İlköğretim Programlarının Uygulanmasına İlişkin Genelge

Milli Eğitim Bakanlığınca 02/09/2005 tarihinde "İlköğretim Programlarının Uygulanması" konulu yeni bir genlege yayımlanmıştır. Söz konusu genelgede çalışmalarının bir ksımı hala devam eden "İlköğretim ve Orta Öğretim Programları Tasarımı Projesi" kapsamında bazı yeni gelişmelere yer verilmiş ve il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinden program kitaplarının okullara ulaşmasını beklemeden http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen adresine bakmaları istenmiştir. Genelgenin tam metni için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 07 Eylül 2005 19:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

T.C.
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı

SAYI : B.08.0.TTK.0.01.0I.01 m
KONU : İlköğretim Programlarının Uygulanması 02/09/2005

GENELGE
2005/80

İlgi: a) Ağustos 2005 tarih ve 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 193, 194, 195, 196, 197 sayılı Kurul kararları.
b) Ağustos 2003 tarih ve 2551 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 226 sayılı Kurul kararı.
c) Ağustos 2005 tarih ve 2575 sayılı Tebliğler Dergisinde yayımlanan 292 sayılı Kurul kararı.
d) Hizmetiçi Eğitim Dairesi Başkanlığının 11.05,2004 tarih ve 1995 sayılı Genelgesi

Bilindiği gibi eğitim, kültür ve uygarlığın inşa aracı olarak her zaman bilimsel, sosyal, kültürel ve teknik gelişmelerin hazırlayıcı ve taşıyıcı unsurlarından biri olmuştur. Bu özelliği nedeniyle dinamik bir yapı arz eden eğitim kurumu, değişen koşullar karşısında kendini de yeniden üretme yoluyla çağın değişen-gelişen şartlanna uyarlama ihtiyacı duymaktadır. Zira, eğitim bilimleri ve teknolojideki hızlı ilerlemeler, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş süreci, uluslararası ilişkilerde öne çıkan yetişmiş insan gücünün önemi, bir devlet politikası olarak ülkemizin AB perspektifi vb. nedenler ülkemizin eğitini sisteminde de kapsamlı bir yenilenme ihtiyacını doğurmuş bulunmaktadır.

Bakanlığımızda bu amaca dönük olmak üzere çok yünlü çalınmaların yapılmakta olduğu kamuoyu tarafından bilinmektedir. Bu bağlamda yapılan çalışmalardan biri olarak, "İlköğretim ve Orta Öğretim Programları Tasarımı Projesi" uygulamaya konulmuştur. Söz konusu proje kapsamında, ilköğretim ve orta öğretim düzeyinde bazı derslerin öğretim programları değiştirilmiş, diğerleri ile ilgili çalışmalara ise devam edilmektedir.

2004-2005 Öğretim Yılında örneklem yöntemiyle belirlenen 9 ilde, her türden seçilen 120 ilköğretim okulunda pilot uygulaması yapılan Türkçe (1-5), Matematik (1-5), Hayat Bilgisi (1-3), Fen ve Teknoloji (4-5), Sosyal Silgiler (4-5.) sınıfların öğretim programları öğretmenler, öğrenciler, velîler, yöneticiler, denetim elemanları, akademik çevreler, sivil toplum kuruluştan ve diğer sosyal paydaşların program hakkındaki görüş, eleştiri, tespit ve önerileri ile pilot uygulama sonuçlarına göre yeniden gözden geçirilerek gerekli düzeltmeleri yapılmış ve İlgi (a) Kararlarla 2005-2006 Öğretim Yılından itibaren uygulamaya konulmuştur.

İlköğretim Türkçe (6-8), Matematik (6-8), Sosyal Bilgiler (6-7), Fen ve Teknoloji (6-8) sınıfların da öğretim programlan tamamlanmış olup, her yıl birer sınıf için pilot uygulaması yapıldıktan sonra 2006-2007 öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacaktır.

2005-2006 Öğretim Yılında uygulanacak ilköğretim programlarının uygulanması ile ilgili olarak:

1- Öğretim programlarının, pilot uygulama döneminde (2004-2005 Öğretim Yılında) eğitim amacıyla geçici ve taslak baskıları yapılarak ilköğretim müfettişlerine ve bazı öğretmenlere dağıtılan nüshası değil; http://ttkb-meb.gov tr/ogretmen adresinde yayımlanan ve yeni baskısı okullara dağıtılacak olan nüshası esas alınacaktır. Söz konusu programlara uygun olarak hazırlanan ders kitapları, öğrenci çalışma kitapları ve öğretmen kılavuz kitaplarından yararlanmadan önce ilgi (a) Kurul kararlarında yayımlanan program düzeltmeleri incelenecek ve söz konusu düzeltmeler uygulamada esas alınacaktır.

2- Yukarıda belirtilen beş dersin programının ortak içeriği olması açısından ölçme ve değerlendirme teknikleri ile programın birleştirilmiş sınıflarda uygulanmasının usul ve esaslarım düzenleyen bölümler Matematik 1-5. sınıf programının ekinde ve yukarıda belirtilen ıntemet adresinde yayınlanmıştır. İl ve ilçe milli eğitim müdürlükleri program kitaplarının okullara ulaşmasını beklemeden http://ttkb.meb.gov.tr/ogretmen adresinden öncelikle "Birleştirilmiş Sınıf Uygulaması" başlıklı bölümü indirerek kendilerine bağlı birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okullarına dağıtacaklardır.

3- Öğretimin planlanması çalışmalar, İlgi (b) ve (c) Tebliğler Dergilerinde yayımlanan "Eğitim Öğretim Çalışmalarının Planlı Yürütülmesi Yönergesi"ne uygun olarak yürütülecektir.

4- Öğretim yılı boyunca, programlann tanıtılması ve uygulaması ile ilgili rehberlik hizmetlerinin yürütülmesi amacıyla ilköğretim müfettişleri, ilköğretim müfettiş yardımcıları ile Hizmetiçi Eğitim Dairesi Baskanlığı'nın ligi (d) Genelgesinde kendilerine programın tanıtılması görevi verilen yönetici ve öğretmenlerden, mahallinde yapılacak bir planlama dâhilinde aslî görevlerini aksatmamak kaydıyla yararlanılmaya devam edilecektir.

5- İl milli eğitim müdürlükleri tarafından programların öğrencilere ve velîlere tanıtılması için gerekti tedbîrler alınacaktır. Okullar/şubeler ölçeğinde düzenlenecek veli toplantılarında konu hakkında ilköğretim müfettişleri, yönetici ve öğretmenler tarafından velilerin ve öğrencilerin aydınlatılması sağlanacaktır. Bu amaçla her il ve ilçede en az şube müdürü düzeyinde bir yetkili görevlendirilecektir. Yapılan tanıtım faaliyetine katılan toplam veli sayısı ile ilgili tutulacak rapor ve envanter her yarıyılın sonunda İlköğretim Genel Müdürlüğüne gönderilecektir.

6- 2005-2006 Öğretim Yılından itibaren İlgi (a) Tebliğler Dergisinde yayımlanan haftalık ders çizelgeleri uygulanacağından, söz konusu çizelge ve açıklamalar bölümünün titizlikle incelenmesi; tereddüt edilen hususlarda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığından görüş istenmesi gerekmektedir.

Yukarıda açıklanan hususlarda bîr gecikmeye meydan verilmemesi için elinizdeki Genelgenin ivedi bir şekilde (imkânlar dâhilinde elektronik ortamda) ilgili bütün kurumlarımıza ulaştırılması ve gereğinin yapılmasını Önemle rica ederim.

Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Milli Eğitmı Bakanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber