Adalet Bakanlığı'ndan 'Balbay' açıklaması

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 12 Kasım 2011 15:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel TEKİN'in Silivri 1 Nolu L Tipi Cezaevinde Mustafa Ali BALBAY'ı ziyaretinde, Mustafa Ali BALBAY'ın niçin tek kişilik odada tutulduğunu sormuş ve Adalet Bakanlığı yetkilileri; ?Mustafa Ali BALBAY cezaevi idaresine verdiği 03 Mart tarihli dilekçede, tek kişilik odada kalmak istediğini belirtmiştir. Bu talebin sonrasında Kurum İdare Gözlem Kurulu kararıyla tek kişilik odada kalması kabul edilmiştir.? deniliyor. Oysa BALBAY, Cumhuriyet gazetesine bomba atılması olayı ile ilgili olarak yargılanan sanığın kendisiyle aynı odaya verilmek istendiğini, Cumhuriyet gazetesinin temsilcisi ve yazarı olarak, Cumhuriyete bomba atılmasından yargılanan kişinin odasına verilmek istenmesinden rahatsız olmuş, can güvenliğini gerekçe göstermiş haksız mı?? ifadeleri üzerine aşağıdaki açıklamaya gerek duyulmuştur.

Ceza infaz kurumlarında tutuklu ve hükümlülerin Kuruma ilk kabullerinde, Kurum yetkililerince, Kurumda hasımlarının bulunup bulunmadığı, kimlerle kalmak isteyip istemediği sorulmaktadır. Kişilerin talepleri ve dilekçeleri göz önüne alınarak, Kurum İdare Gözlem Kurulu kararı ile hükümlü ve tutukluların odalara yerleştirme işlemleri gerçekleşmektedir.

Bu kapsamda; tutuklu Mustafa Ali BALBAY'a, Kuruma kabul işlemleri sırasında da kendisine sorulmuş, kendisi ile birlikte kuruma kabul işlemleri yapılan 52 tutuklunun isimleri okunmuş, kalmak istediği tutuklunun olup olmadığı sorulmuştur. Ayrıca da, bu konuya ilişkin dilekçesi istenmiş ve 03/03/2011 tarihli dilekçesinde, ?can güvenliğim nedeniyle Tuncay ÖZKAN dışında kimse ile kalmak istemiyorum? talebini iletmiştir. Yine 03/03/2011 tarihli ifade tutağında; ?Yanında güvenle kalacağım tek kişi Tuncay ÖZKAN'dır, başka kimseyi tanımıyorum? demiş, söz konusu talep Kurum İdare Gözlem Kurulu'nda değerlendirilmeye alınmış ve Kurul kararınca, güvenlik gerekçesiyle tek kişilik odada kalmasına karar verilmiştir.

Gazete haberindeki belirtilen hususlar incelendiğinde, tutuklunun isteği dışında odaya başka birinin verilmesi söz konusu değildir. Kuruma kabulleri yapılan 52 tutuklunun isimleri okunarak kalmak istediği tutuklunun sorulması işleminde, birlikte kalmak istedikleri tutukluların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu, 52 kişiden biri olan Muzaffer TEKİN veya birkaç kişinin sanki odaya kasıtlı bir şekilde verilmeye çalışıldığı iddiası gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Kaldı ki; oda değişikliği ve birlikte kalmayı talep eden kişiler için karşılıklı dilekçe alınmakta ve bu talepler Kurum İdare Gözlem Kurulu'nda değerlendirildikten sonra karara bağlanmaktadır. Bu kapsamda; gazetede dile getirilen iddiaların gerçekleri yansıtmadığı ve çarpıtıldığı değerlendirilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber