir, ''Yapılan araştırmanın ne kadar kaliteli olduğu, uluslararası standartlara uygunluğu ölçülecek. Bunun için çalışmadaki örneklemeden yüzde 5-10 arası yeni bir örnekleme çekilecek ve buralara başka anketörler gönderilerek araştırma çek edilecek. Yani bilgiler sağlıklı girildi mi diye başka bir anket daha yapacağız. Anketörlerin başlarındaki kontrolörler de Ankara'dan gidecek. Bu, aynı zamanda her bir bölge müdürlüğümüz bu işte ne kadar titiz davrandı onu da ölçecek'' diye konuştu.

Aydemir, verilerin doğru politikaların üretilmesine hizmet edeceğini, doğru politikaların da ülkede refahı artıracağını ifade etti.

-Vatandaşa çağrı-

Daha önce çeşitli kentlerde kendilerini TÜİK görevlisi olarak tanıtan bazı kimselerin girdikleri evlerden hırsızlık yapmaları nedeniyle, araştırmanın yürütüleceği 2,4 milyon adresin tümüne önceden mektup gönderdiklerini ve TÜİK anketörlerinin kendilerini ziyaret edeceklerini bildirdiklerini aktaran Aydemir, bu mektupların bir kısmının bizzat hanede oturanlar yerine posta kutularına bırakılması nedeniyle zorluk yaşadıklarını söyledi.

Vatandaşların bu soru kağıtlarını doldurmak zorunda olduklarını, aksi halde kendilerine Maliye Bakanlığı tarafından 778 lira para cezası uygulanacağını belirten Aydemir, ''Vatandaşlarımız TÜİK'in böyle bir çalışma yaptığını bilsinler. Anketörlerimizin hepsinin TÜİK damgalı kimlikleri var, vatandaşlarımız tereddüt etmeden anketörlerimize yardımcı olsunlar'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber