İtfaiyecilerin sorunları hala çözüm bekliyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Aralık 2011 00:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Bazı hizmetler vardır ki, ihtiyaç duymadıkça önemi anlaşılamaz; itfaiye hizmetlerinde olduğu gibi??

22. 04. 2006 tarih ve 26147 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına İlişkin Esaslar uyarınca tüm mahalli idarelerdeki ?itfaiye eri? ünvanlı itfaiyeciler GİH sınıfına geçirilmiştir. Ancak Türkiye'nin birçok kurumunda ?itfaiye eri, itfaiyeci, itfaiye teknikeri, ARFF" Unvanları altında itfaiyeciler çalışmaktadır. Bu itfaiyeciler aynı işi yapmalarına rağmen Genel İdari Hizmetler, Yardımcı Hizmetler ve Teknik hizmetler gibi farklı sınıflarda çalışmaktadırlar. Özellikle birçok kurumda Yardımcı hizmetler sınıfında itfaiyeciler bulunmaktadır.

Meclisteki itfaiye biriminde çalışanlar Genel İdari Hizmetler,
Devlet Bale Operada çalışan itfaiye çalışanları Yardımcı Hizmetler,
Sivas Ünv itfaiye çalışanları Teknik Hizmetler,
Anadolu Ünv Sivil havacılıkta çalışanlar Yardımcı Hizmetler,
Devlet Hava Meydanlarında çalışanlar Yardımcı Hizmetler ve bir kısımda 399 ve unvanları ARFF farklı kurumlarda aynı işin yapılmasına rağmen farklı kadrolarda yer alınması eşitlik ilkesine ve personeller arasında maddi manevi kayıplar yol açmaktadır.

Hemşireler hangi kurumda çalışırlarsa çalışsınlar Sağlık Hizmetler, öğrenmenler ilköğretim, lise nerde görev yaparlarsa yapsınlar Genel İdari Hizmetler, polisler her kurumda Emniyet Hizmetleri olarak geçmekte... Tabi bu örnekleri çoğaltmak mümkün ayrıca itfaiye yüksekokulunda bizlere verilen diplomalarda unvan tekniker olarak geçmekte yaptığımız iş teknik iş olarak nitelendiriliyor.

Polis, öğretmen? gibi birçok kutsal meslek nasıl tek sınıfta değerlendiriliyorsa yağmurda, çamurda, yangında, depremde, kazalarda kısaca zor şartlarda 24 saat görev yapan tüm itfaiyeciler de Anayasanın eşitlik ilkesine göre aynı sınıf altında toplanmalıdır.

Büyükşehir Belediyesi, Orman Bakanlığı ve M.K.E. İtfaiyesi personeli Genel İdari Hizmetlerde, TÜPRAŞ İtfaiyesi; Mesleki Hizmetler Sınıfında, Sabiha Gökçen Havalimanı İtfaiyesi personeli de Teknik Hizmetler Sınıfında bulunmaktadır. A.B.D, Almanya, İngiltere, Avusturya, İspanya, Yunanistan ve Bulgaristan'da görev yapan itfaiye personeli ise meslek sınıfı olarak görülmektedir.

Eşit işe eşit ücret konusunda YH sınıfında olan itfaiyeciler GİH sınıfında olan itfaiyecilerle aynı ücreti alabilecekler mi?

Geçtiğimiz yıl torba yasaya giren tüm itfaiyecilerin GİH sınıfına geçirilmesi ile ilgili olan tasarı maddesi Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında tasarıdan çıkarılmıştır. Eğer bu sınıf değişikliği bütçeye zarar verecekse onlarca sözleşmeli personel neden kadroya geçirilmiştir? GİH sınıfı dışındaki itfaiyecilerin sayısı sözleşmelilerin sayısından daha fazla mıdır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber