MEB'in aceleciliği ve acemiliği hatalara neden oluyor/olacak

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 10 Aralıkta Başbakan ile görüştü. 12 Aralıkta, "2012 Şubat ayında ek özür grubu ataması yapmayı" planladığını sendika başkanlarına açıkladı. 13 Aralıkta ise takvimi açıkladı... Takvim çok hızlı ilerlemektedir. Bakanlığın bu kadar hızlı hareket etmesi hata yapmasına neden olacaktır. Zaten, KHK'de çok hızlı çıkmıştı. KHK'deki eksiklik, ek özür grubu atamasında net olarak görülmektedir. Ancak yapılan özür grubu açıklamasında da, Bakanlık gereksiz yere kendini bağlamaktadır. Bu daha büyük hatalara neden olacaktır. Bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 14 Aralık 2011 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayın bakan Eş durumu özür grubu ile ilgili bir adım atarak mağduriyetleri giderme, tepkileri azaltma yoluna gitmiştir.

Bu karar yerinde bir karardır. Fakat yeterli olmadığı gibi hukuki altyapısı eksiktir.

Yeterli değildir çünkü Eş durumu kadar önemli olan sağlık, olağanüstü hal ve eğitim özürleri de kapsaması gerekmektedir.

Hukuki alt yapısı eksiktir ve bakanlık da bunun farkındadır.

İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün açıklamasında bulunmadığı halde Basın Müşavirliği açıklamasında ?14.09.2011 tarihli 652 sayılı Milli Eğitim Bakanlığın Teşkilat ve Görevleri hakkındaki Kanun Hükmündeki Kararnamede personele ilişkin hükümlerden atamayla ilgili 37. maddede belirtildiği üzere "bakanlıkça belirlenecek özür grubuna bağlı yer değiştirmeler yaz tatillerinde yapılır" hükmü uyarınca 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren 2012 Eylül ayında atamalar gerçekleştirilecektir. Ancak kanun hükmünde kararnamenin 2011'de yürürlüğe girmiş olmasından dolayı herhangi bir mağduriyete yol açmaması için gerekli tedbirler alınmıştır.?

cümleleri vardır.

Bakanlığın bu açıklamasındaki cümle düşüklüğünden de yapılan yanlışlık görülebilmektedir. ?2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren 2012 Eylül ayında atamalar gerçekleştirilecektir? cümlesinde 2012-2013 yılından itibaren özür grubu yer değiştirmelerinin Eylül ayında yapılacağı belirtilmek istenmekte ise de Eylül 2012 ifadesiyle hata yapılmaktadır. Bakanlık kanun hükmünde kararnamede yer alan "yaz tatillerinde yapılır" cümlesi ile kendini bağlamışken şimdi de Eylül ayı ile kendini bağlamaktadır. Oysa ki bu esnekliğin kaybedilmemesi gerekirdi. Bilindiği üzere özür grubu atamalarını İlk atamalardan önce yapmak her zaman avantajlıdır. Böylece özür grubu atamalarından boşalacak kadrolara da ilk atama yapma şansı vardır.

Bakanlık bu açıklamayla kendini bağlamıştır. Eylül'de özür grubu atamasını yapacak olan bakanlığın ilk atamayı ne zaman yapacağı merak konusu olmaktadır.

8 Aralık 2011 de ele aldığımız yazıda

?Sayın bakanın özür grubu yer değiştirmeye bu açıdan yaklaşması beklenmektedir. Kaldı ki bunu gerçekleştirmek ancak ve ancak kanun değişikliği ile mümkündür. Çünkü 652 sayılı KHK ile özür grubu yer değiştirmelerdeki kısıtlamayı aşmanın yolu budur. Yada özre tabii olanlara isteğe bağlı başvuru hakkı verilerek sorunun çözümlenmesi yoluna gidilebilir. Konu ile ilgili tek maddelik bir kanun teklifini meclisten geçirmek çok da zor değildir. Böyle bir taslağı muhalefetin de destekleyebileceği küçük bir araştırma sonucu anlaşılacaktır.?

Cümleleriyle sorunun bir yönetmelik yada bakanlık emriyle çözümlenemeyeceğini belirtmiştik. Bunun farkında olan bakanlık KHK da değişiklik yapmak yerine bakan emriyle bir defaya mahsus bahanesiyle sorunu çözmeye çalışmaktadır. Bu hukuken mümkün değildir. Elbet ki atılan adım olumludur, ancak itiraz olması halinde sorun doğar, bir kişinin dahi dava açması halinde yine hukuki karmaşa yaşanır. Hukuk devletinde itiraz beklemek yerine çözüm üretmek, hukuken sorunu çözmek daha yerinde olacaktır.

Bu durumu açıklamada yer alan ?Ancak kanun hükmünde kararnamenin 2011'de yürürlüğe girmiş olmasından dolayı herhangi bir mağduriyete yol açmaması için gerekli tedbirler alınmıştır.? cümlesi dahi çözümlememektedir. Bu durumlar KHK'lara geçici madde konularak çözümlenmesi gereken durumlardır.

Bu özür grubu açıklamasının yetersizliğinden bahsettik. Kafalardaki soru işaretleri halen bitmemiştir? Örneğin il, ilçe emri hakkı verilecek midir?

Özür grubundan boşalacak kadrolara İlk atama yoluyla atama yapılarak bu kurumların mağduriyeti giderilecek midir?

Bakanlığın konuyu taşıma suyla değil kalıcı yolla çözümlemesi dileğiyle?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber