İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

MHP'nin atanamayan öğretmenlere ilişkin grup önerisi kabul edilmedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2012 20:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin atanamayan öğretmenlere ilişkin grup önerisi kabul edilmedi.

MHP, ataması yapılmayan öğretmenlerin sorunlarının araştırılmasına ilişkin Meclis araştırması önergesinin bugün görüşülmesi önerisini Genel Kurul'a getirdi.

Öneri lehinde konuşan MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, AK Parti gündeminin, ülkeyi bölünmeye götürecek eyalet sisteminin getirilmesi olduğunu iddia ederek, ''Milletin gündemi bu değil. Millet, evine ekmek götürmenin peşinde'' dedi.

''Onlar atanamayan öğretmenler değil, AKP'nin atamasını yapmadığı öğretmenlerdir'' diyen Işık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2002 İzmit mitinginde, ''bütün öğretmenleri göreve başlatacağız'' demesine karşın, 10 yılda gelinen noktada, 72 bin öğretmen açığının 150 bine çıktığını ifade etti.

Işık, Erdoğan'ın, ''boşta öğretmen adayı kalmayacak'' dediğini de ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 236 bin 895 öğretmen adayının atama beklediği yönünde açıklama yaptığını bildirdi.

Alim Işık, AK Parti'nin yeni okul açmakla övünmesine rağmen, bu iktidar döneminde 15 bin 961 okulun kapandığını, yani 200 bin dersliğin çöplüğe döndüğünü ileri sürdü.

Aleyhte konuşan BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, cezavlerinde devam eden açlık grevleri konusuna değindi.

300 bin öğretmenin atama beklerken, 60 bin öğretmenin ücretli öğretmenlik yaptığını belirten Birtane, öğretmenlerin, ücretli öğretmenlikle uygulanan ucuz işgücüne ''hayır'' dediğini kaydetti.

-''Meclis'in tozlu raflarında bekleyen...''-

Öneri lehinde konuşan CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, bu konuda Meclis'in tozlu raflarında bekleyen 100 araştırma önergesi olduğunu söyledi.

''Atama bekleyen 250 bin öğretmeni sisteme alın diyemem ancak Başbakan, 'OECD'nin en hızlı büyüyen ülkesi olduk' diyorsa, siz bu öğretmenleri sisteme dahil etmek zorundasınız'' diyen Altay, ücretli öğretmenlik uygulamasının kölelik olduğunu kaydetti.

AK Parti'li milletvekilleri, Altay'ın, ''Milli eğitim sisteminin içine ettiniz, perişan ettiniz'' sözlerini tepki gösterdi.

Altay, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'e yönelik, ''Ömer Dinçer'den önce öğrenci başına düşen derslik sayısı neydi, şimdi ne- Gelsin bunun cevabını versin. Başbakan yapılan derslik sayısını 146 bin, Dinçer ise 181 bin olarak açıklıyor, bunun hangisi doğru-'' diye sordu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bakan Dinçer'e fırça attığını iddia eden Altay, ''Başbakan bakana fırça atarsa, öğrenci eğitime güvenir mi-'' dedi.

-Bakan Ömer Dinçer-

Sataşma gerekçesiyle söz alan Ömer Dinçer, 2003'ten beri yapılan derslik sayısının 181 binden fazla olduğunu söyledi.

Sadece geçen yıl 22 binden fazla yeni derslik kazandırdıklarını vurgulayan Dinçer, ilkokullarda 31 olan bir derslik başına düşen öğrenci sayısının hala aynı olduğunu bildirdi.

Dinçer, Altay'ın söylediği derslik başına düşen öğrenci sayısında hata olduğunu ifade ederek, ''İstanbul'da derslik başına düşen 80 öğrenciden bahsediliyor ama bir öğretmen karşısındaki öğrenci sayısı 40'tır'' dedi.

Tekrar söz alan Altay, ''Başbakan derslik sayısını 146 bin artırdık, bakan ise 181 bin diyor. Ya Başbakan ya da Bakan yalan söylüyor'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de İstanbul'da Sultanbeyli ve Sancaktepe'de 55-60 kişilik sınıflar olduğunu iddia etti.

Sataşma gerekçesiyle kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, bu tür ağır ithamlarda bulunmanın bir anlamının olmadığını belirterek, ilave 180 bin derslik açıldığını, 30 bin dersliğin ise devre dışı kaldığını anlattı.

-''Bardağın hiç dolu tarafı yok''-

AK Parti Amasya Milletvekili Avni Erdemir de öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, muhalefete göre bardağın hiç dolu tarafının olmadığını söyledi.

''Ya siz şaşı bakıyorsunuz ya da millet yanlış görüyor, siz de bize milletin gözü ile bakın'' diyen Erdemir, iktidarlarında 367 bin öğretmen atadıklarını kaydetti. Öğretmenlerin yarısından fazlasının iktidarlarında atandığını ifade eden Erdemir, ücretli öğretmen sayısını da 53 binden 12 bine düşürdüklerini bildirdi.

MHP'li milletvekilleri, Erdemir'in, ''MHP döneminde atanamayan öğretmenler, batık bankalar vardı''' sözlerine tepki gösterdi. MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, ''İktidara gelir gelmez hangi patronların vergi cezalarını, usulsüzlüklerini affettiniz- Hortumlandı dediğiniz bankaların patronlarının 3 milyara yakın vergi cezalarını sildiniz. Başbakan, hortumcuların helikopterine binip gezdi'' dedi.

Günal'a yanıt veren Canikli, ''Böyle bir ithamda bulunabilmek için önce kim hortumcu, kim vergi kaçırmıştır, bunları açıklamak lazım. Gerçek olmayan, ispat edemeyeceğiniz şeyler söylediniz. Böyle bir iddiada bulunmak ne kadar doğrudur, vicdanidir- Elinizde belgeniz varsa onu ortaya koyun tartışalım ama ne bilgi ne de başka bir şey var. Bu iddiaların hepsi asılsızdır'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından MHP'nin grup önerisi kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber