Bakanlık uyardı: Tüp bebek tedavis yaptıranlardan fark ücreti istenmeyecek

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Ağustos 2005 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GENELGE (2005/99)

İLGİ: 11/04/2005 tarih ve 07135 sayılı genelge.

2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatının "Tüp Bebek Tedavisi" başlıklı 10.3. maddesinde yer verilen tüp bebek uygulamaları ve ödeme esasları ile ilgili olarak, uygulamada tereddüt hasıl olabilecek hususların giderilmesi ve uygulamada birliğin sağlanması maksadı ile Bakanlığımızca ilgide kayıtlı genelge yayımlanmıştır.

İlgide kayıtlı genelgenin "Tüp Bebek Tedavisine Ait Giderlerin Faturalandırılması ve Ödeme Esasları" başlıklı 4. maddesinin "Ödeme Esasları" başlıklı B bendinde "Sağlık Bakanlığından ruhsatlı, üremeye yardımcı özel tedavi merkezleri, hastaları önceden bilgilendirmelerine istinaden tüp bebek tedavisi amacıyla kendilerine başvuran hastalardan fark ücreti talep etmeleri durumunda, hastaların özel merkezlere fark ücreti olarak ödedikleri miktarı kurumlarından talep etmeyecekleri" hükme bağlanmış olup, resmi sağlık kurumları bünyesinde faaliyet gösteren üremeye yardımcı tedavi merkezleri için bu tür bir düzenlemeye yer verilmemiştir.

Hal böyle iken, resmi sağlık kurumları bünyesindeki tüp bebek merkezlerine tüp bebek tedavisi yaptırmak amacıyla başvuran sosyal güvenceli hastalardan fark ücreti adı altında ücret talep edildiği, Bakanlığımıza intikal eden vaki müracaatlardan anlaşılmaktadır.

Bu itibarla, Bütçe Uygulama Talimatı ve ilgide kayıtlı genelge hükümlerine uygun olarak tüp bebek tedavisi yaptırmak amacıyla resmi sağlık kurumlarına müracaat eden hastalardan fark ücreti adı altında herhangi bir ücret talep edilmemesi, tüp bebek tedavisi neticesinde doğan giderlerin, Talimatın 10.3.4. maddesi ve ilgide kayıtlı genelgenin "Tüp Bebek Tedavisine Ait Giderlerin Faturalandırılması ve Ödeme Esasları" başlıklı 4. maddesinde belirtilen usul ve esaslara uygun olarak ilgisine göre hastanın kurumuna veya bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kuruluşuna fatura edilmek suretiyle tahsili yoluna gidilmesi hususunda ilgili sağlık kurum ve kuruluşlarına tebliğini önemle arz ve rica ederim.

Prof.Dr. Necdet ÜNÜVAR
Bakan a.
Müsteşar
Dağıtım Gereği:
-81 İl Valiliğine -Bağ-Kur Genel Müdürlüğüne
-Emekli Sandığı Genel Müdürlüğüne -Maliye Bakanlığına
-YÖK Başkanlığına

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber