İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Engelli alımında hatalar tekrar edilmesin

Engelli ziyaretçilerimizin, memurlar.net'te yayınlanması için gönderdikleri ve içeriğini uygun gördüğümüz açıklamalarını yayınlıyoruz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 10 Ocak 2013 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ENGELLİ ALIMINDA HATALAR TEKRAR EDİLMESİN

2012/1 ÖMSS ALIMINDA KADROLARIN YÜZDE 36'SI BOŞ KALMIŞTI

Bilindiği üzere 29 Nisan 2012 de ÖMSS (Özürlü Memur Seçme Sınavı) yapıldı. Engelliler için çalışma hayatına katılma ve sosyalleşme adına güzel bir adım gibi görünse de, ÖMSS sonucunda vaat edilen çoğu haktan engelliler mahrum bırakıldı. Burada Bakanlarımızın, önünü sonunu hesap etmeden yapmış olduğu açıklamaların önemli etkisi var. Zira, bu sınav sonucunda ilk etapta 20.000 kişinin alınacağı ilan edildi, ancak sonradan bu rakam birden 3 bin 500'e düştü ve sonradan gelen tepkiler neticesinde bu rakamın 7 bine çıkarıldığı söylendi. Engelliler bir nebze sevinmiş olsalar da aslında yerleştirmeler sonucunda büyük bir hüsrana uğradılar.


*Çelik: 2013 yılında 5 bin 423 engelli memur alınacak


Çünkü ilan edilen kadrolardan;

  Kadro Sayısı: Boş Kalan Kadro Sayısı:
Ortaöğretim 3.052 878
Önlisans 1.574 481
Lisans 2.132 1.133
Toplamda alıma çıkılan kadro sayısı: 6.758 2.492

Yani; 6.758 kadronun % 36,8 i boş kaldı.

Bunun sebebi ise; imam, müezzin, kuran kursu hocası, tekniker, teknisyen, hemşire, ebe vb. meslek dallarından aşırı alıma gidilmesiydi. Sonuçta da bu kadrolar boş kaldı. Oysaki; Bakanlık sınava giren adayların hangi okul mezunu olduklarını biliyordu, mevcut düzenleme buna göre yapılmış olsaydı (Örneğin, Elektrik teknikerliği, çevre mühendisliği, Arkelog..vs)bu kadrolar hem boş kalmamış olacak, hem kadroların boş kalacağı bilinerek böyle bir yanlış uygulama yapılmamış, hem de binlerce engellinin umutları kırılmamış olacaktı. Buna göre bir düzenleme yapmak çok da zor değildi.

Diyanet ise alımlar da; hem meslek istedi, hem imam hatip mezunu şartı aradı, hem de yeterlilik belgesi istedi. Normal insanlar da bile bu belgelerin hepsine birden sahip çok kişi olmamasına rağmen, engellilerden böyle nitelikler istemek ne kadar doğru, tartışılır. Tamamen kadroların boş kalmasını ve kimsenin bu kadroları seçmemesini ister gibi alıma çıktılar. Dostlar alışverişte görünsün misali.

Biz engelliler verilen sözlerin tutulmasını beklerken sayın Fatma Şahin'den 657'ye göre yılda bir kez personel alımı gerçekleştirilebiliyor açıklamasıyla karşılaştık. Tüm bu süreçte nihayet 2013 yılındayız ve gelinen son aşamada ; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, bu yıl 5 bin 423 kadroya engelli memur alınacağını ve yerleştirme işlemlerinin şubat ayı içerisinde gerçekleştirilmesinin planlandığını açıklaması bizleri daha da üzmüş ve umutsuzluğa sevk etmiştir. 2012/1 ÖMSS alımından daha az sayıda kadro açılması tüm beklentilerimizin ve verilen sözlerin dışında bir açıklama olmuştur.

Engelli arkadaşlarımızın birçoğu bu konu hakkında bilgi almaya çalıştılarsa da, hiçbirisi en ufak bir bilgi alamadılar kurumlardan. Şimdi geldiğimiz bu durumda engelli arkadaşların beklentisi, verilen sözlerin acilen tutulması,

1- 2012/1 ÖMSS sürecinde yapılan hataların tekrar edilmemesi ve

2- 2013- ÖMSS alımında engellilerin bir kez daha mağdur edilmemesidir.

Çünkü ortada duran belirsizlik, zaten hayata 1-0 yenik başlayan arkadaşların daha da üzülmelerine ve mevcut hastalıklarının ilerlemesine neden olmaktan başka hiçbir işe yaramıyor.

Engelliler de fırsat verildiği takdirde, normal insanlar gibi çalışma hayatında başarılı olabilir ve bu sayede bu hayatın içinde bir amaçlarının olduğunu görebilirler. Pozitif ayrımcılık ilkesi doğrultusunda hareket edilerek, Bakanımızın verdiği sözlerin yerine getirildiğini görmek istiyoruz.

Ayrıca, tüm alanlarda sınava girmiş engelli arkadaşlarımızın diğer bir sorunu ise ÖMSS de verilen tercih sayısının kısıtlanması,bu kısıtlamayla engelli arkadaşlarımız daha sağlıklı tercih yapmaktan alıkonulmuştur.

İlgililerden bu tercih sayısının 25-30 arası yapılmasının ve son tercihin herhangi boş bir kadroya atanmak istiyorum seklinde olmasını rica ediyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber