Milli Savunma Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi görüşülüyor...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Kasım 2012 21:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ağrı, Iğdır, Hatay ve Van illerinde toplam 118 hudut birlik tesisinin inşa edilmesinin planlandığını, bunlardan 34'ünün tamamlandığını bildirdi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığı'nın 2013 Yılı Bütçesi üzerinde sunum yapan Yılmaz, savunma faaliyetlerinin yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin destek verdiği uluslararası görevler, Türkiye'nin askeri alanda imzaladığı uluslararası anlaşmalar ve savunma sanayi faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi.

Yılmaz, Türkiye'nin, günümüz tehditleri ile mücadelede gelişen her yeni durum karşısında, milli menfaatlerin korunması doğrultusunda uygun politikalara yönlenerek ve milli güç unsurlarını etkin şekilde kullanarak küresel ortamdaki etkinliğini artırdığını, bölgesel inisiyatif sahibi ülke konumunu güçlendirdiğini söyledi.

Türkiye'nin, ulusal bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğü ve ulusal çıkarlarını korurken müttefiklerine karşı uluslararası yükümlülüklerini de yerine getirdiğine işaret eden Yılmaz, bu doğrultuda, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında Lübnan ve Sudan'da, NATO kapsamında Kosova ve Afganistan'da, Avrupa Birliği şemsiyesi altında da Bosna-Hersek'te yürütülen barışı destekleme görevleri ile Karadeniz İşbirliği Görev Grubu faaliyetlerine iştirak ettiğini anlattı.

Yılmaz, diğer ülkelerle askeri ikili ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini, bugüne kadar 64 ülke ile askeri alanda eğitim, teknik ve bilimsel işbirliği anlaşması, 46 ülke ile savunma sanayi işbirliği anlaşması, 52 ülke ile de askeri eğitim ve işbirliği anlaşması imzalandığını ifade etti.

Askere alma faaliyetlerinde de vatandaşlara kolaylık sağlayacak bazı yasal değişiklikler yaptıklarını belirten Yılmaz, bedelli askerlik uygulamasından 30 yaşından gün alan yaklaşık 70 bin kişinin faydalandığını anımsattı.

Yılmaz, hudut birliklerinin yeni ve güvenli tesislere kavuşturulması amacıyla başlatılan çalışmaların hızla devam ettiğine dikkati çekerek, ''Ağrı, Iğdır, Hatay ve Van illerinde toplam 118 hudut birlik tesisi inşa edilmesi planlanmış, bunlardan 34'ü tamamlanmıştır. 54 tesisin inşa faaliyetleri, 30 tesisin ise proje ve ihale çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca, 172 müstakil gözetleme kulesi ile bin 23 kilometre hudut yolunun inşası büyük ölçüde tamamlanmıştır'' dedi.

-''Savunma ihtiyaçlarının çoğu yurt içinden karşılanıyor''-

Bakan Yılmaz, ulusal savunma sanayinin bir ülkenin güvenliği ve bağımsızlığı için büyük öneme sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin, karşı karşıya bulunduğu tehditler dikkate alındığında yüksek teknoloji içeren savunma ihtiyaçlarının karşılanmasında yurtiçi kaynakların kullanılması hayati önem arz etmektedir.

2011 yılı verileriyle, savunma ihtiyaçlarının yurt içinden karşılanma oranı yüzde 54'lere ulaşmıştır. Toplam savunma ve havacılık sektör cirosu bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 4 milyar 380 milyon ABD dolarını bulmuştur. Toplam savunma ve havacılık ihracatı 1 milyar 90 milyon ABD dolarına ulaşmıştır.''

Sunumunda, yerli savunma sanayi projelerine de değinen Yılmaz, ilk Altay Milli Tankı prototipinin üretiminin yapıldığını, tankın bin 766 kilometreyi aşkın muhtelif testi gerçekleştirdiğini söyledi. Yılmaz, atışlı test prototipinin üretim faaliyetlerinin bu yıl Kasım ayı ortasında tamamlanmasının ardından Aralık ayında atışlı testlere başlanılacağını bildirdi.

Yılmaz, mayına karşı korumalı araç (Kirpi) projesi kapsamında, 2011'den itibaren 273 aracın teslimatının yapıldığını, Milgem projesi kapsamında Türk tersanelerinde yapılan Büyükada gemisinin de 2013 yılı Eylül ayında Deniz Kuvvetleri'ne teslim edileceğini kaydetti. Üretilen 3 ATAK helikopterinin testlerinin sürdüğünü ifade eden Yılmaz, bu yıl sonuna kadar helikopterlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslim edileceğini söyledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Milli Savunma Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesinin görüşmeleri sürüyor.

MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, AK Parti'nin, terörle mücadelenin, teröristle mücadeleden başladığını bilmediğini savundu.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Genelkurmay Başkanlığı'nın, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlanması gerektiğini, bunun Hükümet'in görevi olduğunu söyledi. Kurt, bakanlığa bütçeden sağlanan ödeneğin fazla olduğunu öne sürdü.

Kurt, komisyon üyeleri içinde en fazla askerle yüz yüze gelen, sıkıntılarına tanıklık eden milletvekili olduğunu ifade ederek, bu yaz, Yüksekova'da sınır boyu karakollarında er, erbaş ve rütbeli subaylarla sohbet ettiğini, çaylarını içtiğini, sıkıntılarını dinlediğini söyledi.

Hiç kimsenin bulunduğu yerden ve psikolojinden memnun olmadığını ileri süren Kurt, ''Bir karakol düşünün ki, insanlar günde yarım saat bile güneş görmüyor'' dedi.

Kurt, bakanlığın açıklamasına göre, son 10 yılda 934 intihar vakasının olduğunu, intihar edenlerin, çatışmalarda yaşamını yitirenlerden daha fazla olduğunu vurguladı. Kurt, bu sendromun başlangıcının işareti olduğunu belirterek, siyasetçilerin bu konunun ve nedenlerinin üzerine eğilmesi gerektiğini kaydetti.

Kurt, sadece sivilin değil, askerlerin de ölmemesi gerektiğini ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, yurt savunmasına yönelik yeniden yapılanmanın hayata geçirilemediğini, bu konuda geç kalındığını ileri sürdü. Ayaydın, Türkiye'nin, iç ve dış dinamikler nedeniyle bu yenilenmeye, reforma en çok ihtiyaç duyan ülkelerin başında geldiğini anlattı.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Türkiye'nin gözbebeği olduğunu dile getiren Ayaydın, ''Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının moral ve şevkini bozacak hareketlerden kaçınmak ortak arzumuz olmalıdır. Ancak Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının, rütbeleri ne olursa olsun demokrasimizi askıya alacak her türlü hareketlerden uzak durmaları gerektiği asli görevleri olmalıdır'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, insansız hava araçlarıyla ilgili İsrail ile yapılan anlaşmada İsrail'in ne kadar kazandığını sordu. Çam, ''Önce insansız hava araçları satın almak için para ödüyorsunuz sonra da milyonlarca dolar verip aynı araçları kiralıyorsunuz. İsrail'e para musluğu bağlamaya yemin mi ettiniz-'' dedi.

AK Parti'nin, ülkeye halktan ve Meclis'ten habersiz bir ateş gömleği giydirdiğini iddia eden Çam, ''Suriye ile çıkacak bir savaşta anneler Türkçe, Kürtçe, Arapça ağıt yakacaklar. Ama kimileri zafer çığlıklarını İngilizce ve İbranice atacaklar'' diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber