İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Haksız soruşturma iznine 10 bin lira tazminat

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2011 13:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Sakarya'nın Sapanca ilçesinde, kapatılan Kırkpınar Belediyesi'nin eski Başkanı Niyazi Bağdat, haksız soruşturma ve yargılamaya maruz kalmasına neden oldukları gerekçesiyle Mardin eski Valisi Hasan Duruer ve Özel İdare memuru İrfan Özdilek Nişancı aleyhine açtığı davayı kazandı. Duruer ve Nişancı, 10 bin lira tazminata mahkum oldu.

Belediye statüsündeyken nüfusu 5 binden az olduğu için mahalleye dönüştürülen Kırkpınar'ın eski Belediye Başkanı Niyazi Bağdat'ın hakkındaki şikayet üzerine başlatılan incelemede, savcılığın takipsizlik kararına rağmen soruşturma izni veren dönemin Sapanca Kaymakamı Duruer ile soruşturma yapmakla görevlendirilen Sapanca İlçe Özel İdare memuru İrfan Özdilek Nişancı hakkında Sapanca Asliye Hukuk Mahkemesi'ne açtığı 75 bin liralık manevi tazminat davası sonuçlandı.

Davanın bugünkü duruşmasına Bağdat'ın avukatı Hatice Ballı Taş katıldı. Dava dosyasını son kez inceleyen mahkeme heyeti, 6 bin liralık tazminatın olay tarihi olan 31 Ocak 2005'den itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte Duruer'den tahsil edilerek Bağdat'a ödenmesine karar verdi. Diğer davalı Nişancık yönünden ise 4 bin liralık tazminatın yasal faizi ile birlikte kendisinden alınarak davacıya ödenmesine hükmedildi.

Niyazi Bağdat hakkında, Kırkpınar Belediye Başkanı olarak görev yaptığı dönemde Mustafa Nuri Soylu aleyhine gerçekleştirilmiş olduğu iddia edilen kamulaştırma işlemi nedeniyle şikayet yapılmış. Konuyla ilgili Sapanca Cumhuriyet Savcılığı'nın takipsizlik kararı ve Sakarya İdare Mahkemesi'nin, kamulaştırmanın usulüne uygun olduğu yönündeki kararına rağmen Duruer, Bağdat hakkında soruşturma izni vermişti. Bağdat'ın haksız soruşturmayı yargıya taşıması üzerine Duruer ve Özel İdare memuru İrfan Özdilek Nişancı hakkında Sakarya 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'görevi kötüye kullanma' suçundan dava açılmıştı. Yapılan yargılama sonucunda Duruer ve Nişancı, 1'er yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Mahkeme heyeti, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti. Bağdat, haksız soruşturma ve yargılamaya maruz kalmasına neden oldukları gerekçesiyle Duruer için 50 bin lira ve Nişancı için de 25 bin liralık manevi tazminat davası açmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber