Sözleşmeli öğretmen alımına tepki

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Temmuz 2005 16:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığının 30 bin yeni sözleşmeli öğretmen almak istemesi tepki yarattı.

Türk Eğitim Sen İstanbul Şube Başkanı Hanefi Bostan yaptığı açıklamada, atanmayı bekleyen 190 bin aday varken Milli Eğitim Bakanlığının niçin sözleşmeli öğretmen alımına yöneldiğini anlayamadığını belirtti.

Bostan, "Atama bekleyen 190 bin öğretmen adayı dururken, sözleşmeli öğretmen alımı konusundaki ısrarcı tutum, hem hukuka hem de insan haklarına aykırıdır. Bakanlık, öğretmen ihtiyacını sözleşmeli öğretmenler eliyle değil, kadrolu öğretmenler alarak karşılamalıdır. Zira yarınından emin olamayan ve sürekli baskı altında tutulan kadrolarla Türk milli eğitimini geleceğe taşımak mümkün değildir. 109 ülke arasında, eğitimde 70. sırada olan ülkemizde; eğitim çalışanlarının hayat standardını artırmak, özlük haklarına yönelik düzenlemeler yaparak, bunları çağdaş normlara uygun hale getirmek önemli bir yükümlülüktür. dedi.

7 haziran tarihinde medyada yer alan bir habere de değinen Bostan "Bütün ısrarlarımıza rağmen Bakanlık, bir müddettir, bu konuda iki büyük yanlışlığı sistematik olarak uygulamaktadır. Bunlardan birisi, ?branş öğretmeni? yerine ?branş dışı öğretmen?e ve diğeri de ?kadrolu öğretmen? yerine ?sözleşmeli öğretmen?e ders verdirmektedir. Fizik, Matematik, Tarih, Din Kültürü, Yabancı Dil ve benzeri dersleri bir başka branşın öğretmeninin vermesinin zararları yanında, Bakanlığın, hem maliyet açısından daha ucuz olduğu ve hem de iş akitlerinin kolaylıkla feshedilebilmesinden dolayı tercih ettiği sözleşmeli öğretmenler de bir yandan kendilerini mesleğe tam bağlı hissedememekten kaynaklanan ?yetersiz sorumluluk? ve diğer yandan da ?iş tatminlerinin daha düşük olması? gibi nedenlerden dolayı verimsiz olmakta ve bu suretle, zaten çarpık ve yetersiz olan eğitimin daha da çarpık ve yetersiz bir hale gelmesine sebebiyet verilmiş olmaktadır. Nitekim, Kocaeli Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Hasan Arslan başkanlığında yapılan bir araştırma çalışmasının basında 7 Haziran tarihinde açıklanan özetine göre, ücretli öğretmelerin verimsiz olduğu bir kere daha açığa çıkmış bulunmaktadır. Ayrıca, şu anda 190 bin öğretmen işe alınmak için açıkta beklerken onların yerine sözleşmeli öğretmen istihdam edilmesi de işsizler ordusunu sunî olarak büyütmekte; öğretmenlik eğitimi, öğretimi ve formasyonu almış bu gençlerin Lise'den sonraki beş yıllık tahsil hayatları da anlamsızlaşmaktadır" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber