Hasta Ziyaretçilerinden Galoş Ücreti Alınmamalıdır

Genel mail adresimize gelen bilgiye göre Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde hala galoş ücreti adı altında 50 Ykr alınmaktadır. Ancak yapılan bu işlem yanlıştır. Zira söz konusu uygulama 2003 yılında 95 sayılı genelge ile Sağlık Bakanlığı tarafından kaldırılmıştır. Sonuç olarak hasta ziyaretçilerden galoş cüreti adı altında para alma uygulamasına hemen son verilmesi gerekmektedir. Sitemize gelen soru ve detaylı açıklama için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Temmuz 2005 10:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SORU: Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde halen uygulanmakta olan bir yanlışı bildirmek istiyorum. Bir haftadır hemen hergün hasteneye gidip gelmekteyim ve hasteneye her girişimde benden galoş ücreti adı altında 50 Ykr alınmaktadır. Yanlış hatırlamıyorsam bu uygulama 2003 yılında kaldırılmıştı. Dahası bu galoşlar temizlik amaçlı kullanılması gerekirken aksine parayı ödedikten sonra işin o kısmıyla hiçkimse ilgilenmiyor. Yani bu 50 Ykr tamamen hasteneye giriş ücreti. Lütfen bu konuyla ilgilenir misiniz?

CEVAP: Geçmişte SSK ve Sağlık Bakanlığı Hastaneleri bünyesinde vakıf ve dernekler faaliyet göstermekteydi. Bu vakıf ve derneklerin bulundukları dönemlerde bunlara gelir sağlamak için çeşitli faaliyetler yapılmakta idi. Bir çok hastane, hastane içi ve dışı enfeksiyonlardan korunmayı gerekçe göstererek hasta yakınlarına galoş giyinme zorunluluğu getirmiş, bu galoşları da belirli ücret karşılığında satarak dernek ve vakıflara gelir sağlamışlardır.

Sağlık Bakanlığı 2003 yılında 95 Sayılı Genelge yayınlayarak; galoş parası adı altında ücret alınmaması, galoş giyinme zorunluluğu var ise, galoşların hastane bütçesinden tedarik edilerek hasta yakınlarına ücretsiz verilmesini zorunlu kılmıştır. Yine 2003 yılında yayınlanan çeşitli genelgelerde hiçbir suretle vakıf ve dernek adı altında hasta ve hasta sahiplerinden bağış ve galoş parası alınamayacağı belirtilmektedir. Sonuç olarak hasta ziyaretçilerinden galoş ücreti adı altında para almak suçtur bu uygulamaya hemen son verilmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber