Türkiye, ekonomide yeni bir döneme girdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2012 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası sermayenin yatırım liginde alt sıralarda yer alan Türkiye, Fitch'ten gelen not artışıyla artık yeni bir döneme girdi. Diğer iki not kuruluşu Moody's ve S&P'nin kötümser bakışını sürdürdüğü bir ortamda Fitch anlamlı bir adım atarak Türkiye'yi ?yatırım yapılabilir' ülke ligine taşıdı Çevrede Suriye ve İran riski, Avrupa bölgesinde ekonomik kriz, ABD'de seçim riski ve global istikrarsızlık ortamında verilen not, Türkiye'nin ulaştığı güçlü göstergelerin sonrasında geldi. Türkiye bu belirsiz dönemde geri adım atmayarak çıkışını sürdürdü. Not artışı yatırımların artmasının önünü açacak

Türkiye uzun zamandır beklediği ?yatırım yapılabilir ülke' seviyesindeki kredi notuna kavuştu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe artırarak yatırım yapılabilir düzeye çıkardı. Kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükselten Fitch, görünümü ise durağan olarak açıkladı. Türkiye, Avrupa'daki borç krizinin ve Ortadoğu'daki büyük çalkantının sürdüğü bir dönemde istikrarlı ekonomisiyle kredi notunu yükselterek büyük bir başarıya imza atmış oldu.

Fitch'in 8 Kasım'da İstanbul'da bir konferans düzenleyeceğini açıklaması piyasalarda heyecan yaratmıştı. Milliyet 5 - 7?Kasım arasında Fitch'in bir not artırımına gidebileceğini yazmıştı.

Fitch, Türkiye'nin kredi notunu, kısa vadede azalan makrofinansal risklerini ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye geri dönüş yolunda olmasını gerekçe göstererek yatırım yapılabilir seviyeye yükselterek 1994'ten bu yana Türkiye'ye bu seviyede not veren ilk kuruluş oldu. Fitch Türkiye'nin yerel para birimi cinsi kredi notunu ise iki kademe artırarak BBB'ye yükseltti.

Güçlü bankacılık avantaj

Ekonominin yumuşak iniş yolunda olduğunu belirten Fitch, devletin makul ve azalan borç yüküne dikkat çektikten sonra kredi notunu destekleyen unsurları ?güçlü bankacılık sistemi, orta vadedeki olumlu büyüme görünümü ve görece zengin ve çeşitlenmiş ekonomi? olarak sıralandı.

Sürdürülebilir büyüme

Kamu maliyesinin kredi notunun ana kuvvetli unsuru olduğunu belirten Fitch, özelleştirme gelirleri hariç bütçe açığının gayrı safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 1.9 düzeyinde kalmasını beklendiğini belirtti. Ekonominin sürdürülebilir büyümeye dönme yolunda ilerlediğini belirten Fitch şunları kaydetti:

?Not artırımı kısa dönemde makrofinansal risklerin gevşemesi ve devletin azalan borç yükünü yansıtıyor. Türkiye ekonomisi diğer yatırım yapılabilir seviyedeki ülkelerden daha volatil kalacak. Türkiye'de kamu maliyesinin durumu kredi notu artışında güçlü ana unsur. Türkiye'nin güçlü bankacılık sistemi kredi notunu destekliyor.?

Türkiye'nin dış finansman göstergelerinin kredi notu üzerindeki temel zayıflık unsuru oluşturduğunu ifade eden Fitch, ?Cari açıkta belirgin ve kalıcı düşüş kredi notunu yukarı yönlü destekler. Ancak bunu yakın vadede öngörmüyoruz. Dış şoklar veya içeride politika hatasının tetikleyeceği bir ödemeler dengesi krizi olumsuz kredi hareketine neden olabilir? açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber