İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Akıllı bomba üreten 4 ülkeden biri olduk/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2012 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye sadece 4 ülkenin ürettiği, bombaları akıllı hale getiren sistemi geliştirdi. TÜBİTAK'ın 5 yıllık çalışması sonucu üretilen akıllı bomba ile F-16'lar hedefi 12'den vuracak.

TÜBİTAK, savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kiti'ni (HGK) geliştirmeyi başardı. Böylece Türkiye akıllı bomba üretebilen 4 ülkeden biri oldu. TÜBİTAK bir süre önce yerden fırlatılan füzeler için de ?süper göz' geliştirmişti. 5 yıllık bir çalışma sonrası geliştirilen HGK'lar güdümsüz bombaların üzerine giydirilecek şekilde tasarlandı. Akıllı hale getirilen bombalar, koordinatları belirlenen hedefi uydu ve özel algılayıcıları yardımıyla 6 metre gibi düşük bir sapma değeri ile yok ediyor. Böylece ortadan kaldırılması istenen hedef dışındaki yerlere zarar verilmeden harekat yapılabiliyor. Savaş uçakları normal bombaları 5-6 kilometre uzaklıktan atarken, HGK'larda bu uzaklık 25 kilometreye çıkıyor.

Proje hakkında bilgi veren Sanayi Bakanı Nihat Ergün, HGK'ları dünyada sadece 4 ülkenin üretilebildiğini belirterek, bu sisteme yurt dışından da talep geldiğini açıkladı. TSK'nın akıllı bomba ihtiyacını karşılamak için HGK'ların seri üretime geçeceğini belirten Ergün ?2013'ten itibaren hava kuvvetleri yüzde 100 yerli HGK'larla daha da güçlenecek? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber