Bedelli, sadece zenginler için olmamalı!

Başbakan Erdoğan, 22 Kasım 2011 tarihinde, bedelli askerliğe yönelik ayrıntıları açıkladı. "Bedelli yaşı" Genelkurmay Başkanlığının ihtiyaçları doğrultusunda belirlendiği için bu konudaki değişiklik taleplerinde kamu yararı yok gibi görünmektedir. Ancak, bedelli askerlik için belirlenmiş olan 30 bin lira miktarı çok yüksektir. 25 yıl hizmeti olan bir memurun alabileceği emekli ikramiyesi 38 bin lira civarındadır. Bu düşünüldüğünde, bir memurun 25 yıllık birikimine değer bir bedelin istenmesinin kamu vicdanına uygun olmadığını düşünüyoruz. Düzenlemeden sadece çok zengin olanların yararlanmasını sağlayacak bu miktarın, daha önce medyaya yansıdığı üzere, 20 bin lira düzeyine çekilmesi çok daha uygun ve vicdani olacaktır.

* Bedelli yasa tasa tasarısının tam metni

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 25 Kasım 2011 10:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Genelkurmay Başkanlığının isteği doğrultusunda bedelli uygulaması hızla Mecliste görüşülmektedir. 1 Aralık 1982 öncesinde doğanların, düzenlemeden yararlanması öngörüldüğü için, Meclis hızlı hareket etmektedir. Düzenleme, dün itibariyle Meclis komisyonundan geçmiştir. Tasarının en geç 29 Kasımda Genel Kurulda görüşülmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından aynı gün onaylanarak en geç 30 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanması beklenmektedir.

Tasarının gerekçesine göre elde edilecek gelir; şehit yakınları, gaziler, özürlüler ve vazife malulerine verilecektir. Bu Kanun hükmü gereğince elde edilecek gelir başka bir yerde kullanılamayacaktır. Bu ayrıntı düşünüldüğünde, tespit edilmiş olan miktarın, daha önce hükümet kanadında kabul görmüş olan 20 bin lira seviyesine çekilmesi durumunda, hem elde edilecek gelir artacaktır hem de düzenlemeden sadece çok zengin olanlar değil, normal gelire sahip olanlar da yararlanabilecektir.

Vatandaşların, sadece düzenlemeden yararlanmak uğruna, ağır bir kredi yükü altına sokulması bize göre yanlıştır. 800 lira aylık taksit ile 5 yıllığına 30 bin lira kredi çekildiğinde, bugünkü hesapla minimum 17 bin lira faiz masrafı (yani toplamda 47 bin lira geri ödenmektedir) oluşmaktadır. Bu ülkenin vatandaşlarını bu kadar faiz kölesi yapmanın hiç kimseye yararı bulunmamaktadır.

Burada herkesin bir sorumluluğu bulunmaktadır. Özellikle Ak Parti Grup başkanvekillerinin kamuoyundaki bekletiyi Başbakan'a aktarması, dün Sayın Bahçeli'nin dikkat çektiği gibi, bedelin indirilmesini gündeme alması yararlı olacaktır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber