Bir Analiz: Toplu Görüşmeler Nasıl Sonuçlanacak?

Devlet Bakanı Şahin, toplu görüşmeler öncesinde medyaya açıkladığı "denge tazminatı"nı pazarlığa dahil etti. Çarşamba günü yapılan görüşmelerde, Devlet Bakanı Şahin, daha önce denge tazminatına ilişkin olarak 2006 yılı içinde 75-75 şeklinde kendisine atfen medyada yayımlanan haberleri inkar etti ve memurlara 40+80'a ek olarak %1,5+1,5 zam teklifini sundu. Toplu görüşmelerin nasıl seyredeceğine ilişkin analizimizi okumak için tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ağustos 2005 00:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet ile yetkili sendikalar arasındaki toplu görüşmelere Çarşamba günü de devam edildi. Çarşamba günü yapılan toplantı toplu görüşmelerin üçüncü ana toplantısıdır. Dört toplantıyı değerlendirecek olursak;

Devlet Bakanı Şahin, toplu görüşmeler öncesinde açıkladığı denge tazminatını pazarlık konusu yapmıştır. Denge tazminatı hükümetin hem parti programında hem de acil eylem planında yer almaktadır. Bugüne kadar bu konuda bir arpa boyu yol katedilememiştir. Kurumlararası ücret farklılığını gidrmek hükümete gelen AK Partinin asli görevidir. Sendikalarla toplu görüşme yapılmasa dahi hükümet bu görevini yerine getirmeli ve dengeyi, bir diğer adıyla adaleti tesis etmelidir.

Çarşamba günü yapılan görüşmeler, geçen yıllarda yapılan görüşmelere benzemektedir. Yine iki adet komisyon oluşturulmuştur. Bu komisyonlardan birisi İFP'lerin sorunlarını diğeri ise memurların özlük haklarına ilişkin sorunları inceleyecektir.

Devlet Bakanı Şahin kolaylıkla önleyebileceği polemiklere imkan tanıyarak sendika temsilcilerini Çarşamba günü 8 saat konuşturmuştur. 8 saat boyunca hizmet kolları itibariyle yetkili olan başkanlar sorunlarını anlatmıştır. Toplantının sonunda Şahin sendikalara sitemizde yer alan teklifi getirmiş ve toplantıyı 29.08.2005 Pazartesi gününe ertelemiştir.

Pazartesi günü, oluşturulmuş olan iki komisyonun, raporu ele alınacaktır. Sonrasında ise pazarlık görüntüsü adı altında tartışmalar yaşanacaktır.

Şahin Şahin'in yakın çalışma arkadaşlarından bize ulaşan bilgilere göre Şahin 40+80 teklifini revize edecektir. Ancak zam oranlarında değişme olmayacaktır. Hükümetin 2006 yılı için memurlara öngördüğü zam oranı %2,5+2,5'tur.

Sendikalar her ne kadar pazarlık yapıyor görüntüsü veriyolarsa da sonuçta Şahin bildiğini yapacaktır.

Bu sürecin tersine çevrilmesinin yolu, sendikaların bu oyunda yer almamasıdır. Ancak, geçen yıl KESK'in toplu görüşme masasından çekilmesinin sonucunun yarattığı travma nedeniyle hiçbir sendika temsilcisi masadan çekilmeye yanaşmamaktadır. Sadece sert görünen açıklamalar yapılmaktadır.

Toplu görüşmeler bittiğinde, ortaya, bazı memur sorunlarının çözülmesi konusunda mutbakat metninin çıkması, denge tazminatı adı altında, ek ödeme almayan memurlara, dün yapılan teklifin biraz daha ötesinde bir zam verilmesi ve %2,5+2,5 zam oranıyla karşılaşılacaktır.

Bu sonuçlarla karşılaşılmaması için hem Türkiye Kamu-Sen'in, hem KESK'in hem de Memur-Sen'in bir araya gelerek toplu görüşme masasından çekilmesi ve hükümeti, muhatapsız bırakması gerekmektedir.

Bakalım, Pazartesi günü neler olacak...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber