Uzmanı döven albaya 25 gün hapis

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 13 Kasım 2011 12:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Hasdal Cezaevi'nde Balyoz tutuklularını ziyaretle adı gündeme gelen Kurmay Albay İzzet Cural, Adana'da görev yaptığı sırada bir er ve bir uzman çavuşa darptan 25 gün oda hapsi cezasına çarptırıldı.

Adana 6. Kolordu Komutanlığı Askerî Mahkemesi'nde yargılanan Cural'ın bir firar olayı ardından askerleri bileklerine kelepçe takarak darp ettiği öne sürülüyordu.

Kışlada dayak iddiası, 2009'da Adana İl Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı Yüreğir İlçe Jandarma Karakolu'na getirilen firari askerin nezarethaneden kaçmasıyla gündeme geldi. O dönem Adana Jandarma Alay Komutanı olan Kurmay Albay İzzet Cural, karakolda görevli Uzman Çavuş F.B. ve bir jandarma erini firarı engelleyemedikleri gerekçesiyle bileklerine kelepçe takarak darp etmekle suçlandı. Darp edilen erin terhisinin ardından suç duyurusunda bulunması üzerine olay kamuoyuna yansıdı. Bunun üzerine Genelkurmay, olayın aydınlatılması için müfettiş görevlendirdi. Olayın şahitleri biri üsteğmen üç kişinin ifadesine başvuruldu. Cural hakkında 'görevli personeli darp' suçlamasıyla dava açıldı. Askeri mahkemenin Cural'a Askeri Ceza Kanunu'nun 117. maddesi gereği 25 gün oda hapsi verdiği belirtiliyor. İlgili madde, komutanın kendisinden alt rütbedeki personelini darp etmesi durumunda iki seneye kadar cezaya çarptırılmasını öngörüyor.

Kurmay Albay İzzet Cural, Adana'daki görevinin ardından Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanlığı'na getirilmişti. Yine Cural ile dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Yusuf Kaya arasında geçtiği iddia edilen görüşmenin ses kayıtları internete düşmüştü. Kayıtlarda, ordunun yönetime derhal el koyması gerektiği ifadelerini içeren sözler geçiyordu. Cural'ın adı, Balyoz tutuklularını ziyarete gittiği Hasdal Cezaevi'nde olay çıkardığını ileri süren haberlerde de geçmişti.

Bayram Kaya

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber