Adalet Bakanlığında, 'Torpil'e İzin Veren Madde Bugün Görüşülüyor

Adalet Bakanlığı, KPSS sonrasında, ayrıca sözlü ve uygulamalı sınav yapmaktadır. Ancak, bu sınavlarda yaşanan sıkıntılar hakimleri ciddi şekilde yıpratmaktadır. Zira sözlü sınav torpille eşdeğerdir. Torpile izin veren madde 2802 sayılı Hakim ve Savcılar Kanununun 114'üncü maddesidir. Bu madde 2003 yılında AKP tarafından kanunlaştırılmıştır. Bugün, bu madde, Meclis Genel Kurulunda görüşülecektir. Maddede değişiklik yapılmaması halinde 2003 yılından bu yana kamuoyunun vicdanını yaralan ve adalet duygusunu zedeleyen bu uygulama aynen devam edecektir. Adalete inanan ve bunun için çaba verecek olan Sayın Milletvekillerinin duyarlılığını bekliyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 28 Haziran 2005 10:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığında torpile izin veren 144'üncü madde aşağıda yer almaktadır.

Madde 114 ? a) (...)(2) (Ek ibare : 24/8/2000 ?KHK-621/1 md.; Aynen kabul : 12/4/2001 ? 4642/1 md.) Ceza infaz kurumları ve tutukevleri, çocuk ıslah ve eğitimevleri ile müşahade merkezlerinin memur ve hizmetlileri ile bütün ilk derece adalet mahkemelerinin, adliyeye bağlı dairelerin yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ve diğer müdür ve memurların;
b) Bölge idare, idare ve vergi mahkemelerinde görevli yazı işleri müdürleri, yazı işleri müdür yardımcıları, zabıt katipleri, yardımcı hizmetler sınıfı memurları ile diğer müdür ve memurların;
(Değişik paragraf : 28/5/2003-4863/1 md.) İlk defa atanmaları, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre yapılan merkezî sınavda başarılı olanlardan; Adalet Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelik hükümlerine göre adalet komisyonları tarafından yapılacak sözlü sınav ve mülâkatta başarılı olanlar arasından yapılır. Atama işlemleri, adalet komisyonlarının teklifi ve Bakanlık onayı ile tamamlanır.
Bu madde kapsamındaki personeli, ilgili adalet komisyonunun istemi veya hizmetin gereği olarak, bulundukları yargı çevresi dışında bir göreve naklen atama yetkisi Adalet Bakanlığına aittir.
Adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonları (a) bendindeki, idari yargı adalet komisyonları (b) bendindeki personelin hizmet şartları, nitelikleri, ilerleme ve yükselmeleri, ödev, hak, yüküm ve sorumlulukları, görevden uzaklaştırılmaları, aylıkları, sosyal hak ve yardımları, disiplin işlemleri, bulundukları yargı çevresi içinde nakilleri, geçici görevlendirilmeleri ve diğer her türlü özlük işlerini, bu Kanundaki özel hükümlerle Devlet Memurları Kanunu hükümlerini uygulamak suretiyle yerine getirirler.
Adalet komisyonlarınca, bulundukları yargı çevreleri içinde naklen atanacaklar hakkında ilgili mahkeme başkanı,hakim veya Cumhuriyet savcısının görüşleri alınır.
Adalet komisyonlarınca personel hakkında verilen disiplin cezası, görevden uzaklaştırma, geçici yetki ile görevlendirme, bir üst göreve atama, yargı çevresi içinde naklen atama, kademe ilerlemesi ve derece yükselmesine ilişkin konularda verilen kararlar Adalet Bakanlığına bildirilir.
Tayinleri özel kanunlar uyarınca doğrudan doğruya Adalet Bakanlığına ait olan personelin memuriyete alınmasına ilişkin sınavlar Bakanlıkça yapılır.

YUKARIDA YER VERİLEN MADDE BİR KEZ DAHA DEĞİŞTİRİLMEKTEDİR. PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONUNUN KABUL ETTİĞİ DEĞİŞİKLİK ŞU ŞEKİLDEDİR.

MADDE 37.- 2802 sayılı Kanunun 114 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
"Madde 114.- Adalet komisyonlarının görevleri şunlardır:
a) Atamaları doğrudan Bakanlıkça yapılanlar dışındaki adlî ve idarî yargı ile ceza infaz kurumları ve tutukevleri personelinin;
"1) İlk defa Devlet memurluğuna atanacaklardan merkezî sınavda başarılı olanların ilgili yönetmelik hükümlerine göre düzenlenecek sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınavlarını yapmak, hukuk fakültesi ve adalet meslek yüksek okulu mezunlarına öncelik tanımak kaydıyla başarılı olanların atanmalarını teklif etmek,
2) Aslî Devlet memurluğuna atanmaları, sicil ve disiplin işlemleri, görevden uzaklaştırılmaları, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlemlerini bu Kanun ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile ilgili mevzuat hükümlerine göre yerine getirmek,
3) Naklen veya hizmet gereği atamasını, ilgili mahkeme başkanı, hâkim veya Cumhuriyet savcısının görüşünü alarak, yetki alanı içerisinde yapmak,
4) Geçici olarak görevlendirmesini, yetki alanı içerisinde altı ayı geçmemek üzere yapmak,
b) Kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmek.
İlk defa Devlet memurluğuna atanması teklif edilen personelin atanmaları Bakanlık onayı ile tamamlanır. Bu personelin atanması, eğitilmesi ile ilgili usul ve esaslar yönetmelikte gösterilir.
Bu madde kapsamındaki personeli, ilgili adalet komisyonunun muvafakati, teklifi veya hizmetin gereği olarak başka bir adalet komisyonunun yetki alanına naklen atama veya geçici olarak görevlendirme yetkisi Adalet Bakanlığına aittir."

Yukarıdaki maddede yer alan "sözlü ve gerektiğinde uygulamalı sınav" tabirinin madde metninden çıkarılması gerekmektedir. Bu ibarenin madde metninde kalması Adalet Bakanlığı hakkındaki torpil iddiları hiçbir zaman bitmeyecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber