Fitch'in notuyla birlikte Türkiye artık farklı bir ligde/ Video

Haber Giriş : 07 Kasım 2012 07:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hüseyin Kocabıyık/ Yeniasır

Bu sözü söyleyen kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Başanalisti Ed parker.

Biliyorum, takıntılı ve müfrit Ak Parti Hükümeti düşmanları bu gelişmeye çok bozuldular. Ama yapacak bir şey yok, Türkiye başarılarına bir yenisini daha ekliyor ve bütün dünya kriz halinde kıvranırken dünya kriterlerine göre iyi bir karnenin sahibi oluyor. Müfrit Ak parti düşmanları bu büyük başarıyı eğip bükmeden, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları nedir ve ne işe yarar, biraz bundan bahsetmek istiyorum.

Ülkelerin, zengin dahi olsalar, kendi parasal birikimleri, kendi ekonomik potansiyelleri, kalkınmayı ve refahın sürekliliğini temin etmeye yetmeyebilir. Onun için iki temel imkanın kapısının aralık durması gerekir: Birincisi, ülke yabancı yatırımcı için cazip ve gelecek vadeden bir konumda olmalı. İkincisi, ülkelerin ekonomileri ve yatırımcıları yatırım yapmaya karar verdikleri vakit, uluslararası piyasalardan düşük faizli, uygun şartlarda kredi bulabilmelidir. Dünyanın en değerli şeyi paradır ve size düşük faizli kredi verecek veya sizin topraklarınıza yatırım yapacak adamın ülkenizi güvenilir bulması zorunludur. Aksi halde dayar faizi ve sizin ocağınızı söndürür; o ülkelerin zavallı insanları faiz ödemekten iflah olmaz.

***

Bütün bu trafik ve ilişkiler sistemi zamanımızda şöyle işliyor. Uluslararası bağımsız derecelendirme kuruluşları ülke ekonomilerini izliyor ve inceliyor. Bu ülkelere belirli notlar veriyor. Kimse sanmasın ki bu kuruluşlar dışarıdan gelecek etkilere açık. Hayır, kesinlikle böyle bir şey söz konusu dahi olamaz. Hatırlanacağı gibi geçen yıl ABD gibi kapitalizmin anavatanı olan bir ülkenin notu S&P adlı derecelendirme kuruluşu tarafından aşağıya çekilivermişti. Fitch bu işi yapan birkaç kuruluştan birisi ve esasında en katı olanı. Piyasalarda "sıfırcı hoca" da denilen bir kuruluş olan Fitch, Türkiye'nin kredi notunu BB'den BBB-'ye yükseltti. Tekrar ediyorum, bu basit bir işlem değil, size para verecek olan ülkeler veya kuruluşlar önce işte ülkenizin bu kredi notuna bakıyor. Bu gelişmenin arkasından yaşanacak ekonomik hadiseler bizim her bir insanımızı olumlu yönde etkileyecek. Ülkemizin uluslararası ağırlığını ve gücünü arttıracak.

***

Bu olayın ekonomik olarak anlamı gerçekten büyük. Türkiye'nin bir dünya yıldızı olduğuna dair inanç besleyenleri haklı çıkaran bir sürecin en somut göstergesi. Ancak, gece gündüz Türkiye için felaket senaryoları yazanlar, yarın bölünüp yıkılacak bir Türkiye karikatürüne inanmamız için olmadık soytarılıkları yapanlar, kendi hükümetine, kendi devletine, kendi müteşebbisine, kendi merkez bankasına güvenmeyenler, hatta ülkesini dışarıya gammazlayanlar, şu an da nasıl bir ruh haliyle nasıl yaşıyorlar, merak ediyorum.

Aslında vicdanlı her muhalifin bir miktar zihinsel türbülansa girmesi kaçınılmaz; işleri zor gerçekten.

Bu ülkenin ana muhalefet partisi lideri, Fitch'ten Türkiye lehine karar çıktığı gün gazetelerin ekonomi muhabirlerine ülkenin ekonomisinin nasıl battığını anlatmakla meşguldü.

Evet, Türkiye'nin kredi notu yükseliyor...

Türkiye aleyhine çalışanların ahlak notu ise "sıfır"!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber