2004 yılı ÖSS genelgesinin tam metnini görmek için tıklayın

Haber Giriş : 04 Kasım 2003 23:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Yükseköğretim Genel Müdürlüğü


SAYI : B.08.0.YÖĞ.0.16.01.02-27802 04 KASIM 2003
KONU : 2004-ÖSYS

.....................VALİLİĞİNE
(İl Millî Eğitim Müdürlüğü)

GENELGE
2003/89

2004-2005 öğretim yılı için yüksek öğretim programlarına alınacak öğrencilerin seçme ve yerleştirme işlemleri, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yürütülecektir. Bu işlemlere ait kurallar 2004 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Kılavuzunda yer alacaktır. Bu kılavuz aynı zamanda Sınavsız Geçiş (MSG) ve Yabancı Dil Sınavı (YDS) ile ilgili kuralları da içerecektir.

1-2004-ÖSS'ye başvurma işlemleri 01 Aralık 2003 Pazartesi günü başlayacak ve 15 Aralık 2003 Pazartesi günü saat 17:30'da sona erecektir. Bu işlemlerle ilgili gerekli açıklamalar, 2004-ÖSS Kılavuzu ve Başvurma Belgesinden oluşan başvuru evrakı, ÖSYM tarafından okul müdürlüklerine ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerine doğrudan gönderilecektir.

2-Son sınıf öğrencileri kendi okul müdürlüklerinden alacakları Başvurma Belgelerini dolduracaklar ve kayıtlı bulundukları okul müdürlüklerine teslim edeceklerdir. Mezun durumdaki adaylar ise, Başvurma Belgelerini ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri veya istedikleri orta öğretim kurumlarından alabilecekler ve doldurduktan sonra Başvurma Belgelerini aldıkları ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri veya okul müdürlüklerine teslim edeceklerdir.

3-Okul müdürlükleri, kendi öğrencileri ile mezun durumdaki adaylara ait belgelerin kontrolüne büyük önem verecekler, işlemlerin zamanında ve hatasız yapılmasını sağlamak için gerekli önlemleri alacaklardır.

Başvurma süresi sonunda toplanan belgeler ?Başvurma Belgeleri Kayıt Formları?na işlendikten sonra okul müdürlükleri ve ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri bu formun bir kopyasını adayların görebilecekleri bir yere 16 Aralık-26 Aralık 2003 tarihleri arasında asacaklardır.

4-2004-ÖSS Kılavuzu ile Başvurma Belgesi ücretinin %20'si, bu evrakın adaylara dağıtımı, teslim alınması ve ÖSYM'ye ulaştırılması için yapılacak her türlü hizmet alımı, posta, kargo ve kırtasiye masraflarını karşılamak üzere satışı organize edecek olan okul kooperatifi, okul koruma derneği veya okul vakıflarınca gelir kaydedilecek, %80'i ÖSYM Döner Sermaye İşletmesi Hesabına yatırılacaktır. Bu konudaki işlemler için gerekli formlar ve bilgiler ÖSYM tarafından ilgililere gönderilecektir.

5-2003-2004 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olanlardan 2004 yılında ÖSS veya Sınavsız Geçiş (MSG) için başvuran adayların T.C. kimlik numaraları, ad-soyadları, cinsiyetleri, öğrenim durumları, okul numaraları, okul türü ile alan/kol/bölümlerine ait bilgileri her okul ayrı olmak üzere ÖSYM tarafından internet ortamında açılacak ve okulların işlem yapabilmelerine imkân sağlanacaktır.

Okul müdürlükleri, öğrencilerinin internet ortamındaki bilgilerini inceleyecekler, gerekli gördükleri düzeltmeleri yapacaklar, varsa eksik bilgilerini tamamlayacaklar; mezun olabilecek durumda bulunan fakat 2004 yılında ÖSS ve MSG'ye başvurmayan öğrencilerinin de ad-soyadlarını yazacaklardır. Okul müdürlükleri, internet yolu ile yayımlanacak açıklamalara göre, 2004 yılında ÖSS/MSG'ye başvursun veya başvurmasın, son sınıf düzeyinde bulunan tüm öğrencilerinin mezun olup olmadıklarını, bu öğrencilerden mezun olanların diploma/mezuniyet notlarını, mezun olamayanların diploma/mezuniyet notlarına benzer şekilde hesaplanmış başarı ortalamalarını ve okullarının lise birincilerini işleyeceklerdir.

Okul müdürlükleri, öğrencilerinin ÖSYM'deki işlemlerinin zamanında gerçekleştirilebilmesi için, son sınıf öğrencilerinin ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarını ders kesiminden itibaren iki hafta içerisinde bitirilecek şekilde planlayıp tamamlayacaklardır.

Okul müdürlükleri, internet ortamında işledikleri not ve diğer bilgileri liste halinde dökecekler ve bu listeyi öğrencilerinin görebilecekleri bir yere asarak öğrencilerinin bu bilgileri kontrol etmelerini sağlayacaklardır. Öğrencilerin düzeltme işlemleri en kısa zamanda bitirilecek ve sonlanmış olan bilgiler üç nüsha olarak dökülecek ve onaylanacaktır. Okul müdürlükleri not listelerinin iki nüshasını 30 Haziran 2004 tarihine kadar il millî eğitim müdürlüğüne ulaştıracaklar, birini de kendilerinde saklayacaklardır. Bu listelerde yer alan diploma/mezuniyet notu, bitirme yılı, okul türü ve alan/kol/bölüm bilgilerine ilişkin adayların bireysel olarak veya okul müdürlüklerinin doğrudan ÖSYM'ye yapacakları değiştirme istekleri kabul edilmeyecektir.

İl millî eğitim müdürlükleri, okullardan gelen listelerle ilgili işlemleri tamamlayarak elektronik ortamda bilgileri ve okullardan gelen not listelerinin bir kopyasını 02 Temmuz 2004 tarihine kadar ÖSYM'ye ulaştıracaklardır.

2003-2004 öğretim yılında son sınıf düzeyinde olan adaylar, il millî eğitim müdürlüklerinden ÖSYM'ye gelen diploma/mezuniyet notlarını veya başarı ortalamalarını internet T.C. kimlik numaralarını girmek suretiyle
05 Temmuz 2004 tarihinden itibaren öğrenebileceklerdir. Diploma notlarının ÖSYM'ye yanlış bildirildiği kanısında olan adaylar okul müdürlüklerine 3 gün içinde başvurarak gerekli düzeltmenin yapılmasını isteyebileceklerdir. Okul müdürlükleri, bu süre içinde yaptıkları değişiklikleri bağlı bulundukları il millî eğitim müdürlüklerine bildirecekler, il millî eğitim müdürlükleri de aynı süre içinde bu değişiklikleri internet ortamında ve faks yoluyla ÖSYM'ye aktaracaklardır. İl millî eğitim müdürlüklerinin 08 Temmuz 2004 tarihinden sonra ÖSYM'ye yapacakları değişiklik istekleri işleme konmayacaktır.

Diploma/mezuniyet notu bilgilerinin ÖSYM'de elektronik ortama aktarılması konusunda Bakanlığımız, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile sıkı bir işbirliği içine girecektir.

6-2004 Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) 20 Haziran 2004, Yabancı Dil Sınavı (YDS) ise 27 Haziran 2004 tarihlerinde yapılacağından sınav uygulanacak merkezlerde sınav günleri orta öğretim kurumlarında öğretim ve sınav yapılmayacaktır.

2004 ÖSS'nin ve YDS'nin uygulanacağı sınav merkezlerinde sınavda kullanılacak her dereceli okul binaları sınav günlerinde sınav için tahsis edilecektir. Bunun için sınav merkezlerindeki millî eğitim müdürlükleri ve okul müdürlükleri, ÖSYM adına görevli ?ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliği? ile yakın işbirliği kuracaklar ve kendilerine her konuda yardımcı olacaklardır. Sınav yapılacak okulların müdürleri ÖSYM tarafından ?Bina Yöneticisi? olarak görevlendirilecek; binaların sınava hazırlanmasından ve sınavın düzenli bir şekilde uygulanmasından sorumlu olacaklardır. Ayrıca, sınavda ?Salon Başkanı? ve ?Gözetmen? olarak görev alması istenecek bütün öğretmenler bu görevi büyük bir titizlikle yaparak, sınavın kurallara uygun bir şekilde yürütülmesine yardımcı olacaklardır.

7-Adaylar ÖSYM'ce gönderilen Tercih Formlarını, 2004-ÖSYS Yüksek Öğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzundaki açıklamalara göre dolduracaklar ve 2004-ÖSYS Tercih Formunu 26 Temmuz ?04 Ağustos 2004 tarihleri arasında orta öğretim kurumu müdürlüklerine veya ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliklerine vereceklerdir. Okul müdürlükleri teslim aldıkları ÖSYS Tercih Formlarını, teslim alma süresi sonunda kendi illerindeki ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticiliğine teslim edeceklerdir. Teslim alma işlemleri ve teslim alınan ÖSYS Tercih Formlarının ÖSYM'ye ulaştırılması, gönderilecek açıklama uyarınca yürütülecektir.

8-Bu konuda oluşacak sorunların çözümü için (0-312) 298 80 50 no.lu (çok hatlı santral) telefon kullanılabilir.

2004 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminin her yönüyle başarılı bir uygulama olmasını sağlamak için yukarıda ana hatlarıyla özetlenen konularda bütün ilgililerin, ÖSYM ile yakın bir işbirliği kurarak, kendilerine düşen görevleri eksiksiz yapmaları gerekli görülmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.


Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK
Millî Eğitim Bakanı

DAĞITIM:
Gereği :
-B Plânı -
-Orta Öğretim Kurumu Müdürlüklerine

Bilgi:
- A Plânı
-İlgili Bakanlıklara


Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber