Anayasa Uzlaşma Komisyonu yılını doldurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Ekim 2012 12:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Meclis'te grubu bulunan AK Parti, CHP, MHP ve BDP'den 3'er üyenin katılımıyla 19 Ekim 2011 tarihinde kurulan Anayasa Uzlaşma Komisyonu 1 yılını doldurdu.

TBMM - Coşkun Ergül/ Kubilay Çelik/ Alp Özden

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in Başkanlığı'nı yaptığı komisyonun bazı üyeleri, 1 yıllık çalışma performansını AA muhabirlerine değerlendirdi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, Adalet Komisyonu Başkanı AK Parti'li Ahmet İyimaya, iyi niyetle ve gayretle sonuca ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.

İyimaya, ''Geç kalındı mı sizce?'' sorusuna, ''Uzlaşma Komisyonu'nun uyum sağlaması, psikolojilerinin, iradelerinin aynı kulvarda birleşmesi zor tabiki. Bu bir kira sözleşmesi değil ama Anayasa, metin uyumu değil ruh uyumudur. Onun için çalışmalar uzun sürüyor, işin tabiatında da bu var'' yanıtını verdi.

''Ciddi bir gecikme yok''

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, komisyonla birlikte ilk kez siyasi partiler ve sivil toplumun aynı masanın etrafında buluştuğunu, bunun başlı başına önemli bir olay olduğunu vurgulayan Kart, ''Ayrıca 10 yıl boyunca ilk kez müzakere yapıyoruz. Bunu önemsiyoruz. Anayasa yapım sürecinde ilk kez bir dayatma olmadan sivil toplum ve TBMM'nin sorumluluğu ile bir anayasa yapma girişiminde bulunuyoruz. Bu yönleriyle önemli bir çalışmadır'' diye konuştu.

''Disiplinli gayret...''

MHP Konya Milletvekili, Uzlaşma Komisyonu üyesi Faruk Bal da şöyle konuştu:

''Biz başında beri halis bir niyetle yeni bir anayasaya kavuşmak ve darbe anayasasının birbirleriyle çelişen, devletin kurumlarını çatıştıran, bireylere özgürlük tanıyormuş gibi yapan, 'ama, lakin' sözleriyle bunu kısıtlayan, kısacası Türkiye'ye dar gelen anayasadan kurtulmak istiyorduk. Bunu yaparken uzlaşma kültürüyle ortak aklı bulmaya çalıştık, toplumsal mutabakatı komisyonda siyasi uzlaşmaya dönüştürmeye gayret ettik.

''Yeni anayasa yapmak zor''

Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi, BDP Batman Milletvekili Ayla Akat ise toplumsal barış başta olmak üzere bir Kürt sorunu eksenli gelişen bir çok meseleye ancak yeni bir anayasa ile çözüm bulabileceğine inandıklarını vurgulayarak, ''Yeni anayasa yapım sürecinde büyük bir samimiyetle yer aldık'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber