Adalet Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi görüşülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Kasım 2012 15:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Adalet Bakanlığı'nın 2013 yılı bütçesi görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam ediyor.

Komisyonda söz alan muhalefet milletvekilleri yargı sistemine yönelik eleştirilerde bulundu.

CHP İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, Türkiye'de en çok sorgulanan ve aranan hususun adalet olduğunu ifade ederek, ''Adalet Bakanımız'ın elindeki Kılıç ile terazi, adalet tanrıçasının elindeki kılıç ve teraziye pek benzemiyor. Sayın Bakan'ın elindeki kılıç insanların kafasını koparan bir kılıç, diğer elindeki terazi de AKP'nin kişiye özel adalet dağıtan tek taraflı bir terazi intibasını uyandırıyor'' diye konuştu.

Adalet Bakanlığı'nın 8 milyar liralık bütçesinin genel bütçenin yüzde 2'sinden daha az olduğunu anlatan Ayaydın, AB ülkelerinde her 100 bin kişiye 20 hakim, 10 savcı düşerken, Türkiye'de 10 hakim ve 5 savcı düştüğünü söyledi.

Tutukluluğu cezaya dönüştüren kararların toplum vicdanında karşılık bulmadığını savunan Ayaydın, ''Tutuklu 8 milletvekili halkın teveccühünü, halkın oylarını almasına rağmen bir türlü yasama faaliyetlerine katılma izni alamamaktadır'' dedi.

Ayaydın, hakim ve Cumhuriyet savcılarının maaşlarının 2006 yılından bu yana yüzde 20 gerilediğini belirterek, CHP'nin zam için destek vermeye hazır olduğunu kaydetti.

-''Sakık gizli tanıksa ben adaletten söz edemem''-

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Bali 5. Demokrasi Konferansı'nda ''Dünyada adalet yok. Dünyanın kaderi 5 ülkenin iki dudağının arasında'' dediğini anımsatarak, ''Türkiye'de adalet var mı- Türkiye'nin kaderi de bir kişinin iki dudağı arasında'' dedi.

Ergenekon Davası'nda terör örgütünün yöneticilerinden Şemdin Sakık'ın gizli tanık olduğunun ortaya çıktığını da hatırlatan Günal, adaletten söz edilemeyeceğini ileri sürdü.

Cezaevlerindeki terör örgütü mensuplarının ana dilde savunma talebiyle açlık grevi yaptığını ve bu konuda çalışma yürütüldüğünü ifade eden Günal, ''Bu nasıl adalet- Biz de mi açlık grevi yapalım-'' diye konuştu. Günal, bir ülkede adalete güvenin zedelenmesi halinde isyan ve düzensizliğin başgöstereceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın son dönemde idam tartışmalarını açtığını dile getiren Günal, ''Biz idamı, terör ve savaş hali hariç kaldırdık. Siz onları da kaldırdınız. Milletle alay mı ediyorsunuz'' dedi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Günal'ın sözlerine ''Öcalan'ı niye idam etmediniz. İdamı siz kaldırdınız'' diye karşılık verdi.

Günal ise idam cezasının tamamen 2004 yılında kaldırıldığını ifade ederek, ''İp o zaman boynunda duruyordu. Getir idam cezasını imzalamayan şerefsizdir'' dedi.

-''Adaleti zapt ettiniz''-

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan da Ak Parti'nin adil yargılama sisteminde tutuklu sayısında patlama olduğunu söyledi.

AK Parti'nin yargı ve adaleti zapt ettiğini öne süren Tarhan, ''Adalet artık Türkiye'de sadece kadın ismi oldu'' diye konuştu.

Terörle mücadele edenlerin, gazetecilerin, öğrencilerin cezaevine atıldığını ve yıllardır tutuklu yargılandığını ifade eden Tarhan, iktidar yanlılarının ise korunduğunu iddia etti.

Tarhan, Şanlıurfa Cezaevi'nde yangın çıktığında Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Silivri Cezaevi'ne gezi düzenlediğini belirterek, ''Cezaevinde insanlar yanarken siz Silivri'de yemek tattınız, sandalye teftiş ettiniz'' dedi.

CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de çıkarılan yargı paketlerine rağmen Türkiye'de hukuk, demokrasi ve insan hakları sorunlarının devam ettiğini, paketlerin sorunların kaynağına eğilmediğini, palyatif tedbirler içerdiğini savundu.

-Bakan'a Fidan sorusu-

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da Bakan Ergin'in sunumunda uzun tutukluluk süreleri ve tartışmalı yargı kararlarına değinmediğini vurguladı.

Aldan, Ergin'e, ''MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın gözaltına alınması ve tutuklanması girişimi sonrasında, Başbakan size 'HSYK'ya git, üyelerin hepsi istifa etsin' dedi mi- HSYK üyeleri de size istifa etmeyeceklerini söylediler mi-'' sorusunu yöneltti.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise yargı mensuplarının olumsuz çalışma koşulları ve iş yüküne değindi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise adaletin bir devlet için olmazsa olmaz şart olduğunu vurgulayarak, AK Parti döneminde hukukun üstünlüğü ilkesinin esas alındığını söyledi.

AK Parti'nin yargıya siyasal eksenli yaklaşmadığını dile getiren Çelebi, son 10 yılda çok sayıda yargı reformuna imza atıldığını, HSYK ve Anayasa Mahkemesi'nin yapılarının değiştirildiğini, yargının hızlı işlemesi için Yargıtay ve Danıştay'a yeni üyeler atandığını belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber