Komisyonda 2013 yılı bütçe görüşmeleri devam ediyor.../ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Ekim 2012 12:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 2013 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2011 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı'nın geneli üzerinde görüşmeler sürüyor.

Tasarı üzerine CHP Grubu adına söz alan İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, 2012 yılının ekonomi açısından iyi geçmediğini, pembe tablonun yerini, ülkenin acı gerçeklerinin aldığını savundu. Ayaydın, ''Bizim uyarılarımız bir bir gerçekleşti. Dış olumsuz etkiler olmasa da ekonomideki müzmin sorunlar devam edecekti'' dedi.

Kamuda israf ve verimsizliğin önlenemediğini belirten Ayaydın, giderlerin sürekli arttığını söyledi. Özellikle taşıt alımları konusunda ''taşıt saltanatı'' yaşandığını vurgulayan Ayaydın, bunun ciddi bir israfa neden olduğunu ifade etti. Ayaydın, taşıt alımları ile ilgili israfın önüne öncelikle TBMM'de geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

AK Parti'nin ekonomi politikasının günü kurtarmaya yönelik, kısa vadeli olduğunu ileri süren Ayaydın, bunun bedelini, milletin ödediğini kaydetti. Ayaydın, Hükümet'in bu yılki bütçe başarısının, vatandaşa zam yağmuru olarak geri döndüğünü belirtti.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral, ''2023 hedefine ulaşmayı bir tarafa bırakalım, önümüzdeki yakın yıllarda düşük büyümenin beraberinde getireceği sorunlara hazır olalım'' dedi.

Bütçenin harcama hedeflerinin ve tahsilat tahminlerinin gerçekçi olmadığını anlatan Oral, ''Yıl içinde sorun yaşanacağı ve ilave gelir tedbirlerine başvurulacağı belliydi. 2012 yılı bütçesi doğal bir yıl bütçesi olarak hazırlandı. Oysa küresel ekonominin kırılgan yapısı devam ediyordu'' ifadelerini kullandı.

Bütçe açığının öngörülenin de üzerine çıkmasının, vergi gelirlerinde beklentilerin gerisinde kalınmasından kaynaklandığını belirten Oral, ''Kamu maliyesinde sağlıklı yapının oluşması için bütçenin harcamalar ayağında ve vergi sisteminde ciddi yapısal değişiklikler yapılması gerekiyor. Ama bir hayli gecikildi. Özellikle vergi konusunda 10 yılda önemli düzenlemeler yapılabilirdi'' diye konuştu.

Bağımsız İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Başbakanın Recep Tayyip Erdoğan'ın açlık grevine karşı yaklaşımının, geçmişte Kenan Evren'in sözlerini anımsattığını iddia etti. Açlık grevindekileri sanki birileri yönlendiriyormuş gibi gösterilmeye çalışıldığını savunan Tüzel, bunun, çaresizliğin itirafı olduğunu ileri sürdü.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, bütçenin herkesi gözettiğini söylediğini ama aslında gözetmediğini savunan Tüzel, ''Gelir adaletsizliği çarpıcı şekilde görünüyor. Bütçe, sermaye kesiminin ihtiyaçlarını gözetiyor. İstihdamsız büyüme stratejisi izleniyor ve sıcak paraya güveniliyor. Sermayenin rantçı, yağmacı temsilcilerinin bulunduğu sınıfa yanıt veren bir bütçe'' diye konuştu. Tüzel, bu bütçe ile halkın sorunlarına çözüm getirilemeyeceğini öne sürdü.

-''Konuya limon sıktınız''-

AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, komisyonun dünkü toplantısını anımsatarak, muhalefetin, bütçenin içeriğine yönelik eleştirecek bir şey bulamayınca, konu gündemde yer almasın diye komisyonda limon sıkmak dahil her şeyi yaptığını söyledi. Berber, ''Bütçe ciddi bir kanundur. Tartışmalar, bu ciddiyete uygun şekilde yapılmalıydı. Ama tasarının görüşülmeye başlandığı ilk gün bu konuda gölgeleme yapıldı. Yani deyim yerindeyse konuya limon sıkıldı'' dedi.

Türkiye'nin kriz sürecinde reyting puanının nereden nereye geldiğinin belli olduğunu ifade eden Berber, küresel ekonomik krizin Türkiye'yi teğet geçtiğini, bunu dış gözlemcilerin de söylediğini belirtti.

Krizde, dünyanın da takdir ettiği şekilde bir ekonomi yönetimi sergilendiğini anlatan Berber, ülkenin 2013 yılında tekrar büyüme trendine girdiğini, ekonomi yönetimini tebrik ettiğini söyledi.

Dış ticarette de önemli başarılar sağlandığına işaret eden Berber, 50'nin üzerinde ülkeye vizesiz giriş sağlandığını, komşu ülkelerle ticaretin 2 kat, bazı ülkelerle 5 kat artırıldığını vurguladı.

Türkiye'nin ekonomisinin daha önce belli uluslararası ekonomi çevrelerinin etkileriyle yönetildiğini ifade eden Berber, artık ülkenin ekonomisinin bağımsız şekilde yönetildiğinin altını çizdi.

CHP Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, bütçede, taşıt alımları için ''yurt içi hibe yönteminin'' öngörüldüğünü belirterek, ''Neden böyle bir uygulamayı bütçeye koyuyoruz- Kurumlara kim, neden araç hibe edecek- Sanki vatandaşa zorla bir takım şeyler yaptırılacak gibi hissediyorum'' dedi.

Kurt, Hükümet'in, mali disipline önem verdiğini söylediğini, ancak hala mükellef ile devlet arasında barışın sağlanmadığını iddia etti.

Dış politikayı da eleştiren Kurt, komşuların tümü ile sorunlu dış politika izlenmesi nedeniyle ürünleri satacak ülke bulmakta zorlanıldığını savundu. Kurt, kavgacı dış politikanın ekonomiye ciddi zarar verdiğini ifade etti.

Tasarı üzerinde görüşmeler devam ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber