Güneydoğu'da gergin gün... Diyarbakır sokakları savaş alanına döndü/ Video

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 30 Ekim 2012 14:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BDP ve Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) cezaevlerinde PKK'lı ve KCK'lıların sürdürdüğü açlık grevlerine destek amacıyla bölgede 'hayatı durdurma' çağrısı üzerine Diyarbakır güne gergin başladı. Kepenklerin kapalı olduğu kentte, belediye otobüsleri, şehir içi taşamacılık yapan minibüsler çalışmadı, öğrencilerin büyük bölümü okullara gitmedi. Olayları izleyen DHA muhabiri Osman Bekleyen, Van-Erciş Karayolu'nun göstereciler tarafından kapatıldığını belirterek, göstericilerin eylemlerini sürdürdüğünü bildirdi. Bölgede sivil polisler de göreve çağrıldı. İstanbul'da da polise taşlı saldırı yapıldı.

BDP Diyarbakır milletvekili Nurseli Aydoğan, Diyarbakır'da toplanan partililerine hitaben şunları söyledi:?Yarın (bugün) yaşamı durdurarak sivil bir eylem gerçekleştirip AKP'ye mesaj vereceğiz. Talepler tüm Kürt halkının talepleridir. Cezaevinde ölümler çıkmadan Öcalan'la, PKK'yla masaya oturuyoruz demelidir. Demokratik eylemlerimize izin verilmediği sürece başka eylem türlerine başvurulabilir. Uyarıyoruz?


DİYARBAKIR SOKAKLARI SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından cezaevlerindeki tutukluların açlık grevine destek için sokağa davet ettiği halk izinsiz gösteri yapınca polis ekipleri tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Çıkan olaylarda cadde ve sokaklar adeta savaş alanına döndü.

Diyarbakır'ın bir çok bölgesinde izinsiz gösteri yapmak üzere sokaklarda toplanan kalabalık yapılan tüm uyarılara rağmen dağılmayınca zırhlı polis araçları tarafından tazyikli su ve biber gazlı müdahale yapıldı. Göstericiler bir çok bölgede yollara barikat kurup ateş yaktı. Bölgeye giden polis ekiplerine molotof kokteylleri ve ses bombaları ile saldıran göstericilere polis ekipleri de TOMA ve zırhlı araçlarla tazyikli su ve biber gazı ile müdahale ederek dağıtmaya çalıştı. Olaylar esnasında polis ekiplerine atılan taşlardan dolayı cadde ve sokaklar adeta savaş alanına döndü. Yol kenarlarındaki barikatları söken göstericiler bazı bölgelerde ateş yakarak trafik akışını durdurdu.

Olaylara müdahale eden zırhlı polis araçları göstericilere anonslar yaparak dağılmalarını istedi. Göstericilerin bulunduğu bölgeye giden zırhlı bir polis aracından, ?Kendinize yakışanı yapıyorsunuz. Aferin size, memleketi ne hale getirdiniz? şeklinde anonslar yapıldı.

Öte yandan, BDP tarafından halkın sokaklara davet edildiği bugün Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesinde görev şehir içi yolcu otobüsleri ve özel halk otobüsleri gün boyu kontak kapatarak yolcu taşımadı. Olaylar ara sokaklarda devam ediyor.


OKMEYDANI SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Cezaevlerindeki ölüm oruçlarına destek vermek için izinsiz eylem yapmak isteyen marjinal gruplara polis müdahale etti. Biber gazına taş ve sopalarla karşılık verilmesi sonucu çıkan olaylarda Okmeydanı savaş alanına döndü.

Okmeydanı'nda toplanan ve aralarında BDP üyelerinin de bulunduğu grup, cezaevlerindeki ölüm oruçlarına destek vermek için eylem yapmak istedi. Eylemin yasal olmadığını belirten polis ise gruba izin vermedi. Polis, ısrarlara rağmen dağılmaya gruba biber gazı attı. Eylemciler de polise taş ve sopalarlar karşılık verdi. Birçok araç hasar gördü, trafik levhaları yerinden söküldü. Polisle göstericiler arasında ara sokaklarda kovalamaca yaşandı.


ŞIRNAK'TA OLAYLAR ÇIKTI

Şırnak merkezde cezaevlerindeki açlık grevine destek amacıyla yapılan eylemlerde olaylar çıktı. Polis, olaylara müdahale ediyor.

Cezaevlerindeki tutukluların açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Şırnak merkezde yapılan eylemlerde olaylar çıktı. Sabah saatlerinden itibaren özellikle çarşı merkezinde belirli aralıklarla göstericiler ve polis kovalamacası yaşanıyor. Polis, biber gazı ve tazyikli su ile eylemcilere müdahale ederken, göstericiler ara sokaklara kaçıyor. Bütün kepenklerin kapalı olduğu çarşı merkezinde hareketlilik devam ederken, diğer mahalleler de ise sessizlik görülüyor.


GERGİN GÜN

BDP'nin cezaevlerindeki açlık grevlerine destek amacıyla yaptığı kepenk açmama, okula gitmeme ve yaşamı durdurma çağrısı nedeniyle bugün Van'da işyerlerinin büyük bölümü, Hakkari ve ilçelerinde ise işyerlerinin tamamı kepenklerini açmadı. Hakkari'de çocuklar okullara gönderilmezken, Van'da ise kenar semtlerdeki okullarda kısmen öğrenciler okullarına gitmedi. Polis, çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemleri aldı.

Cezaevlerinde PKK ve KCK'lı tutukluların 12 Eylül'de başlattığı açlık grevlerine destek amacıyla BDP'nın 'yaşamı durdurun' çağrısı nedeniyle Van'da, ana caddelerdeki işyerlerinin dışında, ara sokaklardaki işyerlerinin tamamı kapalı. Kent merkezindeki okullarda boykot olmazken, kenar semtlerdeki okullarda ise ailelerin çocuklarını kısmen göndermediği görüldü.

VAN'DA YÜRÜYÜŞ YAPILACAK

Van'da, BDP'ye ait çadır önünde toplanacak olan kalabalık, buradan Akköprü Mahallesi'ne kadar yürüyecek. Eylemciler buradan da minibüslere binerek Erciş yolu üzerinde bulunan F Tipi Kaplı Cezaevi önüne giderek, basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eyleminde bulunacak.

HAKKARİ'DE HAYAT DURDU

Hakkari kent merkezi ile Yüksekova, Çukurca ve Şemdinli ilçelerinde ise hayat durdu. İşyerlerinin tamamı açılmazken, öğrenciler ise okullara gönderilmedi. Ailelerin büyük bölümü BDP'nin çağrısına uyarken, ailelerin bir bölümünün ise güvenlik endişesiyle çocuklarını okullarına göndermediği bildirildi. Özel otomobiller ile yolcu minibüsler de trafiğe çıkmadı.

Hakkari'nin merkez Bulvar Caddesi'nde bulunan Belediye binası önünde toplanacak grup, basın açıklaması yaptıktan sonra oturma eyleminde bulunacak. İlçelerde de basın açıklamaları yapılıp oturma eylemleri yapılacak. Polis ise kent merkezleri ve ilçelerde çıkabilecek olaylara karşı geniş güvenlik önlemleri aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber