Ağrı kremleri pazara düştü, Bakanlık toplatma kararı aldı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2011 09:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Halk arasında sıklıkla kullanılan ağrı kremleri sonunda pazara düştü. Sağlık açısından riskli ve denetimden uzak şekilde semt pazarlarındaki tezgâhlarda satılan ürünler, yetkilileri harekete geçirdi. Durumun mevzuata aykırı olduğuna dikkat çeken Sağlık Bakanlığı, sadece eczanelerde satışa sunulabilecek 'abit' adlı kremlerin toplatılmasına karar verdi.

-Sağlık Bakanlığı, semt pazarlarında seyyar satıcılar tarafından satıldığı belirlenen 'Abit' isimli ağrı kremini toplatma kararı aldı. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü, valiliklere, Piyasa Gözetimi ve Denetimi Daire Başkanlığı'nın denetimlerinde 'Abit' markalı ürünün semt pazarlarında seyyar satıldığının tespit edildiğini duyurdu.

Mevzuata aykırı şekilde 'ağrı kremi' olarak piyasaya arz edilen ürünle ilgili incelemelerde sağlığa zararlı olduğu yönünde ciddi şüphe oluştuğunu bildiren genel müdürlük, bununla ilgili yasal işlemlerin başlatıldığını belirtti. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü'nün duyurusunda, üreticisi ve üretim yeri tespit edilemeyen kremin satışının durdurulması ve piyasadakilerin toplatılması için işlem yürütüldüğü, vatandaşların illerindeki kremleri il sağlık müdürlüklerine teslim etmeleri gerektiği bildirildi. "Üretici bilgisi bulunmayan, ambalaj bilgileri yeterli bilgi içermeyen, pazarlarda ve satıcının kimliği belirsiz internet sitelerinde satılan şüpheli ürünlere itibar edilmemesi halk sağlığı yararına olacaktır." uyarısında da bulunuldu.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman da yayımladığı genelgede, toplatılmasına karar verilen kremin 1261 sayılı kanun kapsamında beşeri tıbbi ürün (ilaç) olarak ruhsatlandırılması ve yalnızca eczanelerde satılması gerektiğini bildirdi. Üretici bilgisi bulunmayan, ambalajında yeterli bilgi bulunmayan, pazarlarda ve satıcısının kimliği belirsiz internet sitelerinde satılan şüpheli ürünlere itibar edilmemesi gerektiğini bildiren Kerman, bu tür ürünlerin reklam ve tanıtımının yasak olduğunu belirterek piyasadan toplanan ürünlerin 'atık mevzuatı' doğrultusunda imha edilmesini istedi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Ercan Şimşek, toplatılmasına karar verilen ürünle ilgili çeşitli illerdeki savcılıklardan bakanlığa bildirimler ulaştığını anlattı. Ellerinde bu krem bulunan vatandaşlardan söz konusu ürünü kullanmamalarını isteyen Şimşek, "Bu krem Sağlık Bakanlığı'nca ne ilaç olarak ruhsatlandırılmış ne de kozmetik olarak bildirilmiş. Dolayısıyla yasal bir ürün değil. Vatandaşlarımız kesinlikle kullanmasınlar ve ellerindeki ürünleri yetkililere teslim etsinler. Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı'ndan onaylı olduğu iddiası da tamamıyla yalan. Vatandaşlar, televizyon ya da gazetelerde yayınlanan reklamlarda bir ürünle ilgili hastalığa iyi geldiği iddiasına kesinlikle inanmasınlar.'' ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber