Yargıtay Başkanı Haksız Mı?

Bu hafta içerisinde Yargıtay Başkanı Osman Arslan önemli bir hususu gündeme getirmiştir. Bu hususun Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki güç mücadelesinden ayrı değerlendirilmesi gerekmektedir. Yargıtay Başkanı yaptığı açıklamada, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararlarının Resmi Gazetede çok geç yayımlanmasını eleştiri konusu yapmıştı.  Harcırahlar bağlamında, konuya ilişkin değerlendirmemezi görmek için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 08 Eylül 2005 14:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Anayasa Mahkemesinin harcırahlara ilişkin kararının henüz resmi gazetede yayımlanmamış olduğunu 07/06/2005 tarihinde gündeme getirmiştik. Oysaki Yüksek Mahkeme Başkan vekili o günlerde kameraların karşısına geçerek Harcırahlara ilişkin hükmü iptal ettiklerini belirtmişti. Bu derece önemli ve tüm memurları yakından ilgilendiren bir kararda Yüksek Mahkeme ne yazıkki hala gerekçeli kararı yayımlamamıştır. Ancak Yüksek Mahkeme kimseyi ilgilendirmeyen ve hükümet ile devletin derinleri arasındaki güç mücadelesini yansıtan TUBİTAK dosyasında kararı çok kısa bir sürede yayımlayabilmiştir.

Harcırahlarını alamayanların memurların hak mücadelesinde bulunabilmesi için Anayasa Mahkemesinin kararı çok önemlidir. Zira hala istek üzerine yapılan atamalarda harcırah verilmemektedir. Bu konuya ilişkin olarak ise Yüksek Mahkeme iptal kararı vermiştir. Ancak kararın gerekçesi bulunmadığından ve Resmi Gazetede yayımlanmadığından memurlar dava dilekçelerinde bu kararı kullanamamaktadırlar.

Burada şu hususu belirtmek gerekmektedir. Anayasa Mahkemesi kararı yayınlanmamış olsa da dava açabilmek için hak düşürücü 60 günlük süre içinde başvuruların yapılması gerekmektedir. Bu nedenle istek üzerine yapılan atamalarda harcırah alamayanların şu dosyayı okuması gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber