Bütçe Uygulamaları ve 2004 Yılı Kesin Hesabına İlişkin Genel Yazı (BÜMKO)

Haber Giriş : 18 Mayıs 2005 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SAYI : B.07.0.BMK.0.027.390

KONU : Bütçe Uygulamaları ve 2004 Yılı Kesin Hesabı

MALİYE BAŞKANLIĞINA / BÜTÇE DAİRESİ BAŞKANLIĞINA

Bilindiği üzere, 2004 yılından bu yana bütçe hazırlığı, uygulaması ve merkez birimlerinin her türlü tahakkuk işlemleri BYES (Bütçe Yönetim Enformasyon Sistemi) kullanılarak düzenlenmekte ve kayıt altına alınmaktadır. Ancak, yapılan kontrollerde bazı uygulama hataları tespit edilmiş olup, aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur;

1- Kurumların merkez birimlerine ait tahakkuk müzekkeresi ve verile emirleri ile diğer ödeme belgeleri BYES kullanılarak düzenlenmesi ve bütçe dairesi başkanlıklarının da sistem kayıtları ile bu belgeler arasındaki tutarlılığı kontrol etmesi gerekirken, bazı kurumların bu belgeleri BYES'te düzenlemedikleri ya da düzenlenmiş olmakla birlikte, bütçe dairesi başkanlıklarının gerekli kontrolleri yaparak söz konusu belgeleri sistemde onaylamadıkları anlaşılmaktadır. Sistem kayıtları ile belgeler arasındaki tutarlılığın sağlanması hususunda gerekli hassasiyetin gösterilerek eksikliklerin ivedilikle giderilmesi gerekmektedir.

2- 2005 Mali Yılı (7) Sıra No'lu Bütçe Uygulama Talimatı gereğince bir tertipten ödenek aktarılabilmesi için ödeneğin kullanılabilir durumda olması gerektiğinden, aşağıda yer verilen kontrol ve işlemlerden sonra aktarma işleminin yapılması gerekmektedir;

a. Öncelikle düşülecek tutarın ayrıntılı harcama programında serbest olup olmadığı kontrol edilecek, serbest ödenek yeterli değilse revize işlemi yapılarak gerekli serbest ödenek temin edilecektir.

b. Tertipten düşülecek tutarın tamamının veya bir kısmının ödeme emrine bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilecek, bu tutar ödeme emrine bağlanmışsa, tenkis belgesi düzenlenerek ödenek kullanılabilir duruma getirilecektir.

c. Tertipteki ödeneğin bir kısmı ödeme emrine bağlanmış olmakla birlikte, yeterli serbest ödenek bulunmadığı için aktarma işlemi yapılamamakta ise tenkis belgesi düzenlemek yerine gerekli tutarda revize işlemi yapılarak da ödenek aktarma işlemi gerçekleştirilebilecektir.

3- Üniversitelerin başlangıçta bütçelerinde yer alan özel ödenek tertibinden ödeme emri düzenlendiği tespit edilmiştir. İlgili hizmet tertiplerine aktarılarak kullanılması gereken bu ödeneklerin kullanımında 07/03/2005 tarihli ve 3774 sayılı yazımız ve yukarıda anılan Talimat doğrultusunda;

a. Öncelikle özel gelir gerçekleşmesi tutarında ödeneğin revize edilmesi,

b. Revize edilen tutar kadar ilgili hizmet tertiplerine ödeneğin aktarılması,

c. Daha sonra ödeneğin aktarıldığı ilgili hizmet tertibinden ödeme emri düzenlenerek kullanılması,

d. Başlangıçta bütçede yer alan özel ödenek tertibinden hiçbir surette ödeme emri düzenlenmemesi

gerekmektedir.

4- 2004 mali yılı kesin hesap kanun tasarısına esas teşkil etmek üzere, aşağıdaki işlem ve kontroller 20/05/2005 tarihine kadar tamamlanarak, sorunlar belirtilen adrese iletilecektir;

a. 2004 yılına ait özel ödenekler, akreditif ve taahhüt artıkları ile dış proje kredilerinden 2005 yılına devredecek tutarların devrine ilişkin bütçe işlemleri ivedilikle tamamlanacaktır.

b. Söz konusu ödeneklerin devrine ilişkin bütçe işlemleri, BYES'deki ?ABS Ödenek Ekleme ve Raporu? formuyla, devir konusu işlemin türüne göre ?Devren Gelirli Ödenek Kaydı?, ?Akreditif Artığı Ekleme?, ?Taahhüt Avans Artığı Ekleme?, ?Devreden Dış Proje Kredileri? seçeneklerinden uygun olanı seçilerek gerçekleştirilecektir.

c. Ödeneklerin devrine ilişkin bütçe işlemlerinin tamamlanmasını müteakip BYES'teki ?Kesin Hesap Modülü? kullanılmak suretiyle kurumun 2004 yılı kesin hesabı çıkarılarak kontrol edilecek ve tespit edilen hatalar varsa bunlar [email protected] e-posta adresine bildirilecektir.

5- BYES'in bütçe hazırlık ve uygulama modülüne ilişkin sorunlar, 415 18 15-16-17 numaralı telefonlara, 425 19 04 numaralı faksa ya da [email protected] e-posta adresine iletilebilecektir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber