Öğretmen, öğrenim özrü davasını kazandı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Şubat 2013 00:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eskişehir 2. İdare Mahkemesi, Kütahya’nın Emet İlçesi Gaziemet Ortaokulu’nda öğretmen olarak görev yapmakta olan Eğitim Bir Sen üyesi, öğrenim durumu mazeretine binaen Bursa’ya naklen atanmak istemiyle yaptığı başvurunun reddedilmesi yönünde tesis edilen Kütahya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işlemiyle, bu işleme dayanak oluşturan 06.09.2012 günlü, 41611 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı işlemlerini, hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.

Mahkeme, kararında, “…. Öğrenim özrünün ve bu kapsamda lisans üstü öğrenimin davalı idarece yürürlüğe konulan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin 38. maddesi uyarınca atama talebinde bulunulabilecek özür gruplarından biri olduğu ve davacının 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 37. maddesine uygun şekilde özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğini yaz tatili içerisinde davalı idarelere sunduğu dikkate alındığında; davacının yüksek lisans öğrenimi nedeniyle naklen atama isteminde bulunması üzerine Kütahya ve Bursa illerindeki mevcut ihtiyaç durumu, davacının talebinin yerine getirilmesinin eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütümünü etkileyip etkilemeyeceği irdelenmeksizin ve davacının atamasının yapılmamasının hizmet gereklerine uygunluğu somut bilgi ve belgelerle ortaya konulmaksızın tesis edilen işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır…” ifadelerine yer vererek, dava konusu işlemin iptaline karar verdi.

Söz konusu kararda, “Ayrıca davacının durumu ve eğitim hizmetinin gerekleri doğrultusunda hiçbir inceleme yapılmaksızın tesis edilen dava konusu işlemin davacının Anayasa’da güvence altına alınan eğitim ve öğrenim hakkı ile olan yakın ilişkisi dikkate alındığında, uygulanması durumunda telafisi güç zararlar doğurabileceği kanaatine varılmıştır” denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber