İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Sözlü sınav sonuçları, yargı denetimine kapalı dört kariyer meslek

YAŞ ve HSYK kararları yargıya açıldı ve artık denetim yapılabiliyor. Ancak, bazı kariyer meslekler için yargı yolu dahi kapatılmıştır. Bilindiği üzere, kamuya müfettiş, uzman ve denetmen yardımcısı alınırken yazılı sınava ilave olarak sözlü sınav yapılmaktadır. Sözlü sınavda bir haksızlığa uğradığını düşünen aday yargıya başvurmakta, yargı ise sesli ve görüntülü kayıtları isteyerek inceleme yapmak istemekteydi. Bu adil bir yöntemdi. Ancak daha önce Sayıştay denetçi yardımcısı ve kaymakam adayı alınırken getirilen düzenlemenin bir benzeri vergi müfettişi ve maliye uzmanları için de getirilmiştir. Buna göre, bu kadrolar için yapılacak sözlü sınavlarda sesli ve görüntülü kayıt sistemi kurulamayacaktır. Bu yolla, hakimlerin sözlü sınavları denetleme imkanı kaldırılmıştır

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2011 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YAPILAN MEVZUAT DÜZENLEMELERİ

Önce Sayıştay Başkanlığı için düzenleme yapıldı. Yapılan düzenleme şu şekilde idi: "Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz"

Daha sonra kaymakam adaylığı için benzer bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme de şu şekildedir: ?Bunun dışında mülakat ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz.?

Şimdi benzer bir düzenleme, 659 sayılı KHK ile yapılmıştır. Vergi müfettişi ve maliye uzmanları için getirilen düzenleme şu şekildedir: "Bunun dışında sözlü sınav ile ilgili herhangi bir kayıt sistemi kullanılmaz"

YARGI DAHİ SÖZLÜ SINAVI DENETLEYEMEYECEK

Şuana kadarki düzenlemelerde, adaylar sözlü sınavda kaybedince, sözlü sınavı kaybetme işlemini dava etmekte, mahkemeler de, denetimi yapabilmek için kurumdan sözlü veya görüntülü kayıtları istemekteydi. Sözlü ve görüntülü kayıt yok ise sınavı iptal etmekteydi. Kayıt var ise bilirkişiye sevk etmekte ve bilirkişi raporu üzerinden dosyayı sonuçlandırmaktaydı.

Şimdi ise yapılan bu 3 düzenlemeyle, yargı organlarının, sözlü sınavı denetleme imkanı ortadan kaldırılmaktadır.

Ülkenin şeffaflaşmaya doğru gittiği günümüzde, bazı mesleklerin sözlü sınavları için yargıya gitme imkanını ortadan kaldıran bu düzenlemeyi uygun bulmuyoruz. Hakkaniyete ve adalete uygun değildir.

Yargı organları denetim yapamayacak ise yargı özgürlüğü nasıl sağlanacaktır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber