İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Asgari ücretle vergi kaçıran patronu yakacak formül!/ Video

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Kasım 2012 19:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel sektörde ücretli olarak çalışan 13 milyon 194 bin 783 kişinin, 6 milyon 264 bin 123'ünün asgari ücretli gösterilmesi, hem Maliye hem SGK'yı harekete geçirdi. SGK, mesleklerde ortalama ücreti belirleyecek, altında çalıştıran işverenleri denetleyecek.

Akşam Gazetesi Aslı Işık'ın haberine göre çalışanların yüzde 47'sinin asgari ücret üzerinden gösterilmesi sonrası harekete geçen hükümet, 1 Kasım'da düğmeye bastı.

Uluslararası meslek kodları esas alınarak 5 bin 400 meslek kodu belirleyen, 1 Kasım'dan itibaren işverenlerin sigortaya bildirdiği aylık prim ve hizmet belgelerinde, çalıştırdıkları her kişi için meslek kodu isteyecek.

Öncelikle, üst kuruluşları ve ücret tarifeleri olan sektörler mercek altına alınacak. Eğitim iş kolundaki özel okul ve dershaneler, özel hastanelerde çalışan doktorların ücretleri incelenecek. Sağlık Bakanlığı'na yazı yazılarak ortalama pratisyen, uzman hekim maaşları sorulacak. SGK, çeşitli sektörlerde üst kuruluşlara yazı yazılarak ve ortak çalışarak ortalama ücret tespit edilecek.

Bugün işçilerin yüzde 47'si asgari ücretli gösteriliyor. Kurum, bu oranı bir iki yıl içinde yüzde 20-25'lere düşürmeyi hedefliyor.

Öğretmenler en az 2.200 TL maaş alacak

ÖZEL okullardaki öğretmenler kamuda 2 bin 200 TL olan öğretmen maaşından daha düşük ücrete çalışamayacak. SGK işverenlere, 'sizi kişi, ücret ve gün sayısı bazında takip ediyoruz. Öğretmenler bundan aşağı ücret alamayacak. Düşük bildirime devam ederseniz, işyerinizi denetime alacağız' diyecek. Örneğin turizm sektöründe ortalama ücret 2 bin 500 TL ise, 5 yıldızlı otelde çalışanlar asgari ücretli gösteriliyorsa, bu işyeri denetlenecek.

Futbol kulüplerinin denetim korkusu

Geçtiğimiz aylarda futbol sektörünü mercek altına alan SGK, futbolcuların yüzde 80'inin asgari ücretten çalıştırıldığını tespit etti.

Kulüp yöneticileriyle yapılan üç toplantının ardından, futbolcuların gerçek ücretten gösterilme oranının hiçbir denetim yapmadan yüzde 90'a çıktığı belirtildi. Kulüplerle yapılan toplantıda, gerçek ücretten gösterilmemesi halinde denetim yapılacağı vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber