Sağlık Bakanlığında Performansı düşük yöneticiler gidecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 18 Kasım 2011 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile o kadar çok yeni düzenleme var ki eğer bunlar sağlıklı bir şekilde hayata geçirilirse kamunun tamamına örnek olacak niteliktedir. Bu KHK nın 41 inci maddesiyle performans değerlendirme sistemi getirilmeye çalışılmaktadır. Bu düzenlemeye göre;

Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarında;

a) Bakan; Müsteşarın,

b) Müsteşar; müsteşar yardımcıları, kurum başkanları, Sağlık Politikaları Kurulu üyeleri, müstakil birim amirleri ve il müdürlerinin,

c) Başkan ve Genel Müdür; başkan yardımcısı, genel müdür yardımcısı, genel sekreter ve halk sağlığı müdürünün,

ç) Diğer yöneticiler; hiyerarşik olarak kendilerine bağlı bir alt kademedeki personelin,

performanslarını, verilen görevlere ve belirlenen hedeflere göre değerlendirecektir.

Düzenlemede değerlendirme sonucunda ne olacağı belirlenmemiştir. Eğer bir yaptırımı olmayacaksa bu düzenlemenin süs olma niteliğinden öteye geçmesi düşünülemez. Bu tür düzenlemelerin sadece bir bakanlıkta uygulanmasından öte eğer yapılacaksa bütün kamu kurum ve kuruluşlarında yapılmalıdır. Yapılan düzenlemenin de esas ve usulleri her kurumun özelliğine göre farklı farklı belirlenmelidir.

Çağdaş dünyanın gittiği yöne gitmek kadar tabi bir şey olamaz. Ancak, bir düzenleme getirilecekse kamunun tamamına getirilmelidir. Sağlık Bakanlığında uygulanacak sistem niçin diğerlerinde uygulanmasın.

Şunu da belirtmek gerekirse performans kriterleri oluşturmak için zaten mevcut mevzuat yeterlidir. 5018 sayılı Kanun detaylı incelendiğinde performans sistemi oluşturulması zaten zorunludur. Buradaki düzenlemeden daha ileri bir şey oluşturulmaya çalışıldığı anlaşılmaktadır. Performansa dayalı yönetim anlayışı elbette arzulanan bir yönetim biçimidir. Ancak, genel uygulama olması kaydıyla. Uygulama dışında kalan Kandıralı sayısı ne kadar az olursa sistem o kadar işlevsellik kazanır. Ümidimiz odur ki dağ fare doğurmaz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber