Sekreterler zihinlerdeki imajdan rahatsız

Haber Giriş : 13 Kasım 2011 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin ilk ve tek Sekreterler Derneği, mesleklerine karşı zihinlerdeki önyargı ve istismarın önüne geçmek için çalışıyor. Meslektaşlarını eğitmek için seminerler de düzenleyen Dernek Başkanı Tülin Kavuker ile konuştuk.

ürkiye'de ilk ve tek olan, 85 üyesiyle çalışmalarını sürdüren Sekreterler Derneği, meslektaşlarının sözlü ve cinsel tacize uğramaması için bazı kıstaslar belirledi. Derneğin tüzüğünde 2. ve 3. maddelerdeki derneğin amaçları ve üye şartları başlıklarında yer alan kriterlere göre, mini etek giyen, aşırı makyaj yapan ve konuşma tarzlarına dikkat etmeyen sekreterler artık meslektaşlarının engelleriyle karşılaşacak. Toplumda var olan telefona bakan, çay servisi yapan, dekolte kıyafetler giyen kadın imajı yüzünden mesleği sekreterlik olan kişilerin bu işi utanarak yaptıklarını belirten Sekreterler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tülin Kavuker, 'Türkiye'de kadınların en çok tacize ve mobbinge uğradığı meslek grubu maalesef sekreterlik. Toplumda var olan ön yargı, pek çok meslektaşımın hiç hak etmediği halde kötü muamele görmesine, sözlü ve cinsel tacize uğramasına sebep oluyor. Bizim amacımız zihinlerde yer alan sekreter imajını yıkmak.' Kavuker, tüzüklerinde de bir madde bulunduğunun altını çiziyor. Bu maddeye göre, aşırı makyajlı, mini etekli, konuşma tarzına dikkat etmeyen kişiler asla ve asla derneğe üye olamıyor.

KADINLAR SEKRETERİM DEMEYE UTANIYOR

Tamamı kadın 85 üyesiyle aktif olarak çalışan Sekreterler Derneği, meslektaşlarının maruz kaldığı taciz ve kötü muameleyi engelleyebilmek için çeşitli önlemler alıyor. Üyelerini mini etek giymeyen, aşırı makyaj yapmayan kişilerden seçen Sekreterler Derneği, katıldıkları eğitim ve seminerler aracılığıyla toplumdaki önyargıları kırmak için çalışıyor. Başlıca misyonlarının işyerlerinde sekreterin konumunu düzgün tutmak olduğunu belirten Kavuker'e göre, sekreterlik denince akla sadece telefona bakan insanlar geliyor. Tabii bunun için bir eğitime gerek yokmuş gibi düşünülüyor. Dernek Başkanı, eğitim için bir çok seminere gittiklerini belirtiyor. Bazı kişilerin mesleğin imajını bozması nedeniyle 'Büro yönetimi ve sekreterlik' bölümlerinde okuyan öğrencilerin okulu bırakma noktasına geldiklerini söylüyor. Söz konusu erkek öğrenciler olduğunda, onlar için de durum daha az vahim değil. Onlar, hangi bölümde okuduklarını bile gizler olmuşlar. Kavuker'e göre bunların çözümü eğitimden geçiyor.

TACİZE KARŞI MAKYAJ ÖNLEMİ

Dernek başkanına göre, sekreterlik mesleğini iyi yapmak için mini etek giymeniz ya da aşırı makyaj yapmak gerekmiyor. Burada önemli olan kişiliğiniz. Onlar da meslektaşlarına bunu anlatıyorlar. Eğer bu kriterlere uymuyorlarsa, o kişiler derneğe üye olamıyorlar.

Kavuker, işini düzgün yapmayan ve düzgün yapana da engel oluşturan kişilere ateş püskürüyor, 'Önyargıların büyük bir kısmı maalesef bazı meslektaşlarımızdan kaynaklanıyor. Yaptığı işi değil, fiziğini önemseyen arkadaşlarımız hepimize aynı gözle bakılmasına sebep oluyor. Bizim belirlediğimiz bu unsurlara dikkat etmesine rağmen tacize uğrayan meslektaşlarımıza dernek olarak destek oluyoruz. Başka iş bulamamak korkusuyla yapılanlara göz yuman meslektaşlarımızı kanunen haklarını aramaya yönlendiriyoruz' diyor.

HÜLYA AVŞAR'IN 'SEKRETER' FİLMİNİ HATIRLAYIN

Büyük şirketlerin sekreter alırken kendilerinden yardım istediğini belirten Kavuker, 'Dernek olarak, aramızda yetişmiş, kendini geliştirmiş başarılı arkadaşlarımızla, şirketler arasında köprü görevi de görüyoruz. Yeni yasayla sertifikası olmayan ve bu bölümden mezun olmayan hiç kimse bu mesleği yapamayacak. Türkiye'de hemen hemen her üniversitede bu bölüm var. Ancak maalesef istenerek okunan bir okul değil. Hülya Avşar'ın 'Sekreter' diye bir filmi var biliyorsunuz. Aslında o film çok çarpıcı bir örnek. Biz bir meslektaşımız tacize uğradığında dernek olarak tepkimizi gösteriyoruz. Türkiye'de her kadın bunu yaşıyor. Ama bizim mesleğimizde maalesef daha fazla. Yaşadıklarını söyleyemeyen pek çok sekreter arkadaşımız var. Çünkü toplumumuzda kadın her zaman suçlanır. Kadın mutlaka bir şey yapmıştır gibi bir düşünce var. Kadınlar bu haksızlığa seslerini çıkarmalılar. Kaçmak, utanmak yerine mesleklerinize sahip çıkıp, bunun eğitimini alın' diyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber