İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesini komisyonda anlattı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2012 13:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesinin görüşmelerine başlandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi üzerinde sunum yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, aile, barınma, yakacak, eğitim, ücretsiz ders kitabı dağıtılması gibi yardımlar konusunda bilgi verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, cezaevlerindeki erkeklerin eş ve çocuklarına yönelik sosyal destek için Adalet Bakanlığı ile yeni çalışma başlattıklarını bildirdi.

TOKİ Başkanlığı ile yaptıkları çalışma sonunda sosyal konut projelerinde 1+1 sistemden 2+1'e dönüştürülmesine ilişkin çalışma yaptıklarını belirten Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla da bu konutların yapılmaya başlandığını söyledi.

Bakanlığın sosyal yardım politikalarında zaman zaman ''bize balık veriyorsunuz ama tutmayı öğretmiyorsunuz'' şekilde bir takım eleştiriler geldiğini anımsatan Şahin, üreten ve istihdamın içinde olan insanların arttırılmasına yönelik çalışmalara önem verdiklerini söyledi.

Bakan Şahin, özellikle kadınlara yönelik 15 bin TL sıfır faizle iki yıl sonra ödemeli önemli bir sosyal yardım sistemlerinin bulunduğunu anımsatarak, bu sistemin çok daha etkin şekilde kullanımı için yeni bir tanıtım çalışmasına başladıklarını duyurdu.

Sosyal yardım sisteminde çalışabilecek genç erkek nüfusun istihdam bağlantısının sağlanarak iş odaklı çalıştırılmasını ve verilen işi beğenmeyip çalışmak istememesi halinde, sosyal yardımın yeniden değerlendirilmesi mantığını çok önemsediklerini ifade eden Şahin, bu sebeple 21 bin kişiyle İŞ-KUR bağlantısının yapıldığını ve yardım alan 10 bin kişinin işe yerleştirildiğini, 9 bin 400 kişinin de kursa başladığını aktardı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde 2 bin iş ve meslek danışmanının işe alındığını aktaran Şahin, sosyal yardımlarda çalışan ekiplerle bu danışmanları entegre edeceklerini, böylece sosyal yardım alan bireylerin istihdamının arttırılacağını söyledi. Şahin, bu çalışmanın gelecek hafta tamamlanacak network sistemiyle daha da güçleneceğini bildirdi.

Boğaziçi Üniversitesi'nin eşi vefat eden, eşi cezaevinde olan ve boşanmış kadınlara yönelik çalışmasına değinen Şahin, bu çalışmanın ışığında öncelikle eşi vefat eden kadınlara yönelik sosyal yardımlara başladıklarını anımsatarak, ''İkinci hedef grubumuz olan cezaevlerindeki erkeklerin dışarıdaki eş ve çocukları için Adalet Bakanlığı ile yeni çalışma sistemimizi başlattık'' dedi.

Bakan Şahin, yeni düzenlemeyle yeşil kart sisteminde 3,5 milyon kişinin artık para vererek sağlık hizmetinden faydalanmaya başladığını da bildirdi.

Sosyal yardımlarda TÜBİTAK ve TÜİK ortaklığında yürüttükleri çalışmayla puanlama sistemine geçeceklerini kaydeden Şahin, ''Çalışma tamamlanmak üzere. Bölgeler arası gelişmişlik düzeyini gözetiyoruz. Kır-kent ayrımını yapıyoruz. Hane ziyaretleri sırasında bunu birebir teyit ediyoruz. Bu yılın sonunda puanlama sistemini, yani gelen ailenin toplam maliyetine göre aileyi kademelendireceğimiz bir yardım sistemini hayata geçireceğiz'' dedi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Azize Sibel Gönül, ''bir salgın hastalık gibi her alana sirayet eden şiddetle, topyekun mücadele edilmesi'' gerektiğini söyledi.

Milletvekilleri, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi üzerinde görüşlerini dile getirdi.

TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Gönül, kadınların istihdamının artırılmasıyla ilgili sürekli çalışıldığını belirterek, organize sanayi bölgelerinde kreş açılmasına yönelik protokolün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Şiddetle, topyekun mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Gönül, şiddetin, salgın hastalık gibi spordan sağlığa kadar her alana sirayet eden bir davranış biçimi olduğunu belirtti.

Medyanın, eğitimcilerin, politikacıların, kanun uygulayıcıların bu konuda bilinçli ve duyarlı olmasını isteyen Gönül, ''Şiddetle mücadele, bir bütün olarak, bir başlıkta incelenmeli. Hiçbir insanımızın şiddet mağduru olması, ölmesi kabul edilemez. Alınan önlemleri takip ediyoruz ve edeceğiz. Uygulamalarda eksiklik olduğunda uyarmak da hepimizin görevidir'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, bakanlığın teşkilat kanunu bulunmadığını, KHK ile kurulduğunu belirterek, bu durumda bütçenin de görüşülmemesi gerektiğini savundu.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Meclis'in uzun çalışma saatleri bulunduğunu, sabah 5'te çıkıp, sabah 10'da geldiklerini dile getirdi. Günal, Bakan Fatma Şahin'e, ''Biz de engelli hale geleceğiz bu gidişle, engelli olmadan bize sahip çıkın'' diye espri yaptı.

AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar da 2002'de Sağlık Bakanlığı Müsteşarı olduğunda, Sağlık Bakanlığı'nın, yaklaşık 19 yıldır KHK ile yönetildiğini belirterek, bakanlığın bütçesinin görüşülmesine engel bulunmadığını belirtti.

Ünüvar, Günal'a ise ''Beden olarak çalıştıkça daha güçlü oluruz'' diye karşılık verdi.

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, kadına yönelik şiddetin önlenemediğini, kadınların istihdamının ve fırsat eşitliğinin sağlanamadığını savundu.

Bütçenin görüşmelerine, verilen aradan sonra devam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber