Türkiye'de 5 kadından 2'si şiddet görüyor

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 11 Aralık 2011 17:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KADININ Statüsü Genel Müdürlüğü (KSGM) tarafından hazırlanan raporda, Türkiye'de her 5 kadından 2'sinin fiziksel şiddet gördüğü, her 4 kadından 1'inin de fiziksel şiddet nedeniyle yaralandığı belirtildi.

Cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 15.3 olarak belirlenirken, en fazla fiziksel şiddet uygulayan bölgenin ise Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi olduğu belirlendi.

KSGM, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin haritasını çıkardı. Şiddete maruz kalan kadınlar üzerinde yapılan araştırmaya göre; Türkiye'de kadına yönelik fiziksel şiddet yüzde 53 oranla en fazla Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde meydana geldi.

4 KADINDAN BİRİ ŞİDDETTEN YARALANIYOR

Aile içinde kadına yönelik şiddetin fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddet olarak 4 ayrı kategoride uygulandığı belirtilen araştırmada, Türkiye'de her 5 kadından 2'sinin fiziksel şiddet gördüğü, her 4 kadından 1'inin de fiziksel şiddet nedeniyle yaralandığı ortaya çıktı. Cinsel şiddete maruz kalan kadınların oranı yüzde 15.3 olarak belirlenirken, 2 kadından 1'inin küfür, tehdit, küçük düşürme, bağırma gibi yollarla psikolojik şiddete maruz kaldığı kaydedildi.

ÇALIŞAN KADINA BASKI

Yapılan araştırmaya göre çalışan kadınların yüzde 23'üne çalışmaması yönünde baskı uygulanıyor. Çalışmayan kadınların da dahil edilerek yapılan araştırmada ise Türkiye genelinde yüzde 37 oranında kadınların çalışmasına engel olunuyor. Kadınların yüzde 8'i ev içi harcama yapamazken, yüzde 4'ünün geliri elinden alınıyor.

EĞİTİMLİ KADINLARA DA ŞİDDET

Eğitimli kadınların da eşi ya da birlikte olduğu kişiden fiziksel veya cinsel şiddet yaşadığı ortaya çıktı. Hiç eğitim almamış kadınların yüzde 56'sının şiddet gördüğü belirlenirken, lise ve üzeri eğitim alan kadınların ise yüzde 27'si şiddete maruz kaldığı ifade edildi. Refah düzeyi esas alınarak yapılan araştırmada ise düşük refah seviyesindeki kadınların yüzde 50'sinin, refah seviyesi yüksek olan kadınların ise yüzde 29'unun şiddet gördüğü ortaya çıktı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber