2 bin kız okulla buluşacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2012 20:44, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Milli Eğitim Bakanlığı, kızların okullaşmasına yönelik yürüttüğü proje kapsamında en az 2 bin kızın ortaöğretime başlamasını hedefliyor.

MEB'in özellikle kız çocuklarının okullaşmasının artırılmasına yönelik çalışmaları devam ediyor. Çalışmalar kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nce, ''özellikle kız çocuklarının okullaşmasının artırılmasına yönelik proje'' yürütülüyor.

16 ildeki pilot uygulamayla ilk ve ortaöğretim düzeyinde okullaşma oranlarının artırılması, ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde okul terk oranlarının düşürülmesi, mesleki beceri ve yeterlilikleri artırılarak iş gücüne katılımlarının sağlanması, aileleri eğitimin önemi konusunda bilinçlenmeleri ve bununla özellikle kızların okula gönderilmesi hedefleniyor.

Avrupa Birliği'nce desteklenen, bütçesi 16 milyon avro olarak belirlenen projede Ağrı, Adıyaman, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, Kars, Muş, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van'da çalışmalar sürdürülüyor.

Proje kapsamında şimdiye kadar kız çocuklarının okullaşmasını engelleyen sosyoekonomik faktörlerin belirlenmesine yönelik geniş kapsamlı araştırma yapıldı. Ailelerle görüşüldü, ev ziyaretlerini gerçekleştirecek bin 250 öğretmen ve 500 üniversiteli kıza iletişim eğitimi verildi.

Kız çocuklarının okullaşmasının sürdürülebilirliğini sağlamak için öncelikle yatılı ilköğretim bölge okulları olmak üzere tüm okullarda ve rehberlik araştırma merkezlerinde psikolojik rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinin etkinliği artırıldı. Okula devam etmeme riski bulunan öğrencileri psikolojik ve akademik olarak güçlendirmeye yönelik öğrenci destek materyalleri geliştirildi.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'dan spot filmler

Kız çocuklarının okullaşmasının önündeki engelleri kaldırmaya yönelik iletişim kampanyası da düzenlendi.

Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in yer aldığı ''Yüzde 100 okuyan Türkiye'' hedefiyle üç spot film hazırlandı. Bu filmler 42 ulusal kanalda iki ay süresince 10 bin 680 defa yayımlandı. 9 il için 18 okula ders ekipmanlarının alımına yönelik ihale yapıldı. Ekipmanların okullara dağıtım süreci devam ediyor.

Öte yandan projeyle kızların okullaşmasının önündeki sosyoekonomik direnci çözmek amacıyla kız çocukları ortaöğretimden yararlanmayan 3 bin 200 aileyle yüz yüze görüşülmesi planlanıyor. Böylelikle en az 2 bin kız çocuğunun okullaşması hedefleniyor.

Proje kapsamında ayrıca kız çocuklarının okullaşmasıyla ilgili uluslararası bir konferansın da düzenlenmesi planlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber