İstanbul'da sınıf öğretmenliği fazlalığı nasıl eritilir?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Ağustos 2012 00:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da 600 civarında Sınıf Öğretmenliği fazlalığı çıktığını http://www.memurlar.net/haber/267111/ yazımızda ele almıştık.

Bu sayının eritilmesi bir yana bu sayıya özür grubunda eklenecek sayının da eritilmesi gerekecektir. Bunun için biraz sistemli ve planlı çalışmak, biraz beyin jimnastiği yapmak, biraz da kararlı olmak yeterlidir.

Bu sayıyı eritmek için birkaç argümanı kullanmamız gerekir;

1- Okullarımızda amaç dışı kullanılan ve derslik olabilecek alanları derslik yapmak,

2- Norm kadrosunu arttırmak isteyen okullarımıza olanak verilerek Ek-5 ile bu düzeltmeleri yaptırmak.

3- Okulların ikiye bölünmesiyle (İlkokul+Ortaokul) ayını binada iki okul varsa bu okullarda norm kadro belirlenirken bir çoğunda müdür başyardımcılığı normu düşmüştü. Bunu da ?4+4'te ortaya çıkan Rehber Öğretmenlik ve Yönetici sorunu? başlığıyla ele almıştık.

Bu okullarda tek müdür bulunması esas olacağına göre müdür başyardımcılığı kadrosu tahsis etmek. Bir müdür esası diyoruz çünkü bir koltukta iki karpuz olmaz. Bir okulun iki müdürü olmaz. Eğer bina ayrılabiliyorsa yani binayı bağımsız olarak ikiye bölebiliyorsak ya da bahçede iki ayrı bina varsa onlara sözümüz yok. Onlara iki ayrı müdürlük tahsis edilebilir değil edilmelidir. Ayrılamıyorsa ve İlkokul ile ortaokul öğrenci toplamı müdür başyardımcılığı sayısına ulaşıyorsa müdür başyardımcılığı kadrosunu tahsis etmek.

Okulların ikiye bölünmesiyle beraber normlar artmıştı. Aynı yazıda bunu da açıklamıştık. Örneğin 1500 mevcutlu bir okulun 3 müdür yardımcılığı normu varken yeni düzenlemede ilkokul'a 2 ortaokula 2 olmak üzere 4 müdür yardımcılığı normu verilmiştir. Bu durumda şu anda oluşmuş olan yeni norm kadrolara göre ihtiyaç duyulan müdür yardımcılıklarına atama yapmak.

Yeterli aday var mı sorusu akla bile gelmesin. İstanbul'da bir kısmı atanmış olsa da 2011 Müdür Yardımcılığı sınavını kazanan 775 Sınıf Öğretmeni var. http://www.memurlar.net/haber/210213/ İlkokullar'a (sınıf, rehber, okul öncesi ve Din Kültürü Ahlak Bilgisi öğretmenleri atanabileceklerinden sınıf öğretmenlerinin bir kısmı yönetici yapılacak ve boşalan kadrolara norm fazlası sınıf öğretmenleri atanabileceklerdir. Sınav kazananlardan en yüksek puan alan ilk 100 öğretmenin 67 tanesinin sınıf öğretmeni olduğu düşünüldüğünde İlkokullardaki potansiyel daha iyi anlaşılacaktır. İstanbul'da 775 sınıf öğretmenine karşılık, 66 Rehber, 74 İngilizce, 198 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni sınav kazanmıştır. Diğerleri başka okullara da gidebileceklerinden (belki de gittiklerinden) ilkokullara çoğunlukla sınıf öğretmenleri atanmış olur. Belki de daha ileri gidilerek sınıf öğretmenlerine (meslek liselerinde meslek öğretmenlerine, pansiyonlu okullarda bayanlara tanındığı gibi ) ilkokullar için de sınıf öğretmenlerine pozitif ayrımcılık da yapılabilir.

4- Branş değişikliğinin bir an önce açılarak sınıf öğretmenlerinin bir kısmının branş öğretmenliğine atanmaları.

5- Emekli olmak isteyen öğretmenlerin sistemden düşümü yapılmamıştır. Bunların düşülmesi ve emekli olmak isteyen öğretmenler varsa emeklilik olanağı tanınması.

6- Askere gidecek, doğum iznine gidecek, aylıksız izin alan, sürekli görevlendirilen öğretmenlerle ilgili planlama yapılması, ilçeler bazında norm fazlası öğretmenlere sizi bu yıl bu kadrolarda görevlendireceğiz denilmesi,

7- Son çarelerden olarak tekli eğitim yapan okullarımızın bazılarında üst sınıflar sabahçı yapılmak şartıyla ikili eğitim yapıp sınıf açılması,

?

Bu ve benzeri argümanları kullanarak sınıf öğretmenliği fazlalığını eritmek mümkündür. Bunun için çok da yavaş hareket edilmemeli süreç bir an önce işletilmelidir.

Saygılarımla?

Maksut BALMUK

Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber