Muhalefet partilerinin belediye başkanları da memnun/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2012 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

13 ilde büyükşehir belediyesi kurulmasını öngören yasa tasarısı, dün sabaha kadar süren görüşmeler sonucunda TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

Yasanın ilk yerel seçimlerde yürürlüğe girmesiyle birlikte 16 olan büyükşehir sayısı 29'a çıkarken, 559 belde belediyesi kapanmış olacak. Kanuna göre Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van büyükşehir belediyesi olacak. Mevcut büyükşehirlerden İstanbul, Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin yetki alanı il mülki sınırları olarak belirlendi. Mevcut büyükşehirlere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Bu illerdeki bucak teşkilatları ve il özel idarelerinin tüzel kişiliği kaldırılacak.

Kentimiz için çok iyi olacak

Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu (CHP): Büyük mutluluk duyduk. Kentimiz için çok iyi olacağını düşünüyorum ancak büyükşehir olduktan sonra kimsenin elinde sihirli değnek yok. Büyükşehirle birlikte imar tek elden yapılacak, bu yönü pozitif. Arkadaşlarımız şu anda bütün çalışmalarını yapmış, bitirmiş durumda. Bütün projelerimiz hazır.

Tek elden yönetim hizmet kalitesini artırır

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç (CHP): Büyükşehir statüsü kazanmak önemli bir gelişme. Hizmetler daha koordineli ve tek bir merkezden yönetilecek. Bu da kaliteyi artıracak. Ancak gelire göre giderlerde de artış olacağı aşikâr. İl genelinde yaklaşık 300 civarındaki köye ulaşım başta olmak üzere, birçok hizmet götürülecek. Tüm bunlar tabii ki ekonomiye dayanıyor. Köylerde yaşayanların hayat tarzları da değişecek.

Büyükşehir iyi ancak gelirlerimiz artırılmalı

Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok (MHP): Büyükşehrin şehrimiz için de memleketimiz için de iyi olacağını düşünüyorum. Bütün köy ve kasabalar büyükşehir belediyesine bağlanıyor. Ancak İstanbul ve Kocaeli'nin yapısıyla Balıkesir gibi köy sayısı fazla olan illerin yapısı birbirine benzemiyor. Coğrafyamız çok büyük, yerleşim yerimiz çok büyük. Nüfusumuz İstanbul ve Kocaeli'ne göre çok az. Bu zayıf noktayı ortadan kaldırmak için bizim gibi yerleşim yeri çok olan yerlerin öncelikle geliri artırılmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber