Kamu kurumları mobilden ne anlar?

Akıllı telefon kullanan kişi sayısı artıyor. Artık insanlar telefonu sadece bir iletişim aracı olarak değil, bir bilgilenme aracı olarak da kullanıyorlar. Tüm özel sektör bunun farkında ve herkesin mobil internete uyumlu uygulamaları var. Peki kamu kurumları, son trendlerin ne kadar farkında? Başta Ulaştırma Bakanlığı olmak üzere kamu kurumları bu gerçeği görebiliyor mu? Bir değerlendirme yazısı için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Eylül 2012 00:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KAMU HİZMETLERİNİN ULAŞILABİLİRLİĞİNDE MOBİL İNTERNET VERSİYONLARI İLE AKILLI TELEFON UYGULAMALARININ ÖNEMİ

İnternetten sonra hayatımızı derinden etkileyen, alışkanlıklarımızı değiştiren en önemli icat nedir? diye soracak olursak, alacağımız cevap büyük ihtimalle akıllı, dokunmatik, tablet telefonların icadı olacaktır. Bu icatla birlikte telefonlar, işlevleri itibariyle uzaktan sözlü iletişim aracı olmaktan çıkmış, bilgisayar ve internet teknolojisi tabanlı uygulamalar vasıtasıyla masaüstü bilgisayar, laptop, macbook, netbook gibi klasik ve mobil cihazlar üzerinden ulaşılabilen her türlü teknolojik hizmete ulaşabilme imkanı veren bir yapıya dönüşmüşlerdir.

Uygulamalar, bu telefonları tek bir dokunuşta envai çeşit kimliğe büründürüyor: Navigasyon, sora sora bağdadı bulma devrini bitiren. Dev bir kütüphane, en sevdiğiniz kitapları cilt cilt yanınızda taşımanıza, nerede, ne zaman müsait olursanız okuyabilmenize, altını çizmenize, kenarlarına not almanıza imkan veren. Gazete bayisi, sabah kahvaltısında çayınızı yudumlarken ya da vapurda, otobüste veya metroda seyahat ederken beğendiğiniz gazeteleri, hayranı olduğunuz yazarları okumanıza imkan veren. Fotoğraf makinesi, sevdiklerinize, size ve güncel hadiselere dair enstantaneyi zaman tünelinde donduran. Eğitimden, eğlenceye, ekonomiden yiyecek içecek alışkanlıklarına, oyundan, yaşam tarzına, sosyal ağlara kadar bol çeşit zengin içerikli bir yelpaze sunan.

Hafifler, avuç içi kadarlar, her zaman, her yerde yanımızdalar, gölge misali. Belki de '3-5 inç', '100-140 gram' olmaları, diğer mobil ve klasik cihazların pabucunu dama atmalarına sebep olan. Araştırmalara ve basında çıkan haberlere göre, kullanıcılar her sabah gözlerini açtıklarında ellerini ilk önce onlara uzatıyor, akşam en son onlarla vedalaşıyor, tiryakilik misali.

Nüfuzları hızla artıyor. Arz-talep patlaması böyle giderse dünya genelinde sayıları 2016 yılında 1 milyara, ülkemizde 50-55 milyona ulaşacak. Türkiye'de piyasa payı şu sıralar % 40'lar seyisinde seyrederken 2015-2016 itibariyle bu oran kuvvetle muhtemel % 90-95 seviyelerinde olacak. Ayrıca, bu telefonlarda kullanılan uygulama sayısı apple store ve android market verilerine göre 1 milyon 200 bin, indirilen uygulama sayısı ise 50 milyar seviyesinde seyretmektedir, Temmuz 2012 itibariyle.

Rakamların dili, teknoloji tabanlı ürünlerin, hizmet sunumlarının ve reklamların buluşma noktasının akıllı telefonlar olduğunu teyit ediyor. Teknojideki değişimi vakitlice fark etmiş olan tüm bankalar, gazeteler, televizyonlar, sosyal medya ve diğer özel sektör temsilcileri kendilerini bu gerçeğe göre konumlandırmış yada konumlandırmaya devam ediyor, tablet telefonlar ile uyumlu mobil internet sitelerinin sürümünü yaparak, ücretli veya ücretsiz uygulamalar geliştirerek.

Peki ya vatandaşa hizmet götürmekle yükümlü olan kamu kurum ve kuruluşları bu gerçeğin ne kadar farkındalar? Kamu hizmetlerine ulaşılabilirliği artırmak adına kurumsal internet sitelerinin mobil versiyonlarını yayımlamış veya akıllı telefon uygulamaları geliştirmişler midir? Apple store'da yapılan sorgulamalarda, başta Cumhurbaşkanlığı tarafından geliştirilen Cumhurbaşkanının faaliyetleri ve temaslarının anlık olarak takip edilebilmesine imkan veren uygulama olmak üzere toplam 22 adet uygulama ve Başbakanlık adına Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından kurulan, işletilen ve yönetilen Türkiye'nin resmi web sitesi 'www.turkiye.gov.tr' adresinde kullanılabilen hizmetlerden belli bölümüne erişme imkanı veren 'm-Devlet' uygulamasına, internet ortamında yapılan taramada ise 8 adet kurumsal mobil internet sitesine rastlanmıştır.

Bu durumda, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Başbakanlık ve 21 bakanlık, 66 bağlı kuruluş, 51 kamu iktisadi teşebbüsü, 11 ilişkili kuruluş, 103 devlet üniversitesi, 21 devletin gözetim ve denetimi altındaki kuruluş, Türk Silahlı Kuvvetleri, yargı organları, 81 il özel idaresi, 16 büyükşehir belediyesi, 143 büyükşehir ilçe belediyesi, 65 il belediyesi, 749 ilçe belediyesi, 1974 belde belediyesi, 17 kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşu, 428 kamuya yararlı dernek yaklaşık 4000 bin kamu kaynaklı hizmet biriminin (Devlet Personel Başkanlığının http://www.dpb.gov.tr/ internet adresinde yayınlanan Devlet Teşkilatı Bilgi Bankası verilerine göre) devasa bünyesi göz önünde bulundurduğumuzda yukarıda sormuş olduğumuz sorunun cevabını almış oluyoruz?

Apple store'da, 9 Ağustos 2012 tarihi itibariyle, uygulaması olan kamu kurum ve kuruluşları: Cumhurbaşkanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kamu İhale Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Kara Yolları Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı T.A.Ş, Türksat, Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO Genel Müdürlüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beyoğlu Belediyesi, Bursa Nilüfer Belediyesi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Manisa Belediyesi, Güngören Belediyesi, Şişli Belediyesi, Kartepe Belediyesi, Anadolu Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak gözükmektedir. Bununla birlikte, web ortamında tuik.gov.tr/mobil, bilgiguvenligi.gov.tr, mobil.iski.gov.tr, mobil.iett.gov.tr, mobil.eshot.gov.tr, mobil.izsu.gov.tr, mobil.havaizleme.gov.tr, m.turksatkablo.com.tr gibi kurumsal mobil internet siteleri bulunmaktadır.

Mobil internet siteleri, mobil cihazların ekran büyüklüğüne göre tasarlanmış oldukları, kullanıcılar verileri görüntülemek için sürekli ekranı büyütüp küçültmek zorunda kalmadıkları, sistem hızlı açılıp, gereksiz veri transferi yapılmak zorunda kalınmadığı, hareket halinde iken otobüste, vapurda, sokakta, parkta, çayırda, çimende her an her yerde erişime imkan verdikleri için tablet telefonlarla kamu hizmetlerine ulaşılmak istendiğinde normal internet sitelerine göre optimal ulaşım ve kullanım kolaylığı sağlamaktadırlar.

Bu durumda, vatandaşın zamana ve mekana bağlı olmasızın, ihtiyaç duyduğu her an, her yerde kamu hizmetlerine akıllı telefonları aracılığıyla erişebilmesi ve yararlanabilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarının hizmet sunumlarında iki temel değişiklik yapmasının değişime ayak uydurma adına olumlu sonuçlar verebileceği görülmektedir. Bu değişiklikler, kurumsal internet sitelerinin mobil versiyonlarının yayımlanması ve ücretsiz veya ücretli akıllı telefon uygulamalarının geliştirilmesi olarak sıralanabilir.

Bu minvalde, başta 'turkiye.gov.tr' internet sitesi, Cumhurbaşkanlığı, Türkiye Büyük Millet Meçlisi ve Başbakanlık internet sitelerinin mobil versiyonlarının yayımlanması olmak üzere, resmi gazete, e-mevuzat, e-genelge, e-arşiv, Anayasa Mahkemesi Kararları Bilgi Bankası, Danıştay Bilgi Bankası, Sayıştay Dergisi, Sayıştay Kararları, Yargıtay Kararları Dergisi, Türk Dil Kurumu sözlükleri, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı uygulamaları, Devlet Personel Başkanlığı Mütalaalar Bülteni ve Devlet Personel Başkanlığı Devlet Teşkilatı Bilgi Bankası gibi sıklıkla kullanılan hizmetlerin akıllı telefon uygulamalarının geliştirilmesinin, diğer kamu idarelerinin değişime süratle ayak uydurması hususunda teşvik edici bir unsur olabilir.

Ahmet MİTHAT

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber