Açlık grevinin beşinci gününde Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, Eylemin sonuç alana kadar süreceğini açıkladı

Haber Giriş : 04 Eylül 2003 18:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açlık grevinin beşinci gününde Kamu-Sen Başkanı Akyıldız, Eylemin sonuç alana kadar süreceğini açıkladı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız Türkiye genelinde başlatılan ve 5. gününe girilen açlık grevi eyleminde siyasi iradeye, ?Sonuç alınana kadar eylemimiz devam edecektir? mesajı verdi.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç ve beraberindeki Yönetim Kurulu üyeleri bugün Kamu-Sen'in açlık grevini sürdürdüğü Abdi İpekçi Parkı'ndaki çadırı ziyaret etti. Kamu-Sen'in gerçekleştirdiği açlık grevinin 5. gününde eyleme destek veren Kılıç, haklı, onurlu, anlamlı ve çalışanların hak ve çıkarlarını korumaya yönelik gösterilen kararlılıktan dolayı Kamu-Sen'i kutladı.

Kendi nefsinden fedakarlık yaparak eylemi sürdüren Kamu-Sen yöneticilerini tebrik eden Kılıç, bu eylemin, Türk toplumunun hak alma kararlılığının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Yetkililerin bu reaksiyona daha duyarlı olmaları gerektiğini bildiren Kılıç, sorunun kısa sürede çözüme kavuşmasını istediklerini ifade etti. Kılıç, açlık grevi eyleminde Kamu-Sen'in yanında olduklarını vurguladı.

KAMU-SEN HAKLI TALEPTE BULUNUYOR
Salih Kılıç'ın konuşmasının ardından bir basın açıklaması yapan Akyıldız, 58 ve 59. hükümetlerin, kamu görevlilerinin kazanılmış haklarını gözardı ettiklerini belirterek devlette devamlılık ilkesinin zedelendiğini belirtti. Kamu-Sen'in haklı ve makul olmayan hiçbir talebi gündeme getirmediğini söyleyen Akyıldız, 2003 yılı için Uzlaştırma Kurulu kararının uygulanmasında ısrar ettiklerini ifade etti. Toplu görüşme süreci içinde yapılan hesaplamalardaki farklılıkların üç temel sebepten kaynaklandığına işaret eden Akyıldız, bunlardan birincisinin 2002 yılında elde edilen 100 milyon liralık ücret artışının 25 milyon liralık kısmının ortalama ücret hesaplarında Aralık 2002 tarihinin mi dikkate alınacağı, Ocak 2003 tarihinin mi dikkate alınacağı tartışması olduğunu bildirdi. Başbakan'ın olumlu yaklaşımı ile bu konuda uzlaşma sağlanarak toplu görüşme sürecinin devamına imkan verildiğini hatırlatan Akyıldız, diğer iki konunun ise ortalama maaş hesaplamalarına aile yardımı ve çocuk yardımının dahil edilip edilmeyeceği ve ortalama ücret hesaplarının mı kümülatif ücret hesaplarının mı dikkate alınacağı konuları olduğunu söyledi.

BAKAN ŞAHİN'İN TEKLİFİ KABUL EDİLMEDİ

Türkiye Kamu-Sen'in, kamu çalışanlarının haklarının iadesi için haklı mücadelesini 64 ildeki açlık grevleriyle sürdürdüğünü anlatan Akyıldız, 5 bin kamu çalışanıyla bu mücadeleye devam ettiklerini belirtti. Kamu-Sen'in haklı mücadelesinde kararlı ve ısrarlı olduğuna dikkat çeken Akyıldız, kendilerine verilen büyük destekle bu mücadeleden zaferle çıkacaklarını belirtti.

Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu'nun 2002 yılı raporuna sahip çıkacağına ve Başbakan'ın toplu görüşmelerin mutabakatsızlıkla sonuçlanmasına müdahil olacağına inandıklarını de kaydetti. Akyıldız, gazetecilerin, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, uzlaşma için açlık grevinin sona erdirilmesini önşart olarak ortaya koymasını nasıl değerlendirdiklerinin sorulması üzerine, Şahin'in bunu önşart olarak göstermediğine dikkat çekti.

Bakan Şahin'in kendisini arayarak grevin sürdürüldüğü çadırı ziyaret etmek istediğini ancak bu ziyaretin daha anlamlı olması için açlık grevinin Uzlaştırma Kurulu'ndan karar çıkıncaya kadar sona erdirilmesini talep ettiğini anlatan Akyıldız, kendisinin de önemli bir noktada olduklarını, bu kararlılığı sürdürmek zorunda olduklarını, sonuç almadan açlık grevine son verilmesinin mümkün olamayacağını ifade ettiğini dile getirdi. Akyıldız, toplu görüşme sürecinin ikinci aşaması olan Uzlaştırma Kurulu'nda mutabakat sağlanması halinde açlık grevi çadırının Şahin'in de katılımıyla kaldırılabileceğini Bakan Şahin'e ilettiğini ifade etti.

Akyıldız, Kamu Sen'in kira yardımı ve iaşe bedellerinin iyileştirilmesi konusunda önemli bir ısrarı olduğunu vurgulayarak kira yardımının aylık yarım ekmek, bir ekmek ve bir buçuk ekmek düzeyinde olduğunu hatırlattı. ''Bu o kadar komiktir ki çalışanların sinirlerini germektedir. Biz ısrarla siyasi iradeye kira yardımının kaldırılmasını, o rakamın sıfır olarak bordrolara yansımasını teklif ettik'' diyen Akyıldız, bunun iyileştirilmesi için bu toplu görüşme sürecinde bir çalışma yapılması gerektiğini ifade etti. Fazla çalışma ücretlerinin değerlendirilmesini de istediklerini hatırlatan Akyıldız, siyasi iradenin bir taktik hatası yaptığını ileri sürdü. Akyıldız, ''Uzlaştırma Kurulu'nun kararından sonra bunun telafisi mümkün olabilecektir. Kamu-Sen kararlı ve ısrarlı tavrını sürdürecektir. Siyasi iradenin yeniden değerlendirme yapmayı göze aldığını düşünürsek bu mücadeledeki haklılığımız ortaya çıkacaktır'' şeklinde konuştu.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız'ın yaptığı konuşmanın tam metni ise aşağıdaki şekildedir:

Öncelikle yıllardır gasp edilen haklarımızın elde edilmesi için her türlü mücadeleyi veren, meşakkatli çalışma hayatımızın kilometre taşı olan Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikalarımızın başta Genel Başkanları olmak üzere Genel Merkez Yönetimlerine, il temsilcileri ve şube başkanlarımıza, kalbi Türkiye Kamu-Sen diye atan tüm üyelerimize ve bizleri bu mücadelemizde yalnız bırakmayan siyasi partilerimizin temsilcilerine, işçi sendika ve Konfederasyonlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve bize destek veren tüm halkımız ile değerli basın mensuplarımıza kamu çalışanları adına teşekkür ediyorum.

Bilindiği gibi, ülkemizin en büyük memur sendikaları Konfederasyonu olan Türkiye Kamu-Sen, 15-30 Ağustos tarihleri arasında hükümetle yapılan toplu görüşmelere kamu çalışanları adına başkanlık etmiştir. Konfederasyonumuz, yapılan görüşmelerde 2002 yılındaki Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmasını ve öncelikle 2003 yılındaki kayıpların telafisini istemiştir. Burada 2002 yılında yapılan Toplu Görüşmelerden sonra Uzlaştırma Kurulu'nca belirlenen hususları hatırlamakta fayda olacağı kanaatindeyim. Hatırlanacağı üzere toplu görüşme müzakereleri sonucunda 57. Hükümetten 2002 yılının reel kayıpların telafisi için 100 milyon TL bir artışın maaşlara yansıtılması sağlanmıştı. Ayrıca Uzlaştırma Kurulu raporuna göre 2003 yılına ilişkin olarak ilk altı aylık dönem için yüzde 15'lik, ikinci altı aylık dönem için yüzde 10'luk, kümülatif yüzde 26.5'lik bir ücret artışı önerilmişti. Ancak, bu önerilerin dışında sosyal yardımlar, ek ödemeler, yan ödemeler ve tazminatlarda iyileştirmelerin yapılması önerilmiş, özellikle yasal düzenlemeyi gerektiren konularda, tarafların da mutabık kalmış olmalarına dikkat çekilerek siyasi iradeye yasal düzenlemelerin yapılması önerilmişti. Ancak, 58 ve 59. Hükümetler kamu görevlilerinin hukuken kazanılmış hak konumundaki bu gelişmeleri gözardı etmiştir.
?Devlette devamlılık ilkesi' zedelenmiştir.

Türkiye Kamu-Sen, 2003 yılı toplu görüşme sürecinde bu hususu öne çıkartarak hukuken geçerli ve kazanılmış hak konumundaki kayıpların telafisini istemiştir.
Türkiye Kamu-Sen, haklı ve makul olmayan hiçbir talebi gündeme getirmemiştir. Uzlaştırma Kurulu Kararına göre 2003 yılı ücret artışları Temmuz ayından itibaren ortalama ücretlere toplam net 70 milyon TL, 6 aylık toplam 420 milyon TL artış yapılması gerekmektedir. Kamuişveren Kurulu bunu bir defaya mahsus ve ücretlere yansıtmadan 160 milyon TL'lik bir ödeme ile geçiştirmek istemekte, 2004 yılı içinse IMF ve Dünya Bankası'nın çizdiği kırmızı çizgiler doğrultusunda ilk altı ay için yüzde 6 ikinci altı ay için yüzde 6 ücret zammı önermektedir. Mevcut ölçüler içerisinde bunun kabulü mümkün değildir. Zira, 2003 yılı başından bu yana emekli sandığı keseneğindeki yüzde 1 artış, ilaç katkı paylarının bordrodan kesilmesi, ilk defa ve yeniden göreve atananlara ödenmekte olan harcırah uygulamasının kaldırılması, emeklilikte ödenen yollukların 500 milyon TL olarak sınırlandırılması, 01.01.2004 tarihinden itibaren özel vergi indiriminin kaldırılması gibi uygulamalarla kamu çalışanlarına yapılan ücret artışları büyük ölçüde erimiş olacaktır. Bu hususlar dikkate alınmadan ücret artışı yapılması hakkaniyetle bağdaşmamaktadır.

Nitekim, Türkiye Kamu-Sen, 2003 yılı için Uzlaştırma Kurulu Kararı'nın uygulanmasında ısrar etmektedir. Toplu Görüşme süreci içerisinde yapılan hesaplamalardaki farklılıkların üç temel sebepten kaynaklandığı bilinmektedir. Bunlardan birincisi, 2002 yılında elde edilen 100 milyon TL'lik ücret artışının 25 milyon TL'Lik kısmının ortalama ücret hesaplarından; Aralık 2002'de mi dikkate alınacağı yoksa Ocak 2003'te mi dikkate alınacağı tartışma konusu olmuştur. Bu tartışma toplu görüşmelerin tıkanmasına sebebiyet verecek düzeye gelmiş ve sayın başbakan'ın konuya olumlu yaklaşımı ile Aralık 2002'de dikkate alınması sağlanarak toplu görüşme sürecinin devamı mümkün kılınmıştır. Burada sayın Başbakan'ın olumlu yaklaşımını taktirle karşılıyor, kendisine teşekkür ediyoruz.

Diğer iki husus ise ortalama maaş hesaplamalarında aile yardımı ve çocuk yardımının dahil edilip edilmeyeceği ile ortalama ücret hesaplamalarının mı dikkate alınacağı, yoksa kümülatif ücret hesaplamalarının mı dikkate alınacağı konularında tartışmalar sürmüştür.

Ekonomik krizlerin elbette bir faturası vardır. Bu krizlerin aşılması için elbette toplum kesimleri borç yükünü paylaşmalıdır. Türkiye Kamu-Sen olarak her zaman ifade ettiğimiz gibi bu yükün adilane paylaştırılmasını ve üzerimize düşen yükü daima karşılamaktan imtina etmeyeceğimizi kamuoyuyla bir kez daha paylaşmak isteriz. Ancak, yıllardır yapılan uygulamalar batık bankaları kurtarırken, iş çevrelerinin doyumsuz talepleri karşılanırken, dar ve sabit gelirlilerin borç yükü arttırılmakta, bunun için de IMF ve Dünya Bankası'nın çizdiği kırmızı çizgiler aşılamamaktadır. Türkiye Kamu-Sen, kamu çalışanlarının haklarının iadesi için haklı mücadelesini 64 ilde ki bunların 48'i çadır, 16'sı büro olarak, yaklaşık 5 bin kişi mücadeleyi sürdürmektedir.

Değerli Basın Mensupları;
Türkiye Kamu-Sen, bu haklı mücadelesinde kararlıdır. Türkiye Kamu-Sen, bu haklı mücadelesinde ısrarlıdır ve Türkiye Kamu-Sen, kendisine verilen büyük destekle bu haklı mücadeleden kazanarak çıkacaktır.
İnanıyoruz ki Uzlaştırma Kurulu 2002 yılı raporuna sahip çıkacak ve Uzlaştırma Kurulu Raporunun değerlendirilmesini teminen biraraya gelecek olan toplu görüşmenin tarafları bir noktada mutabakat sağlayacaklardır. Ve yine inanıyoruz ki sayın Başbakan, Toplu Görüşmelerin mutabakatsızlıkla sonuçlanmasına müdahil olacaktır.

Değerli Basın Mensupları;
Türkiye Kamu-Sen'in bu haklı mücadelesine gösterdiğiniz ilgi, Türkiye Kamu-Sen tarihinde asla unutulmayacak ve değerini muhafaza edecektir. Bir kez daha hepinize şükran ve minnet duygularımla saygılarımı sunuyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber