Sebze-meyve fiyatlarına bayram zammı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2011 10:36, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Kurban Bayramı'nın gelmesiyle birlikte sebze-meyve fiyatları da arttı. Özellikle domates, biber, ıspanak, üzüm gibi ürünlerin fiyatları geçtiğimiz haftaya göre yüzde 100'lere varan oranlarda artış gösterdi. Sektör temsilcileri, artışları arz talep ilişkisine bağlarken, bayram tatilinde otellerin de piyasadan yüklü miktarda mal çekmesinin de fiyatları tırmandırdığını söylüyor.

Geçtiğimiz hafta market ve pazarlarda 1-1,5 lira arasında satılan domates bayram arifesinde 2-2,5 liraya, 2,5-3 liraya satılan sivri biber ise 3,5-4 liraya çıktı. Pazarda 2 liraya satılan üzüm de 3 liraya çıktı. Halen Bursa Hali'nde sivri biber toptan 3,5 liraya, domates 1-3,5 lira, salatalık 1-2 lira, ıspanak 2,5 liradan müşteri buluyor. Antalya Hali'nde ise domates 0,30 ile 3 lira, dolmalık biber 1,20 ile 8,50 liradan satılıyor. Türkiye'nin seracılık merkezi olarak bilinen Antalya'daki hal fiyatlarına göre bir kilo üzüm 0,40 ile 4,30 liradan, portakal da 3 liradan satılıyor.

TALEP ARTINCA ARTIŞ KAÇINILMAZ OLDU

Kurban Bayramı öncesi fiyatların arz talep ilişkisine göre arttığını belirten Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, tarla ürünlerinin yerini seraya bırakmasının da artan fiyatlarda etkili olduğunu söyledi. Çakman şunları kaydetti: "Bayram öncesi insanlarımız sofralarında her türlü ürünü görmek istiyor. Alışveriş piyasası hareketlendi. Özellikle otellerde doluluk oranları bayram boyunca arttı. Hal böyle olunca talep attı. Artan talep de ürünlere yansıdı. Son yapılan ÖTV ve akaryakıt zamları sonrası da ulaşım pahalanınca bu da fiyatlara yansıdı. Oteller de misafirlerini ağırlamak için piyasadan yüklü miktarlarda mal çektiler. Oteller bir ahftalık ciddi stok yaptı. Artık tarla ve bahçe dönemi de kapanınca fiyatlar arttı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber