Erdoğan'dan Gül'e üstü kapalı uyarı/ Video

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 27 Ekim'de Köşk'te görüştüğü Ankara Valisi Alaaddin Yüksel'e, ?Gerginlik olmasın? talimatının, barikatların kaldırılmasında etkili olduğu kamuoyuna yansımıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan, buna ilişkin soru üzerine, ?Çift başlı yönetim olmaz? dedi.

CHP'lilerin önceki gün Ankara Ulus Meydanı'nda yaptıkları "Seferberlik Yürüyüşü"nü engellemek üzere polis tarafından oluşturulan barikatın kaldırılması talimatını kimin verdiği tartışılıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, barikatlarının kaldırılması için kendisinin talimat vermediğini yineledi.

Başbakanın 'Ben talimat vermedim' açıklaması sonrasında, medya mensupları Cumhurbaşkanı Gül'ün talimat verdiğini belirtti. Bir gün önce Cumhurbaşkanı Basın sekreteri Gül'ün Valiyi çağırdığını belirtmişti.

Başbakan Erdoğan dün bu konuda da konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de böyle bir talimat verip vermediğini bilmediğini açıklayan Erdoğan, "Ben Cumhurbaşkanımızın böyle bir talimat vereceğine de inanmıyorum. Çünkü bu ülkeyi çift başlı bir yönetimle bugüne kadar getirmedik, bundan sonra da çift başlı bir yönetimle bu ülke bir yere varmaz." dedi.

Başbakanın bu açıklaması sonrasında Gül'ün basın danışmanı Ahmet Sever 2. açıklama daha yaptı. Sever, bir nevi düzeltme içeren açıklamasında şunları şöyledi: "Ben sayın Cumhurbaşkanının Vali'yle görüşüp toleranslı davranılmasını istediğini aktrardım. Ancak barikatların kaldırılması talimatı verdi demedim"


* Gül'den çift başlılık açıklaması


Peki bu noktaya nasıl gelindi. İşte 29 Ekim sabahından itibaren dakika dakika yaşananlar:

29 EKİM

Saat 11.00- "Seferberlik yürüyüşü" adlı yürüyüş için polisle, yürüyüşçüler karşı karşıya geldi. İlk polemik, burada yaşandı.

Saat 12.30 - Yürüyüşçüler, barikatın kaldırılmasına ilişkin polise doğru harekete geçti.

Saat 12.35- Polis, yürüyüşçüleri durdurmak için biber gazı kullandı. Yürüyüşçüler geri çekildi.

Saat 13.00- Yürüyüşçüler yine toplandı ve barikatları yeniden zorladı..

Saat 13.05- Polis bu kez tanzikli suyla karşılık verdi. Sıkılan suyun yanısıra, yeniden biber gazı da kullanıldı. Ancak bu kez yürüyüşçüler daha dirençli çıktı.

Saat 13.15- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "polise barikatları kaldırın" talimatı verdiği haberi Ankara'da yayıldı.

Saat 13.30- Yürüyüşçüler tam üçüncü kez barikatı zorlamaya hazırlanıyorlardı ki, "Barikat açılıyor" haberi geldi.

Saat 14.00- polis barikatları kaldırdı. Bunun üzerine yürüyüşçüler, polisin kaldırmakta olduğu barikatların üzerinden atlayarak, Anıtkabir'e doğru yürüyüşe geçti. Bu noktada, CHP'li vekiller ve bizzat CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da barikatları aştılar ve yürüyüşçülere katıldılar.

Saat 19.30- Çankaya Köşkü'nde 29 Ekim resepsiyonu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşinin evsahipliğinde başladı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi de resepsiyon için Köşk'e geldiler.

Saat 20.00- Resepsiyonda gazeteciler Başbakan Erdoğan'la sohbet etmeye başladılar. Erdoğan'a "barikatları kaldırın talimatı" soruldu. Erdoğan, "barikatların kaldırılması talimatını ben vermedim" dedi. Hatta Başbakan, "polis görevini yapmadı" diyerek, barikatların kaldırılmasını da eleştirdi.

Saat 20.45- Resepsiyona gelen tüm davetlileri tek tek karşılayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, gazetecilerle sohbet etti. Gül, Ulus'ta yaşananlar konusundaki ilk sorulara karşılık olaydan üzüntü duyduğunu söyledi. 29 Ekim kutlamalarının coşkuyla kutlanması için tüm Valilere yazı yazdığını anlatan Gül, "bunların olmasını arzu etmezdim. tüm valilere yazı yazdık. 'Coşkuyla kutlayın, halk da olsun' diye ama yine de üzücü şeyler oldu. Umarım bundan sonra olmaz" diye konuştu. Gül'ün bu açıklamalarının ardından başka konularda sorular geldi.

Saat 20.50- Gazeteciler Cumhurbaşkanı Gül'le sohbette ikinci kez Ulus'taki olaylar konusunu açtılar. Barikatların kaldırılması talimatını kendisinin mi verdiğini sordular. Gül ise, ısrarlı sorulara karşılık basın danışmanı Ahmet Sever'i kastederek "Ahmet size anlatsın" yanıtını verdi.

Saat 21.00- Ahmet Sever resepsiyondaki gazetecilere bilgi verdi. Sever, Cumhurbaşkanı Gül'ün 28 Ekim, yani Ulus'ta yaşananlardan bir gün önce Çankaya'da Ankara Valisi Alaattin Yüksel'i kabul ettiğini, alınan önlemler hakkında bilgi aldığını söyledi. Sever, Gül'ün Ankara Valisi'ne "bu gerilimi tırmandıracak gelişmeler izin vermeyin. Bayram coşkusunu gölgeleycek çtışma ortamı doğmasına kesinlikle müsade etmeyin. Gerekirse tolerans tanıyın. Anıtkabir'e gitmek istiyorlarsa, esneklik gösterin, izin verin gitsinler" dediğini anlattı.

30 EKİM

Saat 11.50- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ulus'taki olaylı 29 Ekim yürüyüşü ile ilgili soruşturma açtı.

Saat 14.30 - Başbakan Erdoğan Almanya gezisi öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Erdoğan, barikatların Köşk tarafından mı kaldırıldığı sorusuna 'Böyle bir talimat verdiğini sanmıyorum. Bu ülkeyi çift başlı sistemle yönetmiyoruz' dedi. Erdoğan şöyle konuştu;

"Ben böyle bir talimat vermedim. Cumhurbaşkanı Ankara Valisi'ne böyle bir talimat verdi mi bilgim yok. Ben Cumhurbaşkanımızın böyle bir talimat vereceğine de inanmıyorum. Çünkü bu ülkeyi çift başlı bir yönetimle bugüne kadar getirmedik. Bundan sonra da çift başlı bir yönetimle bu ülke bir yere varmaz. Eğer bu ülkede, bir başkanlık sistemi arzu ediliyorsa ben bundan yanayım. Başkanlık sistemi gelir, o zaman bu adımları çok daha rahat atarız. Ama bunun dışında kimin ne yapacağı bellidir. Dolayısıyla Başbakan olarak benim görevim bellidir, Cumhurbaşkanı'nın da görev alanı bellidir. Kimse de böyle bir gayretin içine girerek durumdan vazife çıkarmasın."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber