Uyanık işadamı paranın MEB köstebeğin peşinde

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 10 Kasım 2011 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlköğretimdeki 11 milyon öğrencinin TC kimlik numarasından, yazılı-sözlü notlarına, devam-devamsızlığından projelerine hatta geçirdiği hastalıklara kadar her türlü bilgi özel sektöre sızdı. Başarılı ve zeki öğrencilerin tüm bilgileri rekabetin yoğun yaşandığı özel sektöre satılma riski ortaya çıktı.

Van depreminde 71 öğretmenini kaybeden Milli Eğitim Bakanlığı felaketle uğraşırken, 11 milyon ilköğretim öğrencisinin TC Kimlik Numarası'ndan yazılı-sözlü notlarına, devam-devamsızlıktan, sınav tarihlerine, proje performanslarından, sağlık sorunlarına kadar her türlü bilgilerinin özel sektörün eline geçmesine yol açacak, vahim bir hata yapıldığı ortaya çıktı.Diyarbakır'da daha önce İşsizler Holding'i kuran İşadamı Ahmet Elhakan, öğrencilerin not-devam-devamsızlık gibi durumlarını kurduğu bir sistemle velilere, sms'le bildirmek için, tam da depremin yaşandığı hafta bir şirket kurdu. Bir sms hizmeti olan sistemin tanıtımının ise il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerine Bakanlığın kurduğu, "Veli Bilgilendirme Sistemi" gibi yapıldığı ortaya çıktı.

Bakanlığın e-mail sistemine mi sızıldı?

81 ildeki tüm milli eğitim müdürlükleri bu e-maili, Veli Bilgilendirme Sistemi'nden geldiği gerekçesiyle MEB'in resmi bir emri gibi algıladı. Onlar, özel şirketin talebini 40 bini aşkın ilköğretim okulu aracılıyla halen ilköğretim okullarına devam eden 11 milyon çocuğun velisine duyurdu. Velilere; TC Kimlik numaraları ve öğrenci numaralarını 8071'e göndermeleri, aylık 2 TL yıllık ise 24 TL ücret karşılığında çocuklarıyla ilgili her türlü mesajın cep telefonlarına gönderileceği anlatıldı.

Valiler, "Öğrenci bilgisi verilmesin" diye uyarıldı

Ortaya aylık 20 milyon yıllık 265 milyonluk bir rant çıkmış oldu. Depremde kaybettiği genç öğretmenler için üzülen eğitim camiası da böylesine zor dönemlerinde, farkında olmadan bu şirket için çalışmış oldu. Öğrencilerin, oturdukları evden-anne-babalarına, TC kimlik numaralarından not durumlarına tüm bilileri de özel sektörün eline geçmeye başladı. TBMM'ye soru önergesi verilirken, Bakanlık 81 İl Valisi'ni şirkete bilgi akışının durdurulması için uyardı.

MÜSTEŞAR: "1 YIL HAPİS CEZASIYLA YARGILANIRLAR"

MEB Bilgi İşlem Grup Başkanlığı soruna el attı. Başkanlık, e-okul üzerinden öğrenci bilgilerine ulaşıp, satılmak suretiyle çıkar sağlanmaya çalışıldığını saptayarak, okul müdürlerinin öğrenci bilgilerini özel sektördeki bu şirkete excel dosyayla ilettiğini de saptadı. Sistemdeki öğrenci bilgilerinin hiçbir şekilde ticari amaca yönelik hiçbir kişi, kuruluş ve şirketle paylaşılmadığını kaydeden Müsteşar M. Emin Zararsız, ne yolla olursa olsun sistemlere girenler ve bu bilgileri firmalara sızdıranlar hakkında TCK'nın Bilişim Suçları'nı kapsayan 243. maddesine göre 1 yıl hapis istemiyle yargılanabilmeleri için çalışma başlattıldığını bildirdi. Müsteşar Zararsız, "Herhangi bir kuruluşun, Bakanlığımızın izni olmadan her ne yolla olursa olsun, sistemlere girerek bu bilgiyi öğrenci velilerine iletmesi suçtur. Yasadışı yollarla bilgi edinenler ve bu bilginin firmanın kullanmasına yardımcı olan kişilerle ilgili işlem başlatıldı" dedi.

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI YAŞANANLARI DOĞRULADI

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mahmut Tüncel basın müşavirliği aracılığıyla Habertürk'e bir açıklama yaparak konuyu doğruladı. Tüncel şunları bildirdi:

"MEB Veli Bilgilendirme Sistemi sorumlusu olarak lanse edilen Ahmet Elhakan adındaki şahsın Bakanlığımızın ADEY projesi kapsamında veli bilgilendirmeleri için ücretli sms uygulaması yöyünde illere yazı yolladığı tespit edilmiştir. İllere, bakanlığımız adına gönderilen yazıya göre, sms uygulaması ücretli olarak gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla söz konusu kuruluş Bilgi İşlem Başkanlığı'na bağlı e-okul sistemi üzerinden öğrenci bilgilerine ulaşarak, öğrenci bilgilerini satmak suretiyle çıkar sağlamaya çalışmaktadır. Ahmet Elhakan'ın kurumumuzla hiçbir ilgisi olmayıp özel firma yetkilisidir. E-okul sistemi bakanlığımıza bağlı örgün öğretim kurumlarında öğrem gören bütün öğrencilerimizin devam-devamsızlık durumları ile yazılı, sözlü, ödev gibi değerlendirme sonuçlarının yer aldığı ve tamamı Bakanlığımız tarafından geliştirilmiş öğrenci bilgi sistemidir"

"OKUL MÜDÜRLERİMİZ ÖĞRENCİ BİLGİLERİNİ EXCEL OLARAK FİRMAYA İLETMİŞ"

Veli Bilgilendirme Sisteminin ise e-okul sistemi içinde yer alan ve doğrudan velileri ilgilendiren hususlarda bilgilendirme yaptığını anlatan Genel Müdür Tüncel,sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her iki sistemin de tüm hakkı Bakanlığımıza aittir. Çıkar sağlamayı amaç edinen bu tür özel kuruluşlar, hedeflerine ulaşmak için bir takım yöntemler denemişlerdir. Çıkar amaçlı bu kuruluşlar bazı okul müdürlüklerine firmalarına uyarlanan proğramı kurmak suretiyle veli bilgilendirme sistemine ait bilgileri elde ettikten sonra ücret karşılığı pazarlama girişiminde bulunmuşlardır. Bazı okul müdürlükleri ise excel ortamında öğrenci bilgilerinin dökümünü alarak elektronik ortamda ilgili firmaya bu bilgileri iletmişlerdir. Bakanlığımız 31 Ekim 2011 tarihinde yasal olmayan bu uygulamaya karşı valiliklere gönderdiği yazıyla tüm il müdürlerini uyarmıştır."

Ancak bu yazışmalara rağmen binlerce okuldan halen şirkete veli bilgilerinin gönderildiği öğrenildi.

YAPTIM OLDU

Diyarbakır Girişimci İşadamları Derneği'nin Kurucu Başkanlığı, Diyarbakır Spor As Başkanlığı, ANAP Diyarbakır İl Başkanlığı görevlerinde bulunan ve 15 yıl önce işsizlerden topladığı paralarla 30 ortaklı İşsizler Holding'i kuran Ahmet Elhakan eğitim camiasından artan eleştirilerle ilgili Habertürk'e konuştu. MEB'in projesi gibi davranmadıklarını savunan Elhakan,"Ali Ağaoğlu bir arsayı alıp bina yapıyor. 'Ben Ali Ağaoğluyum. Yaptım oldu' diyor. Ben de Bakanlığın ADEY projesi var. Veliler için Veli Bilgilendirme Sistemi-sms sistemini kurduk. Veliler normalde kendi TC kimlik numaralarını, okul numaralarını girerek istedikleri bilgiyi sistemden alabiliyorlar. TC numaralarını 8071'e gönderdiklerinde, iş yoğunluğu, internete girme ortamı bulunmadığı durumlarda biz onlara müşavirlik hizmeti olarak, zaten e-okulda olan yasal bilgiyi sağlıyoruz. Velilere biz, 'MEB'in ücretsiz tahsis ettiği hizmeti tuvalette, toplantıdayken 2 TL karşılığında vermek istiyoruz' diyoruz. Böyle bir proje geliştirdim. 'Ben de Ahmet Elhakan'ım yaptım oldu. İşadamıyım. İlginç projeler benim işim.İ şsizler Holding'i kurduğumda çok gençtim, çıraklık dönemimdi. Güneydoğu'da kadınlar, özürlüler için fabrikalar kurdum" diyor.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in açıklamalarıyla gündeme gelen Aşamalı Devamsızlık Yönetim Modeli (ADEY)'in okullardaki çalışmasına katkı sağlamak için 1 hafta önce projeyi başlattıklarını anlatan Elhakan şunları ifade etti:

"Ödev durumu, devam-devamsızlık, not durumunu gönderiyorum. Veli de bana diyor ki, 'Haklısın ya, ben internete gireceğime 2 TL'ye hizmeti satın alırım' diyor. Bir hizmet satıyorum, isteyen alır. Yıllık 24 TL talep ediyoruz. İnsanları asıl hayrete düşüren aslında benim gibi bir adamın bu kadar rantı olan bir şeyi düşünmesidir. Ufak bir hesapla bile inşallah 200-265 milyonluk bir pazardan söz ediyoruz. İnşallah 200-265 milyonluk bir pazar var. Bu sistem belk ide milyon dolarlarla ifade edilen rakamlarla MEB'e satılacaktı. Biz projeyi kendi imkânlarımızla hayata geçirerek, bir dolu hesabı bozduk. Arı kovanına çomak soktuk. Yaptığımız hukuken suç değil"

İhale gibi yollarla alınmış bir iş olmadığını ve sistemi kendi paralarıyla kurduklarını anlatan Elhakan, "İnşallah, ilköğretimdeki 11 milyon öğrenciyi hedefliyoruz. Bu iş için Asur Grup Bilişim Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti'ni kurdum. ODTÜ'den danışmanlarımız var. Ankara'da kendime ilginç bir iş arıyordum. Bu işi buldum. Yazılımı, kendi çabamızla geliştirdik. Okul önünde simit satanla aynı hizmet sınıfındadır. Şimdilik 700 üyemiz var. Bayramdan sonra tv ve gazete reklamlarına başlıyoruz. Bakan Ömer Dinçer'de dedi ki, 'Öğrenci devamsızlık yaptığında okul müdürüm arayıp, veliye haber verecek'...O zaman bakan da orada Telekom'a mı rant sağlıyor? Bakanlıktan, tanıtım için biz destek istemedik. Milli Eğitim il ve ilçe müdürlüklerine mailimizi gönderip, sistemimizi anlatıp, velilere duyurmaları için yardım istedik" diye kaydetti.

Sultan UÇAR

Habertürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber